Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
40-58.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
178.18 Кб
Скачать

54.Сучасні системи матеріально-технічного забезпечення виробництва.

Матеріально-технічне забезпечення підприємства – це таке управління і забезпечення матеріалами, ресурсами, напівфабрикатами, яке забезпечує безперебійний виробничий процес і високе використання виробничої потужності при мінімумі оборотних фондів та авансованого капіталу. Існуюча система МТЗ містить наступні форми:1.Система індивідуальних господарських прямих зв'язків.2. Придбання ресурсів у порядку оптової торгівлі.3. Закупівля ресурсів на товарних біржах.4. Придбання ресурсів на ярмарках, виставках-продажах, аукціонах.5. Оренда устаткування (лізинг).6. Використання вторинного ринку засобів виробництва для закупівлі ресурсів.7. Бартерні угоди. На вибір конкретної форми забезпечення матеріально-технічними ресурсами суттєво впливають- такі фактори: особливості ресурсу, тривалість його отримання кількість пропозицій, якість, на ресурсу тощо. Аналіз діючої системи МТЗ проводиться для з'ясовування таких основних параметрів:економічність постачань;надійність постачань;раціональність рівня запасів.Організація МТЗ включає в себе вивчення та аналіз ринку постачальників, оперативне управління запасами, контроль за ефективністю використання ресурсів. МТЗ вир-ва в сучасних умовах господарювання повинно забезпечити досягнення таких цілей: 1. своєчасне забезпечення підрозділів підприємства необхідними видами ресурсів відповідої кількості і якості; 2. покращання використання ресурсів шляхом скорочення оборотності оборотних засобів, повного використання вторинних ресурсів та виробничих відходів тощо; 3. аналіз виробничих можливостей і якості продукції постачальників та заміна неконкуренпроможних постачальників. Планування МТЗ вир-ва вимагає проведення комплексу трудомістких робіт з прогнозування і нормування окремих видів ресурсів на плановий період розробку матеріальних балансів за видами ресурсів (джерелами надходження та напряма використання), аналізу питомих витрат матеріальних ресурсів за звітний період, планування складських запасів та використання технологічного обладнання та оснащення. Аналіз діючої системи матеріально-технічного забезпечення проводиться для з'ясовування таких основних параметрів:економічність постачань;надійність постачань;раціональність рівня запасів.

Теор передумовами удосконалення організації МТЗВ є трансформація вітчизняної обліково-економічної школи та адаптація зарубіжного досвіду до вітчизняної теорії та практики, пов'язані з впровадженням Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку. Для досягнення поставленої мети необхідна тісна співпраця та взаємозв'язок відділу матеріально-технічного забезпечення із бухгалтерською службою фірми, яка здійснює функцію обліку і контролю за використанням як оборотних активів, так і їх запасів.

55.Виробничий процес на підприємстві: сутність, структура та принципи організації.

Виробничий процес – це сук-сть взаємозв‘язаних дій людей, засобів і предметів праці, а також сил природи, спрямованих на вигот-ня продукції (виконання робіт, надання послуг).Елементи ВП: робоча сила (на яку впливають ресурси), використання ресурсів, результати засоби праці, предмети праці, інформація, природні процеси=> виконані роботи\виготовлена продукція\надані послуги.Головна складова ВП- технологічний процес- сук-сть дій зі зміни та визначення стану предиета праці. Осн структурна одиниця ВП- операція-закінчена частина ВП, яка виконується на 1 роб місці, над Тим самим предметом праці без переналагоджування устаткування. Принципи організації: 1.Принцип спеціалізації означає обмеження різноманітності еле­ментів вир-чого процесу, передусім зменшення номенклатури продукції, яка вигот на кожній ділянці під-ва, а також різновидів вироб-х операцій, що виконуються на роб місцях. 2. пропорційності – узгодженість пропускної спро­можності машин і виробничих підрозділів, етапів виробничого процесу, що досягається, коли сукупна продуктивність технологічно зв'язаних ланок вир-­ва пропорційна обсягу робіт, що виконуються П1/В1*М1=П2/В2*М2=Пn /Вn*М n де п — кількість технологічно взаємозв'язаних підрозділів; П, В, М — у кожному підрозділі відповідно обсяг робіт, про­дуктивність одного робочого місця, кількість робочих місць 3.паралельності-одночасне виконання ок­ремих операцій і процесів, що домягається їх суміщенням у часі. 4.прямоточності- предмети праці в про­цесі обробки мають пересуватися найкоротшим шляхом на всіх стадіях та операціях вир-чого процесу, без зустрічних і зво­ротних переміщень. 5.безперервності- мінімізація або ліквідація перерв між суміжни­ми технологічними операціями за доп синхронізації операцій, застос прогресивних методів оперативного управління вир-твом. 6. ритмічності - робота всіх підрозділів під-ва і випуск продукції має здійснюватися за певним ритмом, планомірною повторюваністю. 7. автоматичності - економічно обґрунтоване звільнення людини від безпосередньої участі у виконанні опе­рацій вир-чого процесу. 8. гнучкості - виробничий процес має опе­ративно адаптуватися до зміни організаційно-технічних умов, зв'я­заних із переходом на виготовлення іншої продукції або з моди­фікацією. Гнучкість вир-чого процесу уможливлює освоєння нової продукції в короткий термін і з меншими витратами 9. гомеостатичності -вир-ча система має бути здатною стабільно виконувати свої функції в межах допустимих відхилень і протистояти дисфункціональним впливам, що досягається створенням технічних та організаційних механізмів саморегулювання і стабілізації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]