Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_new.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
691.71 Кб
Скачать

52.Порівняльна характеристика прямих і портфельних інвестицій.

ПІІ – капіталовкладення в іноземні підприємства, які забезпечують контроль над обєктом розміщення капіталу і відповідний доход. Портфельні інвестиції – вкладення в іноземні підприємства або цінні папери, які приносять інвесторові відповідний доход, але не дають право контролю над підприємством.

Порівняння: 1) Тривалість здійснення: - довгостр; - недовготрисалий, спекулят х-ер; 2) Ліквідність: - менш лікв; - більш лікв; 3) Мета: -отримання прибутку на капітал, підприємницького прибутку, прямих і непрямих вигод від кон-тролю над фірмою; - отримання прибутку на капітал, який би перевищував банківсь-кий процент. 4) Рівень рентабельності: - Передбачають вищу рентабельність і ведуть до більш помітного відтоку прибутків з країни-реципієнта або реінвесту-вання прибутків; - передбачають нижчу рентабельність. 5) вплив на ек-ку прийм країни: - безпосер і тривалий вплив на ек-ку; - не справляють довготр впливу.

Перевагами залучення ПФІ є: залучення фінансових ресурсів ззовні; доступ до сучасних технологій; доступ до світового управлінського досвіду і “ноу-хау”. Недоліками іноземного інвестування є збільшення залежності країни від іноземного капіталу, трансферт частини прибутків за кордон, витіснення з ринку внутрішніх виробників і постачальників, підвищення рівня конкуренції на ринку жорстка експлуатація місцевих сировинних ресурсів. Чіткої межі прямими і портфельними інвестиціями немає.

53.Міжнародний кредит, його функції та хар-ка форм.

Міжнародний кредит – це форма руху позикового капіталу у сфері міжнародних економічних відносин, де кредиторами і позичальниками виступають субєкти різних країн. Функції: - забезпечення перерозподілу між країнами фінансових і матеріальних ресурсів, що сприяє їх ефективному використанню; - прискорення концентр та централіз капіталу; - економія затрат обігу в сфері міжнар розрах; - обслуг міжнар товарообігу.

Форми: 1.За цільовим призначенням:

1)Зв’язані кредити – надаються на конкретні цілі, обумовлені в кредитній угоді. 2) Фінансові кредити – можуть використовуватися позичальниками на будь-які цілі.

2.За загальними джерелами: -Внутрішні кредити -Іноземні (зовнішні) кредити -Змішані кредити – це кредити як внутрішнього, так і зовнішнього походження.

3. За формою кредитування: -Товарні кредити – надаються експортерами своїм покупцям у товарній формі з умовою майбутнього покриття платежем у грошовій чи іншій товарній формі. -Валютні (грошові) кредити

4. За кредиторами: -Приватні кредити – надаються приватними особами. -Фірмові (комерційні) кредити -Банківські кредити -Урядові (державні) кредити – кредити, надані урядовими установами від імені держави. -Кредити міжнародних фінансово-кредитних організацій.

Кредитування експорту може здійснюватися у таких формах:

1)факторинг 2) форфейтинг 3) лізинг 4) компенсаційні угоди Єврокредити – кредити, що надаються у валюті, яка є іноземною для банку - євровалюті, єврокредити видаються на євроринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]