Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_new.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
691.71 Кб
Скачать

102.Особливості становлення та розвитку атес.

АТЕС створена в 1989 р. Як оформлене регіональне інтеграційне угруповання АТЕС тільки складається, в ній починаються інтенсивні пошуки схем співробітництва. В АТЕС входять країни-члени НАФТА, АСЕАН, Австралійсько-Новозеландської Зони вільної торгівлі (АНСЕРТА). На даний час АТЕС включає 21 державу Азії, Північної і Південної Америки: Канаду, США, Мексику, Нову Зеландію, Австралію, Папуа-Нову Гвінею, Бруней, Індонезію, Малайзію, Сінгапур, Таїланд, Філіппіни, Південну Корею, Тайвань, Гонконг, КНР, Японію, Чилі, В’єтнам, Перу, РФ. Особливість АТЕС полягає в географічній приналежності вхідних в Асоціацію країн, що знаходяться на величезних відстанях одна від одної й об'єднані лише виходом до Тихого океану. Особливість АТЕС, з економічної точки зору, полягає в тім, що до неї входять як найбільші промислово розвинуті країни (США, Японія, Канада, Австралія), так і такі держави які поступаються їм, такі як Мексика, Чилі, КНР і ін. На АТЕС припадає 55% світового ВВП, 40% світової торгівлі, більш 40% населення земної кулі.

Напрямки структурних реформ:

- підтримка і розвиток малих і середніх підприємств (у країнах АТЕС це - 90% підприємницьких структур), сприяння у покращенні їх доступу до глобальних ринків, технологій і фінансування, а також у нарощуванні їх потенціалу антикризового управління;

- підвищення зайнятості перш за все в нових і зростаючих галузях і активізація співпраці у вирішенні соціальних проблем в процесі глобалізації;

- покращення доступу жінок до освіти, професійної підготовки, фінансування, технологій та інфраструктури для того, щоб надати їм максимальні економічні можливості;

- підвищення якості освіти та професійної підготовки з метою забезпечення довготривалої економічної безпеки;

- вивчення можливості доплат до заробітної плати або надання пільг у прибутковому оподаткуванні з метою стимулювання праці та підприємництва;

- розробка програми соціального захисту, що забезпечує лише короткострокову економічну безпеку, аби виключити "попадання" в залежність від такого захисту.

Основна мета АТЕС - шляхом об'єднання країн у даному угрупованні стимулювати взаємне співробітництво в різноманітних сферах: у першу чергу, на ринку товарів і капіталів, а також у сфері транспорту, енергетики й ін. Кінцева мета об'єднання - утворення зони вільної торгівлі в 2020 р., а всі необхідні умови для цього повинні бути забезпечені промислово розвиненими країнами об'єднання до 2010 р. За оцінками експертів.

103.Інтеграційні процеси в Євроазійському регіоні.

Інтеграційне об'єднання Євразійське Екон. Співтовариство (ЄврАзЕС), створене за ініціативи президента Казахстану Назарбаєва. Підписаний у 2000 президентами п'яти країн (Білорусі, Казахстану, Киргизії, Росії і Таджикистану) У результаті зниження внутрішніх митних бар'єрів вдалося стимулювати взаємну торгівлю. Однак хоча обсяг взаємної торгівлі країн ЄврАзЕс зростає, частка їх взаємної торгівлі в експортно-імпортних операціях продовжує знижуватися, що є симптомом об'єктивного ослаблення економічних взаємозв'язків. Основною метою ЄврАзЕС є підвищення ефективності формування єдиного економічного простору, розпочатого у митному союзі, з використанням нових, перспективних форм і механізмів взаємодії. Створення єдиного економічного простору передбачає такі стадії:

-Формування зони вільної торгівлі ЄврАзЕС. - Формування митного союзу. З метою оптимізації процесу формування митного союзу і єдиного економічного простору рішенням глав держав-учасників ЄврАзЕС передбачено, що формування митного союзу, а в подальшому і єдиного економічного простору буде здійснюватися спочатку на базі трьох країн .- Росії, Білорусії і Казахстану - з подальшим приєднанням інших держав-членів ЄврАзЕС. - Формування єдиного економічного простору. До теперішнього часу в ЄврАзЕС розпочато формування окремих елементів єдиного економічного простору - підписані деякі угоди, затверджений перелік основних показників соц-екон розвитку держав і порядок узгодження основних  макроекон показників розвитку економік держав-членів ЄврАзЕС, створена в основному нормативна база для розробки міждержавних програм.  До основних проблем інтеграції в рамках ЄврАзЕС слід віднести суттєві відмінності в економічному потенціалі і структурі економік держав Співтовариства, різні темпи  здійсн. ринк. перетворень. Крім того, держави ЄврАзЕС, формуючи митний союз і єдиний економічний простір, паралельно ведуть переговори щодо приєдн. до СОТ, що вимагає координації їх дій в ході  переговорного процесу. 

104.Хар-ка сучасних тенденцій розв. міжн. екон. інтеграції.

МЕІ-вищий рівень розвитку міжнародних економічних відносин, коли інтернаціоналізація господарського життя проявляється у переплетінні національних господарств двох або кількох країн та проведенні ними узгодженої міждержавної тор­говельно-економічної політики. Динамічний розвиток процесів міжнародної економічної інтеграції зумовлений: економічним розвитком країн, їх груп та регіонів світу в умовах нерівномірного розподілу ресурсів; закономірностями науково-технічного прогресу; тенденціями демографічного розвитку; наявністю і необхідністю вирішення глобальних проблем (енергетичної, продовольчої, економічної, охорони навколишнього середовища, використання світового океану та космосу, економічного зростання та народонаселення, економічної безпеки, роззброєння); різким скороченням відстаней за рахунок розвитку транспортно-комунікаційних мереж, ринковою «уніфікацією» економічного розвитку. Поглиблення економічних інтеграційних взаємозв’язків між країнами на різних рівнях та в різних формах при всій нерівномірності цього процесу дозволяє їм повніше використовувати національні ресурси для розв’язання внутрішньогосподарських і загальносвітових завдань. Сучасним процесам міжнародної економічної інтеграції притаманні певні особливості, а саме: динамізм процесів міжнародної економічної інтеграції в цілому; нерівномірність розвитку і реалізації форм міжнародної економічної інтеграції; розвиток поряд з інтеграційними дезінтеграційних процесів; переважний розвиток регіональних міжнародних економічних угруповань (економічний регіоналізм); формування реальних умов світової економічної інтеграції.

Великий досвід і потенціал регіональної міжнародної економічної інтеграції має Європа, що зумовлено як політичними і соціально-економічними особливостями розвитку європейських країн у період після другої світової війни, так і сучасними тенденціями розвитку світової економіки, коли остаточно формуються три світових економічних центри (Європа, Північна Америка з домінуючою роллю США та Азія з пріоритетом Японії).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]