Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_new.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
691.71 Кб
Скачать

35.Практика застосування протекціонізму в зовнішньоек ді-сті України.

Аналізуючи проблему співвідношення зовнішньоек лібералізації і протекціонізму в Україні, треба зазначити, що вся історія ек трансформації різних країн і зокрема постсоціалістичних свідчить про те, що на ранніх стадіях переходу до ринк ек лібералізація зовн торгівлі не тільки не буде сприяти модернізації економіки, але навіть може їй зашкодити. Немає прикладу великої країни, що провела б успішну модернізацію, не вдаючись до поєднання "вільного підприємництва" з держ втручанням. Керування ринком і пряме втручання в ринк відносини є частиною процесу будування ринку. Якщо просто викинути неконкурентоспр. галузь у глобальний ринок, то це не приведе до появи конкурентноспроможних фірм, що добре орієнтуються в ринк відносинах.Незважаючи на те, що протекціонізм є стимулятором вирцтва, збільшення зайнятості, але суть проблеми у тому, що вітчизняне вирцтво потребує захисту, бо воно є не досить ефективним, і протекціонізм, обмежуючи конкуренцію, створює умови для збереження такого стану. А стосовно зайнятості, то імпорт хоча й скорочує її в імпортозамінних галузях, проте він створює й нову (пов’язану із закупівлею, продажем, обслуговування імпортної продукції). У 2010 р Україна стала одним із лідерів по протекціонізму і враховуючи низьку конкурентоспроможність укр продукції, відмови від протекціонізму найближчим часом не буде. Основна частина обмежень України стосується Азіатських виробників.

36.Роль сот в регулюванні міжн. Торговельних відносин.

СОТ це провідна міжнар. ек-на орг-ція, членами якої є 149 країн, на долю яких припадає близько 96% обсягів світової торгівлі; її ф-ціями є встановлення правил міжнар с-ми торгівлі і вирішення спірних питань між кр. членами, що підписані під близько 30-ма угодами орг-ції. Ці країни взаємодіють у рамках недискримінаційної торгов. с-ми, де кожна кр. отримує гарантії справедливого відношення до її експорту на ринках ін. країн, зобов'язуючись забезпечувати такі ж умови для імпорту на своїх власних ринках. Осн. правила і принципи СОТ відображені в багатосторонніх торгов. угодах, що стосуються торгівлі товарами і послугами та торгов. аспектів прав інтелект. власності, врегулювання суперечок і механізму огляду торговельної політики.

ФУНКЦІЇ СОТ: 1.сприяння реалізації, застосуванню, функц-ню і досягненню цілей Марракеської угоди, а також багатостор. торгов-х угод; 2.забезп. основи для реалізації, застос. і функц-ня багатостор. торгов. угод з обмеженим колом учасників; 3.форум для переговорів між членами СОТ; 4.створення форуму для подальших переговорів між її членами в частині багатостор. торгов. відносин, а також основи для реалізації рез-тів таких переговорів; 5.реалізацією Домовленостей про правила і процедури врегулювання спорів між членами СОТ; 6.реалізація Механізму перегляду торгов. політики.

Цілі СОТ: 1.підвищення життєвого рівня; 2.забезп. повної зайнятості; 3.постійне зростання доходів і ефективного попиту; 4.розширення вир-ва товарів і послуг та торгівлі ними; 5.оптимальне викор-ня світ. ресурсів у відповідності з цілями сталого розвитку;6.захист і збереження навкол. серед.; 7.забезп. для країн, що розвиваються і найменш розвинених країн такої участі в міжнар. торгівлі, яка б відповідала потребам їх ек. розвитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]