Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_new.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
691.71 Кб
Скачать

117.Пріоритети структ. Переорієнт. Укр. В межах інт. Об'єдн.

На найближчу перспективу в Україні пріоритетними було названо: розвиток транспорту та зв’язку; упровадження науково-технічної політики та інноваційної діяльності; зростання обсягів виробництва споживчих товарів і послуг. У Програмі детально висвітлені питання соціальної політики, зроблено аналіз стану та перспектив зміни показників рівня життя населення України, визначено тенденції розвитку ринку праці та заробітної плати тощо. Велика увага приділена гарантії безпеки життєдіяльності людини, здійснено координацію пріоритетів регіональної політики і т. д.

Перший проект програми структурної перебудови економіки України було розроблено у 1995 р. Він охоплював період до 2015 р. та складався з трьох етапів. Цей проект існував тільки на рівні концептуальних підходів і не отримав можливості широкого обговорення, яке обмежилося структурами Міністерства економіки України та КабМіну.

Другий проект - «Програма структурної перебудови економіки України на середньостроковий період 1999-2003 роки». Зміст окремих розділів цього документа досить сильно нагадував основні положення Державної програми соціально- економічного розвитку України. Водночас у проекті 1998 р. уперше були проголошені концептуальні принципи структурної перебудови: підвищення регулюючої ролі держави; опора на власні ресурси; інноваційний тип розвитку; використання інтеграційних процесів. В цьому документі пріоритетною стала теза про необхідність підвищення ролі держави в проведенні активної структурної політики.. У межах середньострокової програми (1999-2003 рр.) вперше були визначені національні пріоритети структурної перебудови: 1) підвищення конкурентоспроможності виробництва, збільшення експортного потенціалу держави; 2) посилення соціальної орієнтації економіки, освоєння нових конкурентоспроможних товарів народного споживання; 3) реалізація енергозберігаючої моделі розвитку економіки; 4) технологічне оновлення виробництва; 5) реструктуризація підприємств; 6) створення ефективних регіональних структур економіки.

118.Економічне співробітництво України з єс.

Європейська інтеграція є головним та незмінним стратегічним пріоритетом державної політики незалежної України, що є інструментом створення сучасної конкурентоспроможної економіки та утвердження високих соціальних та гуманітарних стандартів. Співробітництво України з ЄС означає можливість отримати істотні економічні здобутки, які, зрештою, сприятимуть економічному зростанню та підвищенню життєвого рівня населення.

Протягом всього періоду існування незалежної України в тій чи іншій формі відбувалося співробітництво між Україною та ЄС. ЄС надає допомогу Україні й у проведенні інституційних реформ, яка йде в двох напрямах: навчання та підготовка чиновників роботі за європейськими стандартами і структурні зміни – пряма бюджетна підтримка реформування певних галузей згідно з європейськими стандартами.

Однієї з найбільш відомих програм ЄС, створених для надання допомоги країнам колишнього Радянського Союзу, включаючи Україну, є програма технічної допомоги TACIS. Основною метою програми було прискорення процесу економічних та політичних змін у цих країнах.

З метою переведення відносин України з ЄС на постійну і правову основу 14 червня 1994 року в Люксембурзі була підписана Угода про партнерство і співробітництво між Україною та ЄС (УПС) і 1 березня 1998 року УПС набула чинності. Мета УПС - сприяти політичному, торгівельному, економічному та культурному співробітництву між Україною та Європейським Союзом. Вона є втіленням спільного наміру ЄС та України забезпечити партнерство та взаєморозуміння заради взаємної вигоди. УПС відкриває Україні легший доступ до ринку Європи завдяки режиму найбільшого сприяння і принципу недискримінації. Це зобов'язує сторони не встановлювати на імпорт та експорт продукції вище мито, ніж те, що визначено в інших країнах.

Розвиток відносин з ЄС у довгостроковій перспективі має залишатися одним із пріоритетів зовнішньоекономічної політики України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]