Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_new.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
691.71 Кб
Скачать

25.Основні види операцій на міжн. Товарних біржах.

МТБ - постійно діючий оптовий ринок декількох країн, де уклад угоди купівлі-продажу широкого асортименту сировинних і прод. товарів, що відп-ть уніфікованій системі стандартних вимог до товарів.

1) Угоди на реальний товар. Відмінністю цих угод є те, що продавець справді хоче продати і поставити реальний товар, а покупець - купити і мати його в наявності. Ці угоди можуть бути як із негайною поставкою, так і з поставкою у майбутньому. Угоди на товар, що буде поставлений протягом тривалішого періоду (до 3-х міс) - це угоди типу форвард. Спот - вид угоди, що передбачає оплату протягом часу, який потрібен для здійснення розрахунків, як правило, 48 годин.

2) Ф'ючерсні угоди – це угоди на товар з поставкою в майб за цінами, зафіксованими на момент укладання угоди. Ф'ючерсні угоди укладаються на певну кількість контрактів, а не на кількість товару. У контракті вказуються лише ціна і термін поставки. Виграє той покупець або продавець, що правильно вгадує реальну ціну товару через певний строк.

3) Опціонні угоди – це угоди, які надають право курити/продати товар в майб за цінами, зафікс в угоді.

4) Спекулятивні угоди - укладаються з метою отримання прибутку в умовах коливання цін. Спекулятивний прибуток отримують з різниці між ціною біржового контракту в день укладення і ціною в день його виконання.

5) Хеджуваня - це ще один досить поширений метод укладення угод на біржі. Ним користуються покупці реального товару. Ця операція полягає в тому, що фірма укладає на біржі реального товару строкову угоду на купівлю або продаж певного товару. І негайно робить страхування цієї угоди на ф'ючерсній біржі на той самий термін і ту саму кількість товару на продаж або купівлю. Ця операція ніякого прибутку фірмі не дає.

26.Міжнародний аукціон.

Засобом міжнародної торгівлі є аукціони, що спеціалізуються на збуті реальних товарів з суворо індивідуальними властивостями. Міжнародний товарний аукціон – це спеціально організовані, періодично діючі в певних місцях ринки, на яких шляхом публічних торгів в завчасно обумовлені терміни та в спеціально визначеному місці проводиться продаж раніше оглянутих товарів, які переходять у власність покупця, який запропонував найвищу ціну. Розрізняють чотири стадії проведення аукціонів: підготовка аукціону; огляд товарів; аукціонний торг; оформлення і виконання аукціонної угоди. Переваги міжнародних аукціонів полягають у тому, що вони дозволяють створювати відкриту конкуренцію, виявляти ціну товару та швидко його реалізовувати у великих обсягах.

Механізм операцій на аукціонах. Власник доставляє свій товар аукціонному підприємству. Фахівці оглядають товар, здійснюють необхідне сортування, підбирання, пакування. Посортований товар розбивається на партії, які називаються лотами. Кожному лоту присвоюється номер, під яким він заноситься в каталог із вказанням сорту та кількості. Час і місце аукціону повідомляється через пресу. Постійним і потенційним покупцям розсилаються брошури-проспекти. Особливістю аукціонної торгівлі є попередній огляд товарів. Лоти розташовуються у складських приміщеннях, і покупець зазначає номер партії, що сподобалася. Куплений на аукціоні товар після виявлення недоліків назад не приймається.

Види: 1)з підвищенням ціни - за умовами якого аукціонер поступово збільшує ціну, названу спочатку, доки не буде досягнутий найвищий рівень ціни, за якою і здійснюється операція купівлі–продажу. 2) з пониженням ціни - при дьому оголошується вихідна максимальна ціна. Тоді покупці поступово знижують цю ціну. Небезпека втратити товар заставляє учасників приймати вищі ціни.

Способи проведення: 1) гласний - аукціонний торг ведеться публічно, почергово на кожний лот. При гласному способі аукціоніст оголошує номер і початкову мінімальну ціну. Присутні починають підвищувати цю ціну. 2) негласний - покупці подають аукціонникові умовний знак про згоду підняти ціну. Аукціонник щораз повідомляє нову ціну, не називаючи покупця. Негласне проведення торгу дозволяє зберегти в таємниці ім'я покупця і кількість придбаних товарів. 3) автоматизований – з використанням відповідної техніки. Аукціонер призначає максимальну ціну, яка загорається на циферблаті. один з учасників торгу не виявить свого бажання здійснити операцію купівлі шляхом натиснення кнопки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]