Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_new.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
691.71 Кб
Скачать

74.Поняття валюти, її види та їх характеристика.

Валюта – грошова одиницю будь–якої країни. Проте нерідко використовується для позначення коштів, виражених в грошових одиницях тільки іноземних держав чи міжнародних організацій – готівки, вкладів на банківських рахунках, платіжних документів (векселів, чеків тощо), тобто як грошей інших країн.

Класифікація видів валют в залежності від:

1) емітента валютних коштів валюта поділяється на:

а) національна валюта – грошова одиниця певної країни та той чи інший її тип (грошова, срібна, паперова);

б) іноземна валюта – грошові знаки іноземних держав, кредитні та платіжні засоби, які виражені в іноземних грошових одиницях і використовуються в міжнародних розрахунках;

в) міжнародна (регіональна) валюта.

2) ступеню конвертування валют:

а) Вільно конвертовані валютиобмін без обмежень на будь-які іноземні валюти і використовуються для здійснення платежів за міжнародними угодами, активно купуються і продаються на головних валютних ринках);

б) частково конвертовані валюти (у країнах, де зберігаються валютні обмеження – це валюти, які обмінюються тільки на деякі інші валюти і мають валютні обмеження не за всіма валютними операціями або тільки для нерезидентів): Зовнішньо-конвертовану, Внутрішньо-конвертована.

в) неконвертовані валюти (замкнуті валюти, у країнах, де для резидентів та нерезидентів уведена заборона обміну валют).

3) відношення до курсів інших валют:

а) сильна (тверда) – стабільний валютний курс, рух якого відбувається відповідно фундаментальним макроекономічним закономірностям; б) слабка (м’яка)

4) матеріально-речової форми: а) готівкова (банкноти) б) безготівкова (ФОРЕКС);

5) принципу побудови: а) кошикового типу (СДР) складається з декількох валют б) звичайна.

75.Фактори та чинники впливу на валютний курс.

Валютний курс – мінова вартість національних грошей однієї країни, виражена в грошових одиницях інших країн; - коефіцієнт перерахунку однієї валюти в іншу, що визначається співвідношенням попиту та пропозиції на валютному ринку.

Фактори, що впливають на валютний курс:

•Темп інфляції, •Стан платіжного балансу, •Різниця процентних ставок в різних країнах, •Діяльність валютних ринків та спекулятивні валютні операції, •Ступінь використання визначеної валюти на євроринку та міжнародних розрахунках, •Прискорення чи затримка міжнародних платежів, •Ступінь довіри до валюти на національному та світових ринках, •Валютна політика, •Продуктивність прац, •Довгострокові темпи зростання національної валюти, •Місце і роль країни у світовій торгівлі, •Вивіз капіталу.

Загалом до факторів, що впливають на валютний курс, можна віднести: •довгострокові (структурні), які формують основні вартісні характеристики грошових одиниць як основи товарного наповнення грошей. Це ПП, довгострокові темпи зростання нац доходу, місце і роль країни в світторгівлі і вивозі капіталу. Названі фактори формують довгочасні пропоз обміну між грош масою і тов та посл, тобто формують реальну купівельну спроможність валюти даної країни. •середньострокові (стан ПБ, відносний рівень %-ставок, різницю в темпах зростання цін); •короткочасні складають в основному психологічні моменти, які безпосередньо впливають на валютні курси - думка провідних банкірів, валютних дилерів, про найближчі перспективи ймовірної зміни валютних курсів. Такий самий короткочасний вплив на валютні курси справляють і валютні інтервенції. На валютний курс впливає темп інфляції. Чим вищий темп інфляції в країні, тим нижче курс її валюти, якщо не протидіють інші фактори.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]