Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_new.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
691.71 Кб
Скачать

76.Поняття та види валютного арбітражу.

Валютний арбітраж - валютна операція, що сполучає покупку (продаж) валюти з наступним здійсненням контругоди з метою одержання прибутку за рахунок різниці в курсах валют на різних валютних ринках (просторовий арбітраж) чи за рахунок курсових коливань протягом визначеного періоду (часовий арбітраж).Основний принцип валютного арбітражу - купити валюту дешевше і продати її дорожче. Розрізняються: простий, здійснюваний із двома валютами, складний (із трьома і більш валютами). В залежності від мети розрізняють: спекулятивний і конверсійний валютний арбітраж.

Спекулятивний арбітраж має на меті заробити на різниці валютних курсів у зв'язку з їхніми коливаннями. При цьому вихідна і кінцева валюти збігаються, тобто угода здійснюється за схемою: марка ФРН - долар США; долар — марка. Конверсійний арбітраж насамперед має на меті купити найбільше вигідно необхідну валюту. Фактично - це використання конкурентних котирувань різних банків на одному чи різних валютних ринках. Його можливості ширші, оскільки різниця в курсах може бути не такою великою, як при спекулятивному арбітражі, при якому вона повинна не тільки покрити маржу між курсами покупця і продавця, але і дати прибуток. Відмінність валютного арбітражу від звичайної валютної спекуляції полягає в тому, що дилер орієнтується на короткостроковий характер операції і намагається угадати коливання курсів у короткий проміжок між угодами. Іноді протягом дня він неодноразово змінює свою тактику. Для цього дилер повинен добре знати ринок і його вміти прогнозувати, постійно аналізувати результати діяльності інших банків, підтримувати контакти з іншими дилерами, спостерігати за рухом валютних курсів, процентних ставок, щоб визначити причини і напрямок коливань курсів.

77.Поняття валютного ринку та його структура.

Як економічна категорія - це система стійких економічних та організаційних відносин, пов’язаних з операціями купівлі – продажу іноземних та платіжних документів в іноземних валютах. Як інституціональний механізм – це сукупність установ і організацій – ТНБ, валютні біржі, брокерські фірми, що забезпечують функціонування валютних ринкових механізмів.

Функції: Забезпечення виконання міжнародних розрахунків. Забезпечення ефективного функціонування світових кредитних та фінансових ринків. Страхування валютних та кредитних ризиків. Отримання спекулятивного прибутку учасниками ринку у вигляді різниці курсiв валют. Визначення валютних курсів. Диверсифiкацiя валютних резервів банків, підприємств, держав. Регулювання економіки.

Структура валютного ринку: За суб’єктами Міжбанківський (прямий і брокерський) Клієнтський Біржовий Торгівля через валютну біржу Торгівля деривативами За терміном операцій Спот ринок (поточний) Форвардний ринок (терміновий) Своп ринок За функціями Обслуговування міжнародної торгівлі Чисто фінансові трансферти (спекуляція, хеджування, інвестиції) За вал обмеж Вільні Обмежені За об’ємом і хар-ром вал. Опер. Глобальні Регіональні (міжнародні) Внутрішні (національні) За терит. ознакою: Європейський ринок. Американський ринок – Нью-Йорк, Чикаго, Лос-Анджелес, Монреаль. Азіатський – Токіо, Гонконг, Сингапур, Бахрейн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]