Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_new.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
691.71 Кб
Скачать

44.Роль спільних підприємств у міжн. Інвест. Процесах.

Спільне підприємництво – це діяльність, заснована на співробітництві корпорацій з країни базування з підприємцями, підприємствами і організаціями приймаючої країни та їхньому спільному розподілі витрат, доходів та ризиків від здійснення цієї діяльності, що обумовлюється у договірній формі; організаційно-правова форма поєднання зусиль партнерів різних країн з метою здійснення спільної підприємницької діяльності. Ця форма передбачає більші обсяги внесення інвестицій з боку іноземних партнерів, а відтак й більший ризик. Виділяють наступні переваги створення спільного підприємства: функціонування в країнах, де діяльність іноземних фірм без участі місцевого партнера заборонена або обмежена;об‘єднання капіталів;отримання конкурентних переваг, пільг партнерів; швидке пристосування до місцевого середовища за допомогою місцевого партнера;

мінімізація політичних та економічних ризиків в різних країнах.

До недоліків можна віднести можливі зіткнення інтересів партнерів; поєднання двох і більше корпоративних культур не завжди дає можливість подолати суперечності та відмінності.

Привабливість полягає у тому, що вони здатні краще захистити активи фірм. Проте, вони можуть породжувати проблеми, серед яких можлива втрата контролю, неадекватне використання ліцензій, створення майбутніх конкурентів. Набуваючи досвіду в міжнародних операціях, фірми збільшують свою участь через поширення інвестиційної діяльності, в основному через створення власних зарубіжних фірм та у формі спільного підприємництва.

45.Злиття та поглинання фірм у міжнародному бізнесі.

Злиття та поглинання компаній – один із найважливіших інструментів розвитку бізнесу в ринковій економіці. Цілями цих процесів найчастіше є зростання компанії та використання різного роду синергій, що проявляються у посиленні її впливу на ринки та підвищенні ефективності бізнесу. Більшість угод M&A заключають індустріально розвинені країни, збільшується їхня роль і для країн, які розвиваються. Найактивніше ці процеси розгортаються в країнах Західної Європи і США, меншою мірою — в Азії і Латинській Аме­риці. У роки 90-ті ХХ ст. у світовій практиці почався так званий період мегазлиттів. Цей період характе­ризувався зростанням міжнародних M&A-опера­цій, причому поєднувалися конкуренти, особливо англійські компанії з американськими. Лідером у міжнародних процесах злиття і поглинання були англійські компанії. Посилення процесів злиття і поглинання спостерігалося в усіх галузях, але най­більший розвиток був у сфері комунікацій, інфор­маційних технологій, банківських і фінансових пос­луг, медичної індустрії і транспорту. Процес злиття та поглинання на межі ХХ – початку ХХІ ст. перейшов до нового етапу розвитку, характерними ознаками якого є злиття транснаціональних корпорацій, їх галузева консолідація у високотехнологічній сфері.

Основними причинами M&A компаній виступають: 1.Глобалізація економіки і лібералізація світової торгівлі. Вступаючи в боротьбу за перерозподіл ринків, компанії прагнуть посилити свої позиції. 2.Переніс центру ваги міжнародної конкуренції в сектор високотехнологічних товарів і послуг, що зумовлює необхідність зростання витрат на НДДКР. 3.Проблема надвиробництва і пошуки ринків збуту.

Позитивним ефектом злиття і поглинання є активізація міжнародного співробітництва. На міжнародному рівні поява великих компаній після M&A веде до росту конкуренції і перерозподілу впливу між найбільшими трансна­ціональними корпораціями. Доки більшість товарних ринків і ринків послуг не будуть монополізовані, конкуренція залишиться важли­вим фактором-гарантом необхідності й ефек­тивності операцій злиття і поглинання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]