Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
450588_D3170_shpori_nacionalna_ekonomika.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
807.94 Кб
Скачать

43. Доцільність і сфера виконання економічних функцій держави.

Ек.ф-ція держави-стрворення передумов для ефективної ЕК.діяльності сус-ва.

Держава як суб’єкт макроек.регулювання виконує багато ф-ій:

1)Формування правових засад функц-ння ек-ки.Держава визначає правовий статус окремих форм власності, узаконює існування різних видів госп.діяльності, регулює відносини між виробниками та покупцями товарів, регламентує здійснення окремими під-вами зовн.ек.діяльності, визначає обов’язки під-ств перед державою тощо.Також держава виконує роль арбітра.

2)Емісійна функція - Її сутність полягає у забезпеченні ек-ки необхідною кількістю грошей. У цій сфері держава є монополістом і протистоїть великій кількості покупців, які формують попит на гроші. Задля задоволення цього попиту держава здійснює грошово-кредитну політику.

3)Усунення вад ринкового саморегул.

А) Для захисту конкуренції та обмеження монополістичних тенденцій держава здійснює антимонопольну політику.

Б)Продукування чистих і змішаних сусп. товарів.

В)Реагування на виникнення екстерна лій. Ситуації, коли дії одного суб’єкта ринку завдають шкоди іншим, називаються негативними зовнішніми ефектами (негативними екстерналіями), а ситуації, коли дії суб’єкта ринку дають безкоштовне благо іншим, — позитивними зовнішніми ефектами (позитивними екстерналіями).

Г)Розв’язання проблем неповноти ринків, тобто коли п-ва неспроможні задовольн потреби споживачів у будь-яких товарах,навіть якщо ціни перевищ витрати на їх вир-во

Д)формування інформаційної інфраструктури

Е)Стабілізаційна політика. Основними методами виконання державою стабілізаційної функції є фіскальна та грошово-кредитна політика.

4)Перерозподіл доходів. Для зменшення нерівності в доходах держава здійснює їх перерозподіл через різноманітні соціальні програми у формі трансфертних платежів. Крім того, держава може регулювати індивідуальні доходи через вплив на процес формування первинних доходів.

5)забезпечення людей обов’язковими товарами-товари які держава зобов’язує людей використовувати.

Реалізація ек ф-й держави здійсн-ся через механізм бюджетної, фіскальної, грош-кред, структурної, інвестиційної, цінової, соц, зовн-ек та ін напрямів соц-ек політики.

44. Сутність поняття «економічна політика держави».

Економічна політика держави являє собою елемент загальної державної політики, яка включає соц., гуманітарний, оборонний, екологічний та інші напрями. Якою б не була державна політика за своїми напрямами, характеристиками та пріоритетами, вона має бути комплексною, охоплювати всі сфери суспільного життя.

У правовому суспільстві головний обов’язок держави полягає в утвердженні та забезпеченні прав і свобод людини. Кожна людина вільна у виборі економічних, політичних, соціальних інтересів і засобів їх задоволення в межах чинного законодавства. На відміну від громадянського суспільства, де скільки людей, стільки й інтересів, держава — одна. У державі не може бути «багато політик», шарахання в різні боки, служіння то тим, то тим інтересам. Засадною основою державної економічної політики мають бути стратегічні орієнтири. У державі важливим є момент загального (інтегрованого) інтересу та волі більшості громадян. Для цього державна політика має бути відомою та зрозумілою суспільству, закріпленою законодавчо й організаційно.

Існує багато визначень поняття «державна економічна політика». Беручи загалом — це цілеспрямований вплив на економічні процеси на макро- і мікрорівні, створення й удосконалення умов економічного розвитку відповідно до певного суспільного устрою. У деяких економічних дослідженнях поняття «державна економічна політика» та «державне регулювання ек-ки» ототожнюються. Однак ближче до істини твердження, що економічна політика є тією засадною основою, що на ній базується і державне управління, і державне регулювання ек-ки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]