Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_new.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
691.71 Кб
Скачать

48.Проблеми взаємодії тнк з національними економіками.

Відносини між нац. ек та ТНК найрізноманітніші: від конфліктів до співробітництва. Якщо раніше уряди намагалися обмежити діяльність ТНК, то сьогодні ТНК розглядаються ними як засіб зміцнення нац позицій, створення нац переваг. Але існують і протиріччя.

1) Держава постійно намагається затвердити контроль над вивозом капіталу, товарів, технологій. ТНК здійснюючи свою стратегію одержання довгострокових прибутків, впливають на ек кон'юнктуру країни-базування або країни, що приймає, і в результаті вступають у протиріччя з визначеними засобами держ регулювання економіки.

2) Стратегічна єдність інтересів ТНК і держав цілком конкретно виявляється й у тому факті, що державна політика, партійна система, армія не можуть існувати без опори на фінансово-технічну підтримку ТНК. Сьогодні ТНК перетворилися із суб’єктів на об’єкти міжнародної політики, активно беруть участь у всіх глобальних процесах, що відбуваються у світі. ТНК, нарівні з промислово розвиненими країнами, широко проявляються в політиці, ек, у фін-інвест, інформ, науково-технічній, військовій, технологічній, екологічній сферах.

3) Проблемним є міжнар-правове регулювання діяльності ТНК оскільки воно ще не Спроможне захистити країни, особливо ті, які стали на шлях самостійного розвитку. Тому саме ці країни і висунули вимоги про встановлення нового міжнар ек порядку, по регулюванню діяльності ТНК універсального характеру. Що стосується України, то в рамках Конвенції про ТНК прийнятою в межах СНД у 1998р ТНК на території України та за її межами у разі, коли їх створення може призвести до монополізації товарних ринків в Україні, впливає чи може вплинути на ек конкуренцію на її території, створюються за згодою Антимонопольного комітету України

4) Економічна влада держави над підприємствами зазнає послаблень, коли такі економічні суб’єкти, як ТНК, здобувають справжню незалежність від своїх урядів.

5) Дії ТНК часто не відповідають стратегічним інтересам країни базування, пріоритетам її зовн і внутр політики.

Для приймаючих країн проблеми з ТНК: -придушення своєю потугою місцевих фірм, -установлення монопольних цін, порушення законів, наприклад приховування доходів від оподаткування шляхом перекачування їх з однієї країни в іншу, - експлуатація природних і трудових ресурсів, -забруднення довкілля,-організація «витікання умів» у материнську компанію, -протидія реалізації ек політики приймаючих держав.

49.Роль тнк у процесах глобалізації.

ТНК є, з одного боку, наслідком, а з іншого - причиною зростання міжнародної концентрації виробництва, а отже і розгортання процесу інтернаціоналізації. Будучи на сучасному етапі однією з найефективніших організаційних форм інтернаціоналізації господарського життя, вони перебувають у центрі історичного процесу глобалізації світової економіки. ТНК – найдинамічніший структурний елемент світової економіки. Риси: 1. інтернаціональні і сфері функціонування і застосування капіталу; мають, як правило, величезний матеріальний і фінансовий потенціал; 2. виходячи з попередньої ознаки, мають можливість здійснювати значні відрахування на науково-дослідні та дослідно-конструкторські розробки (ТНК є носіями досягнень передової науки, передових технологій); 3. мають, як правило, тісні зв’язки з національними банківськими компаніями і національними банківськими системами, входять у фінансові угрупування; як правило, це багатономенклатурні фірми, діяльність яких досить сильно диверсифікована; 4. їм притаманна відносна незалежністьруху власного капіталу по відношеню до процесів, що відбуваються в націонільних межах.

Діяльність ТНК суттєвою мірою визначає не тільки конкурентоспроможність окремих галузей або країн, але й загальні обриси сучасної і майбутньої світової економіки. Інтернаціоналізація веде до посилення взаємозв’язків усіх складових частин світового господарства, до глобалізації економічного розвитку. До початку 90-х років практично не залишилось жодної краіни у світі, не охопленої їхніми виробничо-інвестиційними операціями. Формуючи тісні коопераційні взаємозв’язки між підконтрольними підприємствами на базі одиничного поділу праці, ТНК закладають міцний фундамент цілісності і взаємозалежності глобальної економіки.

Конкурентні переваги ТНК : інформаційна обізнаність з економічними і політичними особливомтями різних країн; володіння значними ресурсами капіталу, техноголіями, управлінською майстерністю та здатність до їх оперативного переміщення; масштабність економіки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]