Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
40-58.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
178.18 Кб
Скачать
  1. Оборотний капітал підприємства: сутність, функціонально-елементний склад та процес трансформації.

Оборотний капітал – це та частина постійного капіталу, яка витрачається на придбання на ринку предметів праці (сировини, матеріалів, комплектуючих виробів) та оплату роб. сили; це сук-сть грошових коштів підпр-ва, необхідних для форм-ня і забезп-ня кругообігу виробничих оборотних фондів та фондів обігу. Виокремлюють оборотні кошти у сферах обігу(фонди обігу) та виробництва(оборотні фонди), а також їх розподіляють на нормовані (виробничі запаси, незавершене вироб-цтво, напівфабрикати власного виготовлення, витрати майбутніх періодів) і ненормовані(залишки готової продукції, відвантажена продукція, грошові кошти на розрахунковому рахунку, дебіторська заборгованість, інші оборотні кошти). Фонди обігу: залишки готової продукції, відвантажена продукція, гроші на розрахунковому рахунку, дебіторська заборгованість, інші оборотні кошти. Оборотні фонди – частина виробничих фондів у вигляді певної сукупності предметів праці, елементи яких цілком споживаються в кожному виробничому циклі ,змінюють або повністю втрачають натуральну форму і переносять свою вартість на вартість продукції що виробляється. Співвідношення оборотних активів у розрізі окремих елементів і стадій функціонування(запаси, незавершене виробництво,витрати майбутнів періодів) хар-є їхню структуру оборотних фондів. Склад оборотних фондів:1.Виробничі запаси- найбільша частина оборотного капіталу: запаси сировини, основних і допоміжних матеріалів, покупних напівфабрикатів, палива й пального, тари, ремонтних деталей, госп інвентарю. 2.Незавершене виробництво — це предмети праці, обробку (переробку) яких не завершено підприємством. Вони є на роб місцях, в процесі транспортування. 3. Напівфабрикати власного виготовлення-предмети праці, що їх повністю оброблено (перероблено) у даному виробничому підрозділі підпр-ва, але які потребують дальшої обробки в інших підрозділах (н-д, поковки, штамповки, відливки). 4.Витрати майбутніх періодів — це грошові витрати, які зроблено в даний період, але які буде відшкодовано за рахунок собівартості продукції (роботи, послуг) у наступні періоди: витрати на підготовку вир-цтва, освоєння випуску нових виробів, раціоналізацію і винахідництво. Співвідношення об. фондів у розрізі окремих елементів і стадій функціонування (запаси, незавершене виробництво, витрати майбутніх періодів) характеризує їхню виробничо-технологічну (стадійну) структуру.

ТрансформаціяОК: Група 1: грошові кошти та їх еквіваленти Група 2: дебіторська заборгованість, короткострокові фінансові вкладення, інші оборотні активи Група 3: матеріально – виробничі запаси, витрати в незавершеному виробництві, готова продукція

З 1 групи в 2: через надходження на готівковий рахунок платежів за продукцію, в 3 через реалізацію готової продукції за готівковий розрахунок. З 3 до 2 через реалізацію готової продукції за безготівковий розрахунок.

41.Методи визначення потреби в оборотних коштах підприємства.

Визначення потреби підприємства в окремих видах матеріальних ресурсів здійснюється обов'язково з вико­ристанням норм їхнього витрачання.

Норма витрачання матеріального ресурсу — грани­чно допустима величина витрачання ресурсу на виготовлен­ня продукції за умов конкретного виробництва з урахуван­ням необхідності застосування найпрогресивнішої технології та сировини (матеріалів) належної якості.Структура норми витрачання більшості матеріалів включає:

1)корисне (чисте) витрачання; 2) технологічні відходи і втрати; 3) інші організаційно-технічні витрати (під час транспор­тування, зберігання тощо).

Методи нормування витрачання матеріальних ресурсів:

аналітично-розрахунковий > базується на глибо­кому аналізі та техніко-економічному обґрунтуванні всіх елементів норми з використанням новітніх досягнень тех­ніки і технології виробництва; дослідно-лабораторний > визначення норми витра­чання дослідним шляхом; його використовують перева­жно для нормування витрачання допоміжних матеріалів та інструменту; звітно-статистичний > визначення норм витра­чання на підставі звітних даних про фактичне витрачан­ня за минулі роки та очікуване (можливе) певне знижен­ня норм у наступні роки; його застосовують як виняток для приблизних розрахунків, а також у процесі норму­вання витрачання малоцінних і таких, що рідко використо­вуються, матеріалів. Загальна потреба в оборотному капіталі (ОК)=(ОКкр+МВ+Воп+Вор+ГК):Коб, де ОКкр-сума капіталу на кредитування покупців, МВ- витрати на закупівлю матеріалів, Воп- витрати на оплату праці, Вор- орендна плата за рік, ГК- сума готівки в касі підприємницької структури, Коб- коефіцієнт оборотності ОК Нормування ОК – визначення за науково обґрунтованою методикою необхідної величини грошових коштів, що вкладаються в min запаси товарно-мат цінностей для забезп-ня безперервного процесу вир-цтва продукції.

Сукупний норматив об.капіталу підпр-тва (Ноб): Ноб=Нвз+Ннв+Нвмп+Нзгп, де Нвз- норматив виробничих запасів, Ннв- н-в незавершеного виробництва, Нвмп-н-в витрат майб періодів, Нзгп-н-в залишків готової продукції

Норматив оборотних коштів у виробничих запасах, що їх відносять до об фондів(Нвир.з), визначається помноженням середньодобового споживання матеріалів у натуральному абовартісному виразі(Д) на норму їхнього запасу в днях(Зон) : Нвир.з=Д*Зон

Норматив оборотних коштів у незавершеному виробництві. =Vд*Тц*Кнв, де Vд — середньодобовий випуск товарної продукції за її вироб­ничою собівартістю; Тц— середня тривалість виробничого циклу у днях; Кнв — коефіцієнт наростання витрат (собівартості незаверше­ній ного виробництва, або Ннез.в=( Ср*Тц*Кнв):360, де Ср-виробнича собівартість річного випуску товарної продукції. Кнв=qпц+0.5*qрв або Кнв= (Спц+0,5Срц):Св, де qпц-частка витрат у 1й день виробн циклу, qрв-частка решти витрат на випуску виробу, Спц- одноразові витрати спочатку циклу виготовлення продукції, Срц- решта витрат на виготовлення виробу, Св- виробнича собівартість виробу: Св=Спц+Срц Норматив оборотних коштів у інших нормованих елемен­тах:Норматив оборотних коштів у витратах майбутніх періодів(Нвмп) розраховується, виходячи з залишку коштів на початок періоду(Рн) та суми витрат протягом розрахункового (планового) періоду(Рпл) з вирахуванням величини майб погашення витрат за рахсобівар­тості продукції(Рпог) Нвмп=Рн+Рпл-Рпог . Норматив оборотних коштів у залишках готової продукції(Нзгп) визначається як добуток вартості одноденного випуску готових ви­робів(ОВп) на норму їхнього запасу на складі у днях(Зон) Нзгп=Човп*Здн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]