Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
450588_D3170_shpori_nacionalna_ekonomika.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
807.94 Кб
Скачать

99. Структура Державної програми економічного і соц.Го розвитку у..

Державна програма економічного і соц.го розвитку (ДПЕ і СР) У. – це документ, в якому визначаються цілі та пріоритетність соц.-економічного розвитку (СЕР), засоби та шляхи їх досягнення, формується взаємноузгоджена і комплексна с-ма заходів органів законодавчої і виконавчої влади, спрямовується на ефективне розв’язання проблем СЕР.

Ця програма розробляється щороку взаємноузгоджено з проектом Держбюджету. ДПЕ і СР країни складається з таких розділів: Вступ (загальна характеристика програми).

1. Оцінка тенденцій СЕР в минулому і поточному роках і головні проблеми (є аналітичною част., охоплює аналіз цілого спектра соц-екон. проблем; оцінка: загал. стану екон., динаміки вир-ва, соц.розитку, стан бюдж. і банк. систем, динаміка цін та інфляції).

2. Вплив зовнішньоекономічної ситуації на економіку У. (дається характеристика глобал. тенденцій, визначено перешкоди для У. для інтегрування)

3. Цілі урядової політики.(цілі та пріоритети по ряду напрямків)

4. Реформування державного управління.(створення ефективної системи держ.упр., яка б відповідала стандартам демокр. європ. правової держави із соц.орієнтованою ринк. ек-ою)

5. Вн політика(напрямки: зрост.рівня життя, стабіл.розвиток ек, посилення ролі регіонів, зміцнення обороноздатності, захист прав і свобод,запров. іннов. моделі розвитку)

6. Зовн-ек політика.(5 підрозділів: кроки в напрямі Епроп. і евроатл. інтеграції; розвиток Експ., спів роб. з РФ, захист вітч. товаровир., спів роб. з міжн. фін. орг-ми)

Додатки.(перелік документів)

102. Ефективність і справедливість як конфліктуючі цілі державної політики.

Добробут включає два основні критерії: ефективність і справедливість. Ефективність для споживача на ринку певного блага означає вибір кількості одиниць блага за відомої ціни відповідно до його попиту або готовності купувати; такий вибір максимізує його корисність. Ефективність у споживанні досягається, якщо споживачі не можуть покращити своє становище — досягти вищого рівня корисності при заданому бюджеті і цінах через перерозподіл своїх бюджетних витрат. Якщо всі споживачі досягають ефективності у споживанні, тоді такому вибору відповідатиме якась точка кривої ринкового попиту. Соц. справедливість — міра рівності (нерівності) життєвого становища людей, класів і соціальних груп, що об’єктивно зумовлюються рівнем матеріального та духовного розвитку суспільства. Міра рівності виражається в матеріальних і духовних благах, які надходять у повне розпорядження людей.

Економічна ефективність і соц. справедливість є конфліктуючими цілями державної політики, тобто досягнення вищої міри справедливості вимагає певних поступок в ефективності й навпаки. Досягнення більшої міри справедливості в сус-ві вимагає перерозподілу доходів, а основний інструмент перерозподілу - податки.

Компроміс між соц.ю справедливістю та економічною ефективністю - це вибір, який треба робити і владі, і суспільству. Намагання підвищити справедливість у розподілі доходів шляхом їхнього перерозподілу з використанням податків та інших регуляторів веде до зменшення загальної ефективності ек-ки, тобто до втрат сукупного добробуту всіх економічних агентів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]