Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
450588_D3170_shpori_nacionalna_ekonomika.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
807.94 Кб
Скачать
  1. Пояснити особливості процесів у національній економіці, для якої справедливою є характеристика: «за рік темпи приросту доходів населення вдвічі перевищили темпи приросту ввп».

Індекс ВВП характеризує зростання ВВП, тоді ж як дефлятор ВВП хар-зує р-нь цін, отже в даму випадку зростання доходів не відповідає зростанню ВВП, внаслідок чого відбувається зростання цін і це призводить до інфляції. Це створює нестабільну ситуацію у країні і негативно впливає на найменш захищені прошарки населення.

Індекс якості економічного розвитку S=Y-Dy/|Y|

Y- Індекс ВВП; Dy - Дефлятор ВВП Y - Індекс ВВП за модулем Чим менше значення якості ВВП, тим нижча якість економічого розвитку. Показники функціонування ек-ки найбільшою мірою характеризують р-нь екон-го розвитку, бо відбивають результативність використання основних факторів вир-ва. Про р-нь екон-го розвитку судять із вир-ва та споживання деяких ключових видів продукції, передусім енергоспоживання на душу нас-ня. Тому цей показник характеризує досягнутий р-нь вир-ва, можливості подальшого розвитку ек-ки та ступінь задоволення потреб людини.

  1. Концепція взаємодії ек-ки та екології.

Забруднення навколишнього природного середовища — це негативний продукт господарської діяльності, який завдає збитків національному добробуту.

Концепція екології й ек-ки передбачає ряд економічних заходів для забезпечення охорони навколишнього природного середовища:

  • Взаємозв’язок усієї управлінської, науково-технічної та господарської діяльності підприємств, установ та організацій з раціональним використанням природних ресурсів та ефективністю заходів з охорони навколишнього природного середовища на основі екон. важелів.

  • Визначення джерел фінансування щодо oxopoни навколишнього природного середовища.

  • Встановлення лімітів викор-я прир ресурсів, викидів і скидів забруднених речовин у навкол прир середовище та на утвор-я і розміщ-я відходів.

  • Встановлення нормативів збору і розмірів зборів за використання природних ресурсів, викидів і скидів забруднених речовин у навколишнє середовище.

  • Надання підприємствам, організаціям і установам, а також громадянам податкових, кредитних та інших пільг під час упровадження ними маловідходних, енерго- і ресурсозберігаючих технологій та нетрадиційних видів енергії, здійснення інших ефективних заходів щодо охорони навколишнього середовища.

Проблеми, що розкриваються в концепції, можна поділити на дві групи:

перша — це ефективне використання економікою природних ресурсів;

друга — це пошук та обґрунтування методів запобігання та ліквідації збитків від забруднення навколишнього середовища.

Ці проблеми мають вирішуватися на основі закономірностей природно-історичного характеру, а також з урахуванням потреб суспільства, що постійно змінюються, формуванням нової системи цінностей на тлі економічних проблем сучасності.

Концепція ек-ки та екології ґрунтується на механізмі платності природокористування, охоплює с-ма економічних інструментів, спрямованих на акумуляцію матер ресурсів для реалізації природоохоронних програм та на спонукання товаровироб. до підвищ екологічності застосованих технологій і власної продукції.

Концепція відбиває розуміння тісного взаємозв’язку екологічних, економічних та соціальних проблем людства і того факту, що вони можуть бути розв’язані лише комплексно, за умови співпраці і координації зусиль.

Розроблення концепції екології й ек-ки спрямовано на поліпшення навколишнього середовища, підтримання екологічної рівноваги на території У., забезпечення конституційного права людини на безпечне довкілля.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]