Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
40-58.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
178.18 Кб
Скачать

45.Методичні підходи до оцінки ефективності виробничих інвестицій.

Розрізняють абсолютну та порівняльну ефективність реальних інвестицій.

Абсолютна – показує загальну величину результативності реальних інвестицій на підприємстві і її розрахунки потрібні для оцінки очікуваного або фактичного результ.від інвестицій за період. А.еф.визначається за допомогою показників: коефіцієнт ЕК.еф.капітальних витрат, період окупності капітальних вкладень.

Порівняльна – визнач.лише тоді, коли є декілька інвестиційних проектів і характеризує переваги якогось одного над іншими.

Визначається пор.еф.через обчислення зведених витрат: Z=Ci+Ki*Eн->min, де Сі – собівартість од.прод., Кі – капітальні вкладення на од.прод., Ен – нормативний коеф.ефективності.

Найефективніший буде той проект, зведені витрати якого будуть мінімальні.

Ключові економічні категорії: початкові інвестиції; грошовий потік; дисконтна ставка; теперішня вартість майбутніх надходжень (доходів); внутрішня ставка доходу; господарський ризик.

Початкові інвестиції (початкова вартість проек­ту) — це реальна вартість проекту капітальних вкладень (інвестиційного проекту) з урахуванням результатів реалі­зації діючого устаткування і податків. Грошовий потік — фінансовий показник, що характеризує ступінь так званої ліквідності підприємства; до його складу включаються чистий дохід підприємства та безготівкові видатки (амортизаційні відрахування). Дисконтна ставка (ставка капіталізації) характеризує по суті норму прибутку, відносний показник мінімального щорічного доходу інвестора, на який останній розраховує. Теперішня вартість майбутніх надходжень (доходів) — це їхня розрахункова вартість, що обчислюється помножен­ням грошового потоку за кожний рік на так званий відсот­ковий чинник теперішньої вартості (спеціальний коефіцієнт приведення) відповідного року відповідно до встановленої дисконтної ставки. Внутрішня ставка доходу відображає дисконтну став­ку, за якої теперішня вартість грошових потоків і початкові інвестиції є приблизно однаковими за величиною. Господарський ризик — це невизначеність (негарантованість) одержання очікуваних доходів від виробничих інве­стицій. Етапи і послідовність розрахунків під час оцінки ефективності виробничих інвестицій.1розрахунок початкових інвестицій на ос­нові наявних цифрових даних за всіма елементами, що вхо­дять до складу початкових витрат і початкового доходу під­приємства.2.визначення очікуваних і безпечних грошо­вих потоків за кожний рік розрахункового періоду з урахуван­ням усіх видів доходів підприємства (фірми), суми амор­тизаційних відрахувань і чинника еквівалента визначеності (імовірності успіху), абсолютне значення якого з кожним на­ступним роком реалізації та оцінки ефективності інвестицій­ного проекту зменшується.3. встановлення теперішньої вартості май­бутніх грошових потоків з використанням її відсоткового чинника (коефіцієнта приведення а), який обчислюється за формулою альфа = 1\(1+h)^(t-1), де Нп — установлена дисконтна ставка (норматив приве­дення), частка од.; І— період приведення (t-й рік).4. обчислення чистої теперішньої вартості (ЧТВ) грошових по­токів і оцінка за методом ЧТВ ефективності виробничих інвес­тицій з урахуванням інфляції та (або) визначення внутрішньої ставки доходу (ВСД), за якої ЧТВ дорівнює 0, і прийняття рішення про доцільність капітальних вкладень за методом ВСД.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]