Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
40-58.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
178.18 Кб
Скачать

44.Визначення необхідного обсягу та джерел формування інвестиційних ресурсів підприємства.

Варіанти економічної ситуації на ринку та на під­приємстві:

> за кількісними та якісними харак-ми попит на продукцію, що виготовляється і пропонується для продажу на ринку, задовольняється повністю. Це не по­требує зб-ня обсягу її вироб-ва на відповідному під­-стві; • > продукція підприємства за якістю і ціною користується на ринку попитом, що постійно зростає; тому підприємство заінтересоване у відповідному зб-ні об­сягу її вир-цтва введенням у дію додаткових виробн потужностей; • > різке падіння попиту ринку на продукцію да­ного підприємства, що втрачає конкурентоспроможність за своїми техніко-ек показниками; у цьому разі під­приємство має або модернізувати виріб, що виготовляєть­ся, або терміново організувати випуск нової конкурентосп­роможної продукції.

За 1м варіантом ек ситуації достат­ньо здійснити просте відтворення основних фондів переважно за рах аморт-х відрахувань. Розрахункова процедура обмежується визначенням акуму­льованої суми аморт-х відрахувань на реновацію основних фондів та її порівнянням з потребою в капіталі для заміни спрацьованих і застарілих видів устаткування сучас­ними моделями. Розмір капітальних вкладень обчислюється на основі інформації про потребу в новому устаткуванні та ціни на нього з урахуванням монта­жу і капітального доходу від реалізації засобів праці, що вибули.

2й варіант ек ситуації пов'язаний з нарощуванням до необх розмірів виробничої потужності підпр-ва переважно через його технічне переоснащен­ня, реконструкцію чи розширення за попередньо розробле­ним проектом. Для визначення необх обсягу капітальних вкла­день за цим варіантом використовують два методи: 1) по­передньо-приблизних розрахунків (на основі показника пи­томих капітальних вкладень), які здійснюються в послідовності. • Обчислюють необх середньорічну величину вироб­ничої потужності підпр-тва, виходячи з очікуваного ко­еф-та її використання в розрахунковому році та виявле­ного попиту ринку на продукцію. • Визначають величину середньорічної виробничої потужності, якої не вистачає для задоволення ринкового попиту на продукцію • Розраховують абсолютну величину необх додат­кового введення в дію виробничої потужності, використо­вуючи для цього спеціальний коеф-т перерахунку її серед-ньорічного приросту в абсолютний, який дорівнює 0,5. • На підставі питомих капітальних витрат на одиницю приросту виробничої потужності визначають заг суму необх на розрахунковий період капітальних вкладень.; 2) прямих розрахунків (за да­ними кошторису технічного переоснащення і реконструкції або розширення під-ства). Він уможливлює уточнення обсягу інвес­тицій, визначеного приблизними розрахунками, з допомогою прямих розрахунків за даними кошторисної вартості проек­ту відповідної форми відтворення осн-х фондів.

3й варіант ек ситуації забезп розширене відтворення осн-х фондів, але потребує докорінної перебудови техніко-технол-ї бази вир-цтва. Розрахунки необх об­сягу капітальних вкладень здійснюються за розглянутою схемою 2го варіанта. При цьому потріб­но враховувати капітальні витрати, що пов'язані з маркетин­говими дослідженнями і проектуванням нових виробів.

Джерела фін-ня виробничих інвестицій: 1й варіант. Якщо нагромадженої суми амортизацій­них відрахувань замало для фін-ня заміни спрацьованого і застарілого устаткування, то для покриття браку фін коштів викор-ся інші вн джерела їх форм-ня (н-д, емісія цінних паперів або залучення частини нероз­поділеного прибутку). 2й і 3й варіанти потребують викорис-ня таких джерел виробничих інвестицій: 1) випуск і продаж цінних паперів (акцій, облігацій); 2) довгостроковий кредит; 3) власний нагромаджений прибуток; 4) пряма або непряма держ суб­сидія; 5) залучення іноз інвестицій і ств-ня спільних під-ств.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]