Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
450588_D3170_shpori_nacionalna_ekonomika.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
807.94 Кб
Скачать

1. Сутність та елементи національного багатства.

НБ – це сук ресурсів країни (ек активів) та накопичених благ, які знах в її розпорядженні та можуть використовуватись для здійснення процесу вир-ва продукції і робіт, надання послуг та забезпечення життєдіяльності людей. За натурально-речовим складом НБ – сук цілого ряду споживчих вартостей (прир ресурси, предмети і засоби вир-ва, готова продукція, майно громадян, сусп організацій тощо). Вартісна оцінка НБ та її динаміка характеризують результативність функціонування нац ек-ки, її можливості, а також р-нь життя населення. Складові НБ: 1. Створені нефінансові активи: 1)основні засоби галузей, що виробл товари і надають послуги (це частина НБ краї ни, що створена у процесі вир-ва та довгий час багаторазово і постійно у незмінній натурально-речовинній формі використовується в економіці, переносячи свою вартість на продукції, роботи та послуги; 2) запаси мат оборотних засобів; 3) запаси ГП (засобів вир-ва і предметів спож) на складах підприємств, у с-ма постачання, на біржах; 4) державні резерви засобів вир-ва і предметів спож; 5) цінності (це «кошторисні» товари довгострокового використання, що не зношуються з часом6 антикваріат, вироби з дорогоцінних металів…); 2. Нестворені нефінансові активи 1) матеріальні нестворені активи – активи природного походження ( земля, вода, ліси прир ресурси), тобто активи, які не є результатом виробн. процесів. 2) нематеріальні нестворені активи – активи, які налають виключне право своїм власникам на здійснення конкретних видів діяльності або на вир-во певних видів товарів та послуг; власники підп.-ств отримують внаслідок їх викор-ня монопольний прибуток (патенти, торгові марки, ноу-хау); 3. Фінансові активи 1)монетарне золото; 2) валюта і депозити; 3) кредити та запозичення; 4) цінні папери; 5) акції; 6) інші активи і пасиви); Забезпеченість прискорених темпів ек зростання ресурсами (осн виробничими та мат оборотними засобами) значною мірою визначається фін станом країни. Тому фін активи (пасиви) — важливий елемент НБ. Від їхнього обсягу залежать можливості зростання вир-ва в країні і удосконалення всіх форм споживання та нагромадження. 4. Споживчі товари довготрив використання- товари, що викор домогосподарства; 5. Прямі іноземні інвестиції (ПІІ).

Нац. багатство виступає як важливий показник економічної могутності країни та джерело її соц.-економічного прогресу.

2.Порівняльна характеристика ролі та призначення створених і нестворених нефінансових активів, як складових національного багатства, для функціонування ек-ки.

Більшість нефінансових активів звичайно служать двом цілям: використання в економічній діяльності і збереження. Створені нефінансові активи:

Основні засоби — це частина нац. Багат. країни, що створена у процесі вир-ва та довгий час багаторазово і постійно у незмінній натурально-речовинній формі викор-ся в ек, переносячи свою вартість на продукцію, роботи та послуги.

Запаси матеріальних оборотних засобів є постійно поновлюваною частиною національного багатства, до складу якої входять виробничі запаси сировини, матеріалів, палива, запасних частин, господарчих товарів, худоба на відгодуванні, молодняк тварин та ін.

Державні резерви засобів вир-ва та предметів споживання це частина створених матер. благ, яка зараз не викор-ся і являє собою стратегічні запаси країни на випадок непередбачених ситуацій та форс-мажорних обставин. Ці блага перебувають на зберіганні у с-ма державних матер. резервів.

Цінності — це «кошторисні» товари довгострокового використання, що не зношуються з часом. Найважливішою особливістю даного елементу нац. Баг. є те, що з часом у результаті багатьох об’єкт. та суб’єкт. чинників відбувається зміна структури цінностей, що приводить до збільшення їхньої вартості (ціни).

Важливою частиною створених нефінан. активів є запаси готової продукції, що складаються з товарів і послуг, які створені у поточному або у попередньому періоді та зберігаються для наступного продажу, використання у вир-ві чи в інших цілях.

Нестворені нефінансові активи: матеріальні нестворені активи це активи природного походження (природні активи — земля, вода, ліси, ресурси надр та ін.), тобто активи, котрі не є результатом вироб-х процесів, на які встановлені або можуть бути встановлені права власності. До даної категорії не належать природні активи, на які права власності не встановлені або не можуть бути встановлені (наприклад, відкрите море, повітряний простір). До складу нематеріальних нестворених активів належать активи, які надають виключне право своїм власникам на здійснення конкретних видів дія-ті або на вир-во певних видів товарів і послуг. При цьому інші суб’єкти (юридичні та фізичні особи) не мають на це права без спеціального дозволу власників відповідних активів.Вартість нематер. нестворених активів оцінюється у поточних цінах (за наявності такої можливості), у випадках, коли здійснюється їх купівля-продаж. В інших випадках оцінюється поточна вартість майбутніх доходів, на які очікують власники даних активів. Придбаний гудвіл оцінюється за вартістю придбання мінус накопичена амортизація.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]