Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
450588_D3170_shpori_nacionalna_ekonomika.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
807.94 Кб
Скачать

81.Сутність та фактори інвестиц привабливості регіонів і інвест клімату в регіоні.

Інвестиційна привабливість регіону — це сукупність чинників (політичних, економічних, правових, соціальних, екологічних та ін.), які зумовлюють поведінку діючих та потенційних суб’єктів інвестиційної діяльності (інвесторів) щодо вкладення інвестицій у розвиток ек-ки регіону. Фактично інвестиційна привабливість виступає головним показником підвищення чи спаду активності суб’єктів інвестиційної діяльності. Чинниками, що зумовлюють інвестиційну привабливість регіону, є:

1)наявність ресурсно-сировинної бази (забезпеченість запасами природних ресурсів, можливість та економічна доцільність їх видобутку, переробки й використання) та особливості природно-кліматичних умов;

2)економіко-географічне положення регіону та р-нь його інфраструктурної забезпеченості (транспортна мережа, лінії зв’язку тощо);

3)виробнича та наукова спеціалізація регіону;

4)наявність трудового потенціалу та р-нь його кваліфікації;

5)сукупна купівельна спроможність населення;

6)розвиненість інституціональної ринкової структури (біржі, банки, фінансові посередники, страхові компанії та ін.);

7)загальнодержавні чинники (р-нь політичної стабільності; чинна с-ма законодавства, особливо що стосується регулювання права власності; системи оподаткування; умов діяльності іноземних інвесторів тощо).

Слід зазначити, що за рівнем інвестиційної привабливості українські регіони суттєво різняться, а в більшості з них вона залишається низькою, що є наслідком несприятливого інвестиційного клімату.

Інвестиційний клімат — це умови, які сприяють (гальмують) процесам інвестиційної діяльності у конкретному регіоні та у країні в цілому. Інвестиційний клімат може оцінюватись як сприятливий або несприятливий та змінюватись у напрямі його покращання або погіршення. Стан інвестиційного клімату визначається інвестиційними ризиками, тобто ймовірністю втрати капіталу. Р-нь та характер інвестиційних ризиків формують інвестиційний імідж регіону.

83.Механізм реалізації державної стратегії регіонального розвитку та його складові.

Необхідною умовою успішної реалізації стратегії регіон. розвитку Укр. є формування відповідного механізму. Він повинен функціонувати на двох взаємопов’язаних рівнях, що доповнюють один одного: 1) націон. р-нь, на якому забезпечується реалізація Держ. стратегії регіон.розвитку (ДСРР); 2) місцевий, де безпосередньо мають реалізуватися регіон. стратегії розвитку (РСР), вони є складниками ДСРР. Осн.складовими механізму реалізації ДСРР є нормативно-правове, інституційне, організаційне, фінансове та науково-методичне забезпечення. На практиці по кожному з цих напрямів передбачається вирішення конкретних завдань за допомогою як універсальних, так і специфічних інструментів.Нормативно-правове забезпечення включає в себе сукупність чинних законодавчих актів з питань здійснення регіон. пол-ки та функцій і повноважень держ. органів щодо управління регіон. розвитком. Інституц. складова повинна відповідати вимогам часу та поставленим завданням щодо здійсення регіон. пол-ки держави. Наприклад, його складовими є агенства регіон. розвитку, кадрове забезпечення, сис-иа статистичного забезпечення та ін. Осн. інструментами організаційного забезпечення є угоди щодо регіон.розвитку, держ. цільові програми, регіонал. стратегії розвитку, програми подолання депресивності окремих територій. Фінансування заходів щодо реалізації ДСРР може здійснюватися з різноманітних джерел, осн-ми з яких є кошти з держ. і місцевих бюджетів. Інструметами наук.-методичного забезпечення є наук. обгрунтування регіон. розвитку, методична допомога та перепідготовка кадрів, інформаційне забезпечення. Складовими механізму реалізації РСР є: нормативно-правове, організаційне, фін.-ек., кадрове, інформаційне та науково-проектне забезпечення. По кожній складовій механізму обгрунтовуються конкретні заходи, що забезпечують реалізацію стратегії розвитку регіону, наприклад: активізацію госп діяльностіу регіонах; поглиблення спеціалізації терит-госп комплексів; прискорений розвиток прогресивних галузей госп-ва і залучення іноземних інвестицій; створення сприятливого середовища для життєдіяльності населення У..

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]