Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
450588_D3170_shpori_nacionalna_ekonomika.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
807.94 Кб
Скачать

6.Людський потенціал у. Та його роль у розвитку нац. Ек-ки.

Людський потенціал являє собою сукупність населення, що проживає (перебуває) на території країни, та його здатність забезпечити потреби ек. у відповідній к-сті та якості сусп. праці.Для оцінки та характеристики ЛП країни викор-ся такі показники: чисельність населення;трудовий потенціал;трудові ресурси.

Чисельність населення є динамічним показником, який постійно змінюється під впливом різноманітних чинників. Насамперед зміни чис.нас. відб-ся за рах. його природного руху — народжуваності та смертност. Визначення ЧН й особливості його динаміки має практичне значення для механізму взаємозв’язку ек. і демограф. процесів. Найбільш повну інформ. проЧН, його структуру і розселення, а також процеси руху дають загальнодержавні переписи. Укр. належить до держав з порівняно високою густотою нас., хоча вона є нижчою порівняно з найбільш населеними країнами Європи.

Трудовий потенціал розуміють можливості країни забезпеч. потреби ек-ки робочою силою та кваліфікованими працівниками. Кількісно ТП визнач. демографічними чинниками (природним приростом, станом здоров’я, міграцією та ін.), потребами вироб-ва у роб. силі та можл-ми задоволення потреби працездатного нас. у праці. З к-го боку ТП харак-ся ек. активним населенням, тобто ресурсами праці, які може запропонувати нац. Ек. в конкретний період часу. До ек. Акт. Нас. належать особи обох статей віком 15—70 років, які протягом певного часу забезпечують пропозицію роб. сили для вир-ва товарів і послуг. Якісна визначеність тп формся під впливом потреб вир-ва, попиту на робочу силу, на основі розвитку системи загальної та професійної освіти.

Трудові ресурси — це частина населення країни, яке за своїми фізичними та духовними здібностями, набутою освітою та професійно-кваліфікаційним рівнем здатна працювати у народному господарстві, займатися суспільно корисною діяльністю. Трудові ресурси розподіляються за різними видами зайнятості: зайняті у суспільному вир-ві (на державних підприємствах та підприємствах інших форм власності), зайняті у домашньому та особистому підсобному господарстві та зайняті індивідуальною трудовою діяльністю; зайняті на навчанні з відривом від вир-ва; зайняті у сфері військової діяльності (військово-службовці). Окрему групу становлять безробітні.

Процеси зайнятості населення регулюються державою. Створена і функціонує державна служба зайнятості населення

12.Пояснити можливі наслідки функціонування нац. Ек-ки, для якої справедливою є характеристика: «в результаті відкриття нових родовищ кам’яного вугілля його запаси в країні зросли вдвічі».

Дана ситуація, буде характеризуватися такими результатами: при збільшені відкритті нових родовищ кам’яного вугілля його запаси в країні зростуть вдвічі, це безпосередньо свідчить про позитивне явища. Тому, що країна з можить збільшить свій експорт, і тим самим буде надходити більше грошей в країну, чим вона і зможе погасити свої як внутрішні, так і зовнішні борги. Також вона зможить більше забезпечити країну паливно-енергетичними ресурсами, і тим самим менше імпортувати з інших країн. Але, одночас це явище, можна розгляди з іншої сторони – негативної, тому, що коли б таке явище сталося, то потрібно ці ресурси використовувати економніше і залишати на майбутні роки, коли настануть важкі часи для країни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]