Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
450588_D3170_shpori_nacionalna_ekonomika.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
807.94 Кб
Скачать

120 Методика розрах. Показників активності країни у міжнародних екон. Відносинах

Активність країни у світових екон. відносинах можна оцінювати за такими показниками.

І. Експортна (імпортна) квота — відношення експорту країни до ВВП. Ця квота характ. р-нь відкритості нац. ек-ки, її р-нь залежить не лише від конкурентоспроможності товарів і послуг країни на світовому ринку, а й від потреб країни в імпорті, тобто доходи від експорту мають відшкодовувати видатки на імпорт. Слід зауважити, що високий р-нь відкритості ек-ки несе небезпеку для нац. ек-ки.

ІІ. Обсяг експорту (імпорту) країни на душу населення. У розвинутих країнах із високим рівнем відкритості ек-ки обсяг експорту на душу населення становить 3—5 тис. дол. США. В У. цей показник у 2005 р. становив 0,73 тис. дол.

ІІІ. Експортний потенціал країни — обсяг виробленої продукції, який країна може продати на світовому ринку без будь-якої шкоди для задоволення своїх внутрішніх потреб.

ІV. Співвідношення частки країни у світовому вир-ві певного продукту з її часткою у світовій торгівлі ним. Якщо частка країни у світовому вир-ві певного продукту перевищує частку міжнародної торгівлі ним, то це свідчить про його низьку конкурентоспром. на світовому ринку.

V. Структура експорту — питома вага різних товарних груп у загальному обсязі експорту. Структура експорту характеризує роль країни у міжнародній галузевій спеціалізації, яка може мати різну спрямованість (машинно-технологічну або сировинну) залежно від переважання частки продукції обробної промисловості чи сировини, матеріалів, енергоносіїв у її експорті.У. експортує і має можливості збільш. обсяги експорту продукції хім. та нафтовім. Пром.-сті: аміаку, гідрооксиду магнію, натрію, оксидів металів, казеїну, ефіру, кислот, силікатів, карбідів, пороху та вибухових речовин, фарбувальних речовин тощо.

123.Зміст теорій міжнар конкурентоспр країн.

Конкурентоспр – це наявність властивостей, які створюють переваги для суб’єкта екон. змагання. Конкур-на країна – це країна, яка виробляє конк-ні товари і послуги за вільних і справедливих ринк. умов, одночасно підтримує і збільшує реальні доходи нас-ня у довгості. перспективі. Теорії:

–теорія меркантилізму: країнам, що прагнули завоювати світові ринки, регулювати зовн. торгівлю з метою зб.. Екс та обм Імп за допомогою квот, тарифів та інших інструм; заборони вивезення сировини, а її ввезення зробити безмитним, що дасть можл знизити експортні ціни та підв конкурентні переваги націон. виробників.

–Теорія абсолютних переваг — успіх країни у міжнародній конкуренції намагалися пояснити через принцип абсолютних і відносних переваг у міжнародній торгівлі, значення яких актуальне для сировинних галузей. А. Сміт

–Теорія відносних переваг —Д. Рікардо стверджував, що країна отримає значний виграш, підвищить свою конкурентоспро можність, якщо вона сконцентрує ресурси на найефективнішому напрямі вир-ва й експортуватиме його товари на світові ринки. Тобто кожна країна прагне експортувати ту продукцію, для випуску якої вона має певні цінові переваги, а імпортувати такі товари, у випуску яких переваги мають інші країни.

–Еволюційна теорія. Й. Шумпетер виклав концепцію ефективної конкуренції на основі інновацій, що лягла в основу еволюц теорії. Він довів,що ефективна конкуренція можлива лише за умови динамічної ек-и, яка ґрунтується на поширенні новинок у різних формах.

–Теорія конкурентних переваг (М.Портера). Він розробив схему чинників, які визначають міжнародну конкурентоспроможність, і дійшов висновку, що конкурентна перевага країни відбиває продуктивність використання ресурсів.

–Теорія глоб. випередження конкурентів (Г. Хамел і К. К. Прахалад). Важливою умовою інтелект лідерства вони називають уміле використ. потенц можливостей розвитку і нового використання продукту, а також — знання, навички.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]