Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
450588_D3170_shpori_nacionalna_ekonomika.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
807.94 Кб
Скачать
  1. Зміст кошторисно-бюджетного фінансув соц.Ї сфери в у..

Виділення коштів з бюджету на утримання соц.ї сфери здійснюється через кошторисно-бюджетне фінансування. Кошторис є основним плановим документом бюджетної установи, який надає повноваження бюджетній установі щодо отримання доходів і здійснення видатків, визначає обсяг і спрямування коштів для виконання установою своїх функцій та досягнення цілей, визначених на рік відповідно до бюджетних призначень. Кошторис витрат складають згідно з формами, розробленими Міністерством фінансів У. для окремих типів установ.Кошторис складається з трьох частин.У 1 частині зазначається:1) назва та адреса установи;2) бюджет, з якого здійснюється фінансування;3) зведені витрати за статтями кошторису.

У 2 — оперативно-сітьові показники установи.

У 3 частині — розрахунки за окремими статтями.

Кошторис бюджетної установи включає такі статті:заробітна плата;нарахування на заробітну плату;канцелярські та господ витрати;відрядження та службові роз’їзди; витрати учбові, на виробничу практику учнів;науково-дослідні роботи;придбання книг для бібліотек;стипендії;витрати на харчування;придбання медикаментів і перев’язувальних засобів;придбання обладнання й інвентарю;капітальний ремонт будівель і споруд;інші витрати.

Кошторис має дві складові: загальний фонд, який містить обсяг надходжень із загального фонду бюджету та розподіл видатків за повною економічною класифікацією на виконання бюджетною установою своїх функцій; спеціальний фонд, який містить обсяг надходжень зі спеціального фонду бюджету на конкретну мету та їх розподіл за повною економічною класифікацією на здійснення відповідних видатків згідно з законодавством, а також на реалізацію пріоритетних заходів, пов’язаних із виконанням установою основних функцій.

Кошторисному фінанс-ю підлягають ті заклади, які не мають реальних можл-тей самостійно заробляти гроші й послуги яких повинні мати доступний характер, — бібліотеки, музеї, виставки, заповідники, палаци і будинки культури.

  1. Порівняльна характеристика впливу на розвиток нац. Ек-ки солідарної та нагромаджувальної пенсійних систем.

Нині в У. відбув.перехід від однорівневої солідарної моделі пенс.забезпеч. до мішаної трирівневої сист.пенс.забезпеч:

- 1й р-нь — держ.страхова пенсійна с-ма, заснована на принципах солідарної взаємодопомоги і самовідповідальності працівників за власний стан пенс.забезпеч. Вона ґрунт.на збереж.певних страхових пенсійних внесків.

- 2й р-нь — обов’язкова накопичувальна сист.з фіксованим розміром відрахув.від З/П.. Для управління цією ланкою будуть створені пенс.фонди у формі аукціон.тов-в, заснованих великими інвестиційними й страховими компаніями, профспілковими об’єднаннями.

- 3й р-нь — добровільне пенс.страхування, засноване на створенні індивідуал. пенсійних рахунків у недерж.і комерц-х страх-х фондах.

У рамках солідарної системи страхув. законодавчо запроваджено різноманітні форми підтримки пенсіонерів. Така підтримка передб.певний р-нь частк-го перерозп пенсійних коштів на користь: - осіб, які працювали у шкідливих і тяжких умовах – підвищ-й розмір пенсії за рахунок пільгового врахування стажу роботи в таких умовах, набутого до 1.01.2004 року, а також право на достроковий вихід на пенсію; - осіб, які працювали на педагогічній роботі, в окремих медичних закладах, соціальних працівників, артистів і спортсменів, які мають право на пенсію за вислугу років; - осіб, які не мали можливості набути достатньо великого страхового стажу (мали низькі заробітки, перебували у відпустці по догляду за дитиною, доглядали за інвалідом І групи тощо) і мають право на мінімальну пенсію та надбавки до пенсії; Обов’язкова накопичув.сист.є принципово новим елементом сист.загальнообов’язкового держ.пенс.страхув.не тільки для Укр, а й для багатьох країн світу, що протягом останніх 20 років реформували свої пенсійні системи. Головною ознакою цієї системи є те, що в ній, на відміну від солідарної, не відбув. негайної виплати пенс.коштів, які надійшли у вигляді страх-х внесків. Такі кошти спрямов-ся на формув.реальн.індивідуал. накопичень застрахованих осіб. З метою збереж.цих заощаджень забезпеч.їх інвестув.в інструменти грош-го, фондового ринків, об’єкти нерухомості, банк-кі метали та інші активи, дозволені Законом Укр.«Про загальнообов’язкове держ.пенс.страхування»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]