Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_new.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
691.71 Кб
Скачать

12.Класичні та сучасні теорії мт.

Меркантилізм. Ранній меркантилізм, ідеологами якого були Стаффорд і Скаруффі, виник наприкінці ХVст. та ґрунтувався на доктрині “грош балансу” нагромадженні грошей внаслідок вивезення товарів при забороні вивезення грошей. Державі слід продавати на зовнішньому ринку якомога більше будь-яких товарів, а купувати - якомога менше. Теорія пізнього меркантилізму (Мен, Серра, Мокрет’єн) розв з др пол ХVІ ст. Основним змістом цього напряму є доктрина “активного торг балансу”, який можна було забезп шляхом активіз зовн торг при перевищ доходів від експорту порівняно із витратами на імпорт, а також у результаті розвитку посередницької торгівлі. Держава повинна була обмежувати ввезення іноземних товарів шляхом підвищення ставок мита, а також сформулювати правила вивезення вітчизняних товарів, використовуючи переважно фін методи заохочення експорту.

Розвиток міжнародної торгівлі в епоху після ВГВ і переходу провідних країн до крупного машинного виробництва зумовив появу теорії абсолютних переваг. Її автором став Адам Сміт. Для держави можуть бути вигідними не тільки продаж, а й купівля товарів на зовн ринку. Однак А.Сміт не розглядав ситуацію, за якої яка-небудь країна має абсолютну перевагу з усіх товарів. Це зробив Рікардо (теорія відносних переваг). Він створив модель міжнародної торгівлі, в якій показав, що недотримання принципу Сміта не є перешкодою для взаємовигідної переваги: країна повинна спеціалізуватися на експорті товарів, у виробництві яких вона має найбільшу абсолютну перевагу або найменшу абсолютну неперевагу.

Теорію факторів виробництва обґрунтував у 30-х роках ХІХ ст. Жан-Батист Сей, включаючи до таких чинників працю, капітал і землю, які в сукупності визначають витрати виробництва.

Хекшер та Олін у 20 30-х роках ХХ ст. застосували цю теорію для пояснення причин міжнародної торгівлі. Започаткували теорію факторонаділеності: 1) кожна країна має порівняльні переваги щодо випуску товару, виробництва якого потребує значних витрат відносно надлишкового; 2) вільна торгівля, зрівнюючи факторні винагороди між країнами, слугує заміною зовнішньої мобільності факторів виробництва; 3) зрост відносних цін товарів призводить до винагороди того фактора, який ефективно викор у виробництві товару і скорочує реальні винагороди іншого фактора; 4) зрост пропозиції одного з факторів вир-ва у разі постійності інших змінних призводить до зростання випуску товару, який виробл за інтенсивного використ цього фактора, і до скороч випуску інших товарів.

Теорії неотехнологічного напряму – спроба пояснення реалій і перспектив міжн торгівлі динам порівн перевагами, що виникають або створюються, використ і з часом зникають.

Теорія конкурентних переваг (Портер, 1991 р.) У цій теорії запропоновано принципово новий підхід до проблем міжнародної торгівлі, який базується на твердженні, що на міжнародному ринку конкурують фірмі, а не країни. 5 факторів: можливість появи нових конкурентів; вірогідність появи товарів-замінників; поведінка постачальників, споживачів; суперництво існуючих конкурентів між собою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]