Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
40-58.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
178.18 Кб
Скачать

46.Сутність, форми та оцінка ефективності фінансових інвестицій.

Фінансові інвестиції (передбачають вклади в цінні папери) означають використ на­явного капіталу для придбання (купівлі) акцій, об­лігацій та інших цінних паперів, що їх випускають під-ства або держава.Їх ціллю є отримання доходу, захист тимчасово вільних грош засобів від інфляції + диверсифікація діяльності;

Цінні папери (грош документи, що засвідчують право володіння або відносини позики, визначають відносини між емітентом та їх власником, передбачають виплату доходу у вигляді дивідендів чи відсотків, а також можливість передачі грош прав іншим особам): акції, облігації державн і місц позик, облігації під-ств, казначейські зобов‘язання, ощадні сертифікати, векселі, приватизаційні папери. Групи: пайові, похідні, боргові.

Критерії відбору фінансового проекту: доходність цінних паперів, гарантованість отримання доходу, ліквідність, термін інвестування , інфляційний захист

Аналіз фін інвест проекту: аналізують загальну ситуацію на фондовому ринку, оцінка емітента, оцінка ризиків: заг-х (інфляція, законодавство), специф-х (пов”язаних з реал-ю конкретних проектів), оцінка доходності.

Система показників еф-сті випуску і викорис-ня акцій як осн-го виду цінних паперів: узагальнюючі показники (капіталізована вартість акцій, балансова вартість однієї акції, співвідношення ринкової і балансової вартості акцій), показники дохідності (прибуток на акцію, дивідендна віддача акції, коефіцієнт забезпеченості привілейованих акцій), показники обігу (коефіцієнт ліквідності акцій, коефіцієнт «пропонування-попиту», коефіцієнт обігу акцій). Відносні обсяги зростання продажу продукції та одержуваного чистого прибутку у розрахунку на одиницю операційних витрат на випуск і розміщення всіх видів акцій. Щодо облігацій – прямий дохід на облігацію, конверсійна премія, коефіцієнт конверсії.

Методичні основи оцінки ефективності випуску (реалізації) і використання інших видів цінних паперів полягають у зіставленні операційних витрат та результатів відповідно для емітентів і власників. Основним показником рівня ефективності цих цінних паперів служить фінансовий дохід їхніх власників у вигляді певного річного відсотка від загальної суми внесених грошових коштів.

Інвестиційний проект – певний комплекс документів стосовно змісту та умов реалізації відповідних заходів для досягнення поставленої мети.

Основні показники ефективності інвестиційного проекту: чистий приведений дохід (ЧПД=ДП-ІК)- економічний ефект від реалізації інвестицій, індекс дохідності (ІД=ДП\ІК), строк окупності(ІК\ДПсер) – строк повернення авансованих інвестиційних коштів, ДПсер – середньорічна величина грошового потоку.

47.Сутність, значення та класифікація інновацій.

Інноваційні процеси — сук-ість прогресивних, якіс­но нових змін, що безперервно виникають у часі та просторі. Новини — результат іннов-х процесів. Нововведення — впроваджені в госп практику (діяльність) новини.

Класифікація інноваційних процесів, новин і нововведень: 1.Технічні —виявляються у формі нових продуктів (виро­бів), технологій їх виготовлення, засобів вир-цтва (машин, устаткування, енергії, конструкційних матеріалів); 2.організаційні —охоплюють нові методи і форми орг-ї всіх видів діяльності підприємств та інших ланок сусп вир-цтва (організаційні структури упр-ня сфе­рами науки і вир-цтва, форми орг-ї різних типів ви­р-цтва та колективної праці тощо); 3.ек-ні — методи госп управління наукою і вир-цтвом з реалізацією функцій прогнозування та плану­вання, фін-ня, ціноутв-ня, мотивації і оплати праці, оцінки результатів діяльності; 4.соц-ні — різні форми активізації людського чинника (професійна підготовка і підвищення кваліфікації персоналу; стимулювання його творчої діяльності; поліпшення умов праці; охорона здоров'я людини та навк природного сере­довища; ств-ня комфортних умов життя); 5.юридичні – нові та змінені закони, різні норм-пра­вові документи, що визначають і регулюють усі види діяльності підприємств; 6.локальні — внутрішньовиробничі чи внутрішньорегіональні новини, які зумовлюють переважно еволюційні пере­творення у сфері діяльності і тому не справляють особливо помітного впливу на еф-сть функціонування та розвит­ку підприємств; 6.глобальні —великомасштабні (загальнодерж, міжна­родні) новини, що є у більшості своїй революційними, та які здатні кардинально підвищувати організаційно-технічний рі­вень вир-цтва.

Взаємозв'язок між окремими видами новин (нововве­день). Технічні новини зумовлюють передовсім відповідні ор­ганізаційні нововведення, а останні потребують, як правило, певних змін в економічному механізмі діяльності підприємств.

Значення: усі лок й глоб нововведення можуть забез­п максимально можливий прогресивний вплив на вир-цтво, якщо вони використовуються підприємства­ми постійно та комплексно. Найбільший вплив на результа­тивність господарювання справляють технічні й організаційні нововведення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]