Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
450588_D3170_shpori_nacionalna_ekonomika.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
807.94 Кб
Скачать

78.Фінансова база регіону та її склад.

Фінансова база регіону – це сукупність усіх можливих джерел формування доходів органів місцевої державної влади, що використовується для покриття витрат, необхідних для виконання наданих їм повноважень. Вона складається з : дохідної частини місцевих бюджетів, позабюджетних цільових фондів, інших коштів. Центральною ланкою фінансової бази регіонів є дохідна частина місцевих бюджетів. Правовою основою формування місц-х бюджетів є ЗУ „ Про місцеве самоврядування в Укр. ” та Бюджетний кодекс У. Необхідною умовою розв’язання проблем соц-ек розв-ку регіонів є наявність достатньої фінансової бази, здатної забезпечити ефективне управління на місцевому рівні, реалізацію завдань, передбачених у програмах економічного та соц.го розвитку регіонів і виконання органами регіональної влади повноважень відповідно до чинного законодавства. Фінанси регіону являють собою сис-му ек. відносин, функціонування якої забезпечує розподіл і перерозподіл внутрішнього регіонального продукту та створює фонд грош.коштів, необхідних для забезпеч. соц. потреб населення та вирішення проблем соц-ек. розвитку територій. Фін. ресурси поділяються на централізовані фінанси які в свою чергу враховують кошти місц. бюджетів, надходження коштів із держ.бюджету, позабюджетні кошти, кредити, кошти підпр-ств та орг-ій, підпорядкованих органам місц.влади; та на нецентралізовані фінанси які вкл: кошти вітчизняних суб”єктів господар-ня, кошти інозем.інвесторів, кошти населення, цільові фонди, розпорядниками яких є громадські орг-ції й інші суб”єкти. Місцевий бюджет (МБ) розуміє під собою фонд грош.коштів, який утворюється згідно з нормативним актом відповід-го органу місц.влади регіону для забезпеч. ф-цій і повноважень місцевого самоврядування. МБ виконує 3 ф-ції: 1)форм-ня грош.фондів місц.органів влади; 2) розподіл цих фондів між галузями народногосп-го комплексу та викор-ня їх місц.органами влади для виконання завдань відповідно до своєї компетенції; 3)контроль за за фінансово-госп-ю дія-тю підпр-ств, орг-ій та установ, підпорядк-них органам місц.влади. Склад доходів місцевих бюджетів визначається Бюджетним кодексом У.. Вони скл. з двох частин: 1) доходи, що закріплюються за місцевими бюджетами та враховуються при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів; 2) доходи, що не врахов. при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів.

Крім місц бюджетів, фінансування витрат щодо розвитку регіон госп-ва здійсн-ся за рахунок коштів п-в та орг.-й, підпорядкованих органам місц влади, котрі виділяють частину фінансових ресурсів на будівництво житла та соц.-культурних об’єктів й інші заходи. Але їх частка у загальній с-ма фінансового забезпечення регіонів незначна і лише допомагає вирішувати деякі поточні місцеві питання.

79.Міжбюджетні трансферти ек інструменти міжбюджет відносин в у..

Під міжбюджетними трансфертами розуміється безоплатне та безповоротне передавання коштів з одного бюджету до іншого. З Державного бюджету У. місцевим бюджетам можуть надаватися такі види міжбюджетних трансфертів: 1)дотація вирівнювання бюджету АРК, обласним бюджетам, бюджетам міст Києва та Севастополя, районним бюджетам і бюджетам міст республіканського, АРК та міст обласного значення; 2)субвенція на здійснення програм соц.го захисту; 3)субвенція на компенсацію втрат доходів бюджетів місцевого самоврядування на виконання власних повноважень унаслідок надання пільг, встановлених державою; 4)субвенція на виконання інвестиційних проектів; 5)інші субвенції.

Міжбюджетні трансферти між місцевими бюджетами різних рівнів можуть включати: 1)дотації вирівнювання; 2)субвенції на утримання об’єктів спільного користування чи ліквідацію негативних наслідків діяльності об’єктів спільного користування; 3) субвенції на виконання власних повноважень територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об’єднань; 4)субвенції на виконання інвестиційних проектів;5) інші субвенції. Під дотацією вирівнювання розуміється міжбюджетний трансферт на вирівнювання дохідної спроможності бюджету, який його отримує. Субвенція — це міжбюджетний трансферт для використання на певну мету в порядку, визначеному тим органом, який прийняв рішення про її надання. Функціонування механізму міжбюджетних трансфертів ґрунтується на використанні фінансових нормативів бюджетної забезпеченості та коригувальних коеф. до них.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]