Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
450588_D3170_shpori_nacionalna_ekonomika.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
807.94 Кб
Скачать

3.Прир. Ресурси та їх вплив на екон. Розвиток.

Під природними ресурсами розуміють тіла й сили природи, які за певного рівня розвитку продуктивних сил можуть бути використані для задоволення потреб людського суспільства. Природні ресурси включають у себе такі компоненти, як земля, надра, лісові та водні ресурси, рослинний і тваринний світ, повітряний простір. Ресурси природи є держ власністю. Держ влас¬ність дає можливість безкоштовно викор деякі при¬родні ресурси в інтересах сусп.-ва (викор землі для буд-тва трансп магістралей, експлуатація лісових, водних ресурсів, видобуток кор копалин та ін.). Викор-ня прир ресурсів у приватному секторі, як правило, передбачає стягнення спеціальних податків, рентних та інших пла¬тежів, які спричиняють ↑ С/В виготовлюваної продукції. Прир ресурси не є невичерпними та вічними. Тому вини¬кає проблема їх збереження та відновлення. Шляхи вирішення: 1. бережливе, рац-не вик-ня невідн ресурсів; 2. здійснення заходів щодо поповнення відновлюваних прир ресурсів (відновлювати і підвищувати природну родючість землі, здійснювати посадку лісосмуг, відновлювати запаси водойм); 3. максимальне вик-ня вторинної сировини та інші відходи вир-ва; 4. підтримка екол чистоти вир-ва та приро¬докористування.

За своєю економічною сутністю природні ресурси мають споживну вартість. Їх придатність і корисність, техніко-економічні властивості, масштаби та способи використання визначаються суспільними потребами. Категорія «природні ресурси» вказує на безпосередній зв’язок природи з господарською діяльністю людини, що нерідко призводить до негативних суспільних явищ, завдаючи природі великої шкоди. А відтак процес взаємодії людини з довкіллям по суті своїй двоєдиний. З одного боку, це — використання природних ресурсів, а з другого, — вплив на довкілля і необх. рахуватися з природоохоронними процесами.

4.Склад та хар. Природно-ресурсного потенціалу у..

Природно-ресурсний потенціал — важливий фактор розміщення продуктивних сил. При комплексній характеристиці території обов’язково враховується її ПРП, що складається з природних умов і ресурсів. Прир умови (ПУ) – тіла і сили природи, які мають істотне значення для життя і дія-сті сусп.-ва (впливають на розселення людей і первинну спеціалізацію території), але не беруть безпос участі у виробн. і невиробн дія-сті людей: рельєф і клімат. Прир ресурси (ПР) – тіла і сили природи, які за певного розвитку прод сил можуть бути викор для задов. потреб людського сусп.-ва: земля, надра, ліси, водні ресурси. ПРП є багатокомпонентним: 1. Мінеральні 2. Земельні 3. Водні 4. Рекреаційні 5 Кліматичні ресурси. Класифікація ПР може бути різною залежно від того, за якими ознаками її проводять. ПР класифікують:

а) за видами: мінерально-сировинні, водні, земельні, біологічні (тваринні, рослинні, лісові), кліматичні, рекреаційні, Світового океану;

б) за вичерпністю: вичерпні і невичерпні;

в) за можливістю самовідновлення: відновлювані та не відновлювані.

Найістотнішу роль в суч. розвитку суспільства відіграють такі ПР як:

1.Мін ресурси (МР). Мінсировинна база в У вкл. ≈20 000 родовищ 113 кор копалин. У вартісному виразі запаси родовищ КК в У. оцінюється ≈ в 38 млн грн.

2. Земля як ресурс має багатоцільове призначення. Відповідно до властивостей визначається народногосподарська цінність земель та виділяються їх цільові категорії: 1) землі с/г призначення; 2) землі громадської та житлової забудови; 3) землі природозаповідного та іншого природоохоронного призначення; 4)землі оздоровчого призначення;5)землі рекреаційного призначення; інші. Земфонд У. станом на 1.01.2010 складає 60354,8 тис га (71% – землі с/г призначення, 17,6% – ліси).

3. Водні ресурси (ВР). Потенціал ВР У. формуються за рахунок поверхневих, підземних, морських вод. Осн джерело забезп потреб –поверхневі води (80%); підземні води (15–17%), морська вода (3–5%). Терит розподіл ВР не відповідає розміщенню водомістких галузей госп комплексу У.

4. Лісові ресурси. У. належить до лісодефіцитних країн. Sлісів = 10,8 млн га. Із заг запасів деревини – 1,74 млрд м3. за світовими цінами запаси деревини в У. приблизно 27 млрд $

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]