Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
450588_D3170_shpori_nacionalna_ekonomika.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
807.94 Кб
Скачать

27.Податкова с-ма у.: основні елементи та їх характеристика.

Податкова с-ма уявляє з себе сукупність податків, що стягуються в державі, форми та методи їх побудови, методи розрахунку податків та податковий контроль. З іншого боку податкова с-ма - це сукупність правових норм, що регулюють розміри, форми, методи і терміни стягнення податків і платежів, які носять податковий характер і необхідні державі для виконання її функцій. Вона ґрунтується на принципах гласності; загальності; обов’язковості; соц.ї справедливості; фіскальної та економічної ефективності.

Складові под. сист: 1) под зак-во; 2) с-ма опод-ня; 3) сук держ под органів: органи держ под. служби – Головна ДПА У; держ под. адм.-ї в АРК, областях, м.Київ, Севаст; держ под. інспекції в районах, містах, районах у містах; міжрайонні ДПІ, под. міліція У- правоох орган, що захищає констит права громадян та інтереси держави у сфері оподатк-ня. Гол упр-ня под. міліції – структ підрозділ ДПА У. Держ под служба (ДПС) – це с-ма органів вик влади, що здійсн контроль за додержанням под зак-ва. С-ма опод-ня- нормативно визначені органами держ влади платники податків, їхні права та обв*язки, об*кти опод-ня, види податків, зборів та ін. обов*як платежів до бюджету, порядок стягнення встановлених под платежів, зборів і внесків, а також сук податків і зборів (обов'язк платежів) до бюджетів і держ цільових фондів, що справляються у встановленому законами У. порядку. Включає згідно і загальнодерж податки і збори та місц податки і збори і є дворівневою. Загальнодерж: ПДВ; акцизний збір; под на приб підпр-тв; под на доходи фіз осіб; мито; держ мито; податок на нерухоме маймо (нерухомість); плата (податок) за землю; тощо. Місц под: под з реклами; комун податок. Місц збори: збір за припаркування автотранспорту; ринковий збір; збір за участь у бігах на іподромі… Под платежі здійсн на підставі под. закону і мають бути визначені: 1. платник под-ку) юр або фіз. ос, на яку покладено зобов сплачувати под. 2. Об’єкт- те, що підлягає оподаткуванню 3. под. база – частка об’єкта опод, на яку нарах под. 4. Ставка под.(норма)- частка под. бази, що вилучається у вигляді податків ( у %), 5. под. період, строк сплати податку. Под. пільги – інст.-ти под. рег-ня, закріплені в норм актах як винятки із аг схеми обчислення виду податку і стосуються об’єкта, ставки… Форми пільгового оподатк: ↓ под. ставок, под. вилучення, под. кредит. Клас-я: 1. За трад підходом: 1)пільги, викликані об’єкт необх-тю 2) не мають обгр. 2. Зп критерієм рег-ня розподілу фін рес: Соц, галузеві, терит. Под. канікули (вид под. вилуч)- повне звільнення платників від сплати на певний період для стимул.

28.Податкові пільги як інст.. Податкового регул.

Особливе місце серед податкових інструментів належить податковим пільгам. Податкові пільги — це інструменти податкового регулювання, що закріплені в нормативних актах як винятки із загальної схеми обчислення конкретного виду податку і стосуються об’єкта, ставки або інших складових оподаткування. Надаючи платникам податків ті чи інші пільги, держава, насамперед, активізує вплив податкового регулювання на різні економічні процеси.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]