Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
40-58.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
178.18 Кб
Скачать

52.Сутнісно-видова характеристика та переваги лізингу.

Лізинг — підприємницька діяльність, спря­мована на інвестування власних або позичених фін коштів і полягає у наданні лізингодавцем у виключне користу­вання на певний термін лізингоодержувачу майно за умови здійснення періодичних лізингових платежів.

Об'єкти лізингу: нерухоме та рухоме майно, що належить до осн фондів, машини, устаткування, транспортні засоби, обчислю­вальна та інша техніка, системи телекомунікацій тощо. Не є земельні ділянки та інші природні об'єкти.

Класифікація:1.За строком використання об’єкту: а)оперативний (з неповною окупністю орен­дованого майна) здійснюється за договором лізингу, згід­но з яким лізингоодержувач на своє замовлення отримує в платне користування від лізингодавця відповідне майно на термін, менший за період, протягом якого амортизу­ється 90% вартості об'єкта лізингу на день укладення до­говору. Лізингодавець надає майно у тимчасове користування кілька разів. Обов'язки з технічного обслуговування та ремон­ту орендованих засобів праці бере на себе лізингодавець. б)Фінансовий (з повною окупністю) набув найб поширення, здійсню­ється за договором, відповідно до якого лізингодавець надає лізингоодержувачу майно на час, не менший за строк, протягом котрого нараховується 60% амортизацій­них відрахувань (від дати укладення договору лізингу). Після закінчення терміну дії договору орендоване майно переходить у власність лізингоодержувача чи викуповується ним за залишковою вартіс­тю. Ризик втрати майна, а також його технічне обслуговування і ремонт бере на себе лізингоодержувач.2.За масштабом поширення лізингових відносин: а)Внутрішній може бути суб'єктним або загальнодержавним. Форми: зворотний передбачає придбання лізингодавцем майна у вла­сника (виробника) і передачу цього майна йому ж у лі­ринг, пайовий -оренда засобів праці здійсню­ється за участю суб'єктів лізингу на основі укладення ба­гатостороннього договору та залучення одного чи кіль­кох кредиторів. Сума інвестованих кредитора­ми коштів не може перевищувати 80% вартості придба­ного для лізингу майна. б)Міжнародний реал-ся суб'єктами лізин­гу, які перебувають під юрисдикцією різних держав (майно і платежі перетинають державні кордони). Суб'єктами є інвестори інших країн. Це дає змогу вітчизняним під-вам (організаціям) оно­влювати власну технічну базу за рах конкурентосп­роможних устаткування, транспортних та інших засобів праці зарубіжного походження. 3. За хар-м лізингових операцій: а)Сервісний застос-ся за придбання на лізингових засадах складної техніки, що швидко технічно та ек застаріває (ком­п'ютерно-обчислювальної і розмножувальної техніки, транспортних засобів тощо).б)Зворотний , який вище розглядався як форма вн лізингу.

53.Характеристика основних підходів до планування та організації матеріальних потоків на підприємстві.

Матеріальний потік- це сук-сть товарно-мат цінностей, які розглядаються на часовому інтервалі в процесі застосування до них різних логістичних операцій. Мат потоки можуть протікати як усередині одного підприємства, так і між різними підприємствами і утв-ся в результаті транспортування, складування і виконання інших мат операцій із сировиною, напівфабрикатами і готовими виробами – починаючи від первинного джерела сировини до кінцевого споживача. Система поглядів на вдосконалення господарської діяльності шляхом раціоналізації управління матеріальними потоками є концепцією логістики. Основні положення даної концепції можна сформулювати так:

1. Головне в процедурі організації МП – це врахування потреб ринку. Немає необхідності організовувати МП, затрачаючи на нього ресурси і зусилля, якщо немає повної впевненості в тому, що ці товари будуть користуватися попитом на ринку, знайдуть свого споживача. Для цього попередньо на етапі планування й організації МП досліджують потреби ринку, роблять розрахунки можливих обсягів продажів товару, щоб переконатися, що окупляться витрати на вир-во цього товару, і можна отримати прибуток. 2. Пріоритет розподілу товарів над їх вир-вом, тобто вважається, що важливіше спланувати і передбачити розподіл і збут товарів, ніж їх виготовити. 3. Аналіз логістичного ланцюга потрібно вести з кінця процесу, тобто від пункту прибуття або призначення МП та у напрямку, зворотному МП. 4. Під час вдосконалення або проектування будь-якої окремої ланки логістичного ланцюга варто розглядати не ізольовано цю ланку, а весь логістичний ланцюг і проаналізувати, як зміни в одній ланці логістичного ланцюга вплинуть на весь МП і загальні результати логістичного процесу.

5. Виконання розрахунків і використання в техніко-економічних обґрунтуваннях рішень з організації вантажопотоку вартості кожної елементарної логістичної операції як у матеріальній підсистемі МП, так і в підсистемі його інформаційного забезпечення.

6. Вибір варіантів логістичної системи на підставі порівняння їх техніко-економічних показників. 7 Відповідність всіх рішень планування й організації МП загальної стратегії підприємства.

8 Наявність і використання найбільш повної інформації МП 9 Під час організації та здійснення МП необхідно створювати і підтримувати ділові, партнерські відносини з іншими підприємствами – учасниками логістичного ланцюга – на основі врахування взаємних інтересів і компромісів. Протидія один одному учасників логістичного процесу призведе до додаткових перешкод і затримок логістичного процесу, конфліктних і навіть ворожих стосунків, в умовах яких стає все важче організовувати ефективні матеріальні потоки.10 Ведення обліку логістичних витрат протягом всього логістичного ланцюга.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]