Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
48-56.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
50.21 Кб
Скачать
  1. Розвиток інжинірингових послуг у відкритій економіці України

Інжиніринг (англ. ingineering, від лат. іngenium — винахідливість) — це комплекс інженерно-консультаційних послуг, які пов’язані зі створенням об’єктів промисловості та сільського господарства, а також забезпеченням діяльності підприємств за широким спектром цілей їх маркетингової діяльності (від виробництва до збуту)

Порівняно з розвинутими країнами, в яких становлення інжинірингу почалось ще в середині ХІХ ст., в Україні даний вид діяльності тільки зароджується і зводиться переважно до послуг, пов’язаних з підготовкою будівельного процесу.

Розвиток ринок інжинірингових послуг в Україні характеризується наявністю багатьох системних проблем, найважливішими серед яких є: дефіцит кваліфікованих кадрів, неякісне виконання робіт, застаріла нормативна база, недосконала система визначення вартості проектних робіт, корупційні явища на стадії погодження та експертизи документації, низький рівень автоматизації проектних робіт

Інжинірингові послуги надають інжинірингові фірми різних типів: проектні фірми в будівництві; інженерно-консультаційні фірми широкого профілю також у будівництві; фірми інформаційного інжинірингу; інжинірингові фірми з питань управління; маркетингові фірми, а також будівельні та промислові компанії.

Складовими інжинірингових послуг його є:

  • проектно-консультаційний інжиніринг,

  • технологічний інжиніринг,

  • будівельний (загальний) інжиніринг,

  • управлінський інжиніринг.

Головна роль в системі інжинірингових послуг в Україні належить проектуванню. За даними ліцензійного комітету при Держбуді України на сьогодні біля 3,768 тис. організацій мають ліцензії на виконання проектних робіт.

У 2012 році було реалізовано інжинірингових послуг на суму 11 млрд. грн., порівняно з 2005 роком, відбулось стрімке збільшення реалізації, уповільнивши розвиток тільки в 2008-2009 рр в наслідок економічної кризи.

Ринок інжинірингових послуг в Україні розвивається і, в основному, за допомогою залучення іноземного капіталу. В Україні функціонує чимало відомих компаній, діяльність яких прямо чи опосередковано пов'язана з наданням інжинірингових послуг як на території України, так і за її межами. Серед них можна назвати «Універсал інжиніринг», «Південтеплоенергомонтаж», «Авалон Інжиніринг», Українська інвестиційно-інжинірингова компанія, «Теплоелектропроект» Інжинірингова фірма.

  1. Інноваційні системи як основа підвищення міжнародної конкурентоспроможності України

Серед пріоритетних напрямів інноваційної діяльності з точки зору підвищення конкурентоспроможності українських підприємств на сучасному світовому ринку також необхідно виділити:

1) ресурсозберігаючі технології, нові матеріали та джерела енергії; 2) підвищення конкурентоспроможності продукції машинобудування і радіоелектроніки, розширення їх експорту і заняття нових ніш світового ринку;3) імпортозаміщення виробництва;4) інформаційні технології;5) телекомунікації і зв'язок; 6) переробка та зберігання сільськогосподарської продукції; 7) охорона навколишнього середовища.

Невдалими є і результати роботи уряду в напрямку покращення конкурентоспроможності та інвестиційної привабливості України. У світовому рейтингу конкурентоспроможності World Competitiveness Yearbook 2011, опублікованому швейцарською бізнес-школою IMD, Україна другий рік поспіль займає передостаннє 57 місце.

В 2012 році Україна піднялася в рейтингу конкурентоспроможності економік на 82 місце. Україна піднялася з 89-го на 82-ге місце у щорічному рейтингу конкурентоспроможності економік Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ), розташувавшись між Тринідадом і Тобаго та Намібією.

У рейтингу конкурентоспроможності Україна піднялася на 73 місце, - WEF. Україна посiла 73 мiсце в пiдсумковому рейтингу конкурентоспроможностi 144 країн Всесвiтнього економiчного форуму (WEF) за 2012 р. Таким чином, за рік Україна піднялася на дев'ять позицiй і зараз знаходиться на позиції між Чорногорією і Уругваєм.

Чинники: недостатні витрати на інновації в обробній промисловості (в світі до 90% всіх витрат на інновації саме в обробній промисловості). Ефект від інновацій: зростання продуктивності факторів виробництва, зростання обсягів виробництва; структурні зрушення, сприяють перерозподілу ресурсів, статус країни в глобальній економіці та підвищать національну конкурентоспроможність. Чинники інноваційного розвитку в Україні: 1. Високий рівень ресурсо- та енерго- витратності економіки. В Україні обсяг створеного ВВП на одиницю спожитої енергії становить 1,8 дол. (2012). 2. Відсутність мотивації в підприємництві для інноваційної діяльності (тільки 6,7% всіх товарів реалізованих в Україні – інноваційна продукція). 3. Значна частка сировинної промисловості в загальному обсязі реалізованої продукції (70%). 4. Низькі обсягів державних витрат на інновації. Вирішення проблеми: 1. Створення системи фінансування інновацій в Україні (частка бюджету на НДДКР). 2. Створення правових та економічних основ існування елементів державної інноваційної інфраструктури. 3. Технопарки. 4. Система пільгового оподаткування. 5. Державні фонди та венчурний банк. 6. Кредитування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]