Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
40-58.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
178.18 Кб
Скачать

50.Техніко-технологічна база виробництва та забезпечення її розвитку.

ТТБ – системна сук-сть найактивніших елементів вир-ва, яка відображає техніку і технологію одержання продукції (виконання робіт, надання послуг), тобто сук-сть машинної техніки (устаткування, приладів, апаратів), різноманітних транспортних, передавальних, діагностичних та інформаційних засобів, організованих в технологічні системи (комплекси) в складі цехів, технологічних переділів і підприємства в цілому.

ТТБ кількісно та якісно відрізняється від осн-х виробничих фондів підприємства. До складу її технологічної компоненти входять лише ті види знарядь і засобів праці, які беруть участь у реалізації виробничих технологій. Це дає змогу: 1виділити особливі сукупні хар-ки, що випливають з органічного техніко-технологічного розвитку вир-ва; 2 виявити взаємозв‘язки, пріоритети, чинники та способи оновлення і ↑еф-сті системного функціонування технологічних процесів і виробничої техніки.

Структурні складові: технологічна (операції видобутку, обробки, контролю та інших складових частин виробничого процесу; сук-сть способів і прийомів переробки ресурсів та одержання готової продукції; комплекс технологічної документації заг і спеціального призначення), технічна (енергетична база, виробничі машини устаткування, технічна база інформаційних процесів).

Тенденції розвитку ТТБ: 1. ↑ наукомісткості засобів праці, фундаментальності втілюваних у них знань 2. ↑масштабів і розширення спектра застос-ня сучасного мікроелектронного устаткування 3. перетворення засобів праці в технічну цілісність вищого порядку 4. трансформація техніко-технологічних засобів у все більш універсальні системи 5. поглиблення інтеграції окремих елементів ТТБ та організаційно-управлінських компонентів 6. ↑ рівня авт-зації технічних систем, поступовий перехід до гнучкої авт-ї вир-ва.

Технічний розвиток підприємства – процес форм-ня і вдосконалення його ТТБ.

Форми: 1.Підтримування ТТБ (капремонт устаткування, заміна спрацьованого устаткування новим такого самого технічного рівня, технічне доозброєння підприємства)2.Розвиток ТТБ(модернізація, технічне переозброєння, реконструкція, розширення, нове будівництво)

51.Поняття, види, методичні основи визначення обсягу та ступеню використання виробничої потужності підприємства.

Виробнича потужність під-ва хар-є максимально можливий річний випуск продукції (ви­конання робіт, надання послуг) з урахуванням попиту ринку, необхідних номенклатури, асортименту та якості за умови якнайповнішого використання устаткування виробничих площ, застос-ня прогресивної технології та орг-ї вир-ва.Види: 1.Проектна потужність —визна­чається в процесі проектування реконструкції (розширен­ня) діючого або будівництва нового підприємства, вважається оптимальною.

2.Поточна (фактично досягнута) визначається періодично у зв'язку зі зміною умов вир-ва (номенклатури і трудомісткості виробів) або перевищенням проектних показників. При цьому розраховують вхідну (на поч року), вихідну (на кінець року) та середньорічну потужність підприємства.3.Резервна потужність має постійно передбачатися в певних галузях: електроенергетиці та га­зовій пром-сті — для покриття пікових наванта­жень в електро- і газових мережах, забезп-ня енергоресурсами на період виконання ремонтно-аварійних робіт; харчовій індустрії—для переробки збі­льшеного обсягу с\г сировини у ви­соковрожайні роки; на транспорті — для перевезення більшої кількості пасажирів у літні місяці; ітд.Методичні принципи розрахунку величини виробничої потужності: 1. Визначають за всією номенклатурою його профільної продукції 2.Визначається, виходячи з потужності провідних цехів(дільниць, технологічних ліній, агрегатів)основоного вир-ва 3. У розрахунки ВП включається устаткування: 1)усе діюче і недіюче внаслідок несправності 2)що перебуває на складі, але буде введене в експлуатацію протягом розрахункового періодучи до його початку 3)наднормативне резервне 4. Визначається за технічними нормами продуктивності устаткування, використання виробничих площ і трудомісткості виробів, виходу продукції з відповідної сировини 5. Для розрахунків береться мах можливий річний фонд часу роботи устаткування 6. ВП провідного підрозділу: Ni=ai Tp m; Ni=Tp m/ti, де Ni-потужність і-го виробничого підрозділу під-ва, ai-продуктивність устаткування у відповідних одиницях виміру і-ої продукції за 1 год його роботи, Tp-річний фонд часу роботи устаткування, m-кіль-сть устаткування, що береться для розрахунку,ti-трудомісткісь виготовлення одиниці продукції 7. Розраховується технологічна пропускна спроможність решти виробничих підрозділів під-ва. 8. Визначення ВП завершується складанням балансу, що відображає зміну її величини протягом розрахункового періоду та хар-є у підсумку вихідну потужність Nвих=Nвх+ Nотз+ Nр+- Nна- Nв, де Nвих,Nвх-вихідна і вхідна потіжність, Nотз-↑потужності протягом розрахункового періоду в результаті здійснення організаційно-технічних заходів,Nр-нарощування виробн потужності під-ва через його реконструкцію або розширення, Nна- ↑(+) і ↓(-) вир потужності, зумовлені змінами в номенклатурі та асортименті виготовлюваної продукції,Nв-↓ вир пот внаслідок її вибуття.9. Визначення і регулювання резервної потужності під-ва: розраховують необх кіль-сть резервних агрегатів та обґрунтовують розміри дослідно-експериментальних одиниць.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]