Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_new.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
691.71 Кб
Скачать

30.Базисні умови постачання.

Інкотермс — це систематизоване поєднання низки міжнародних торгівельних звичаїв, базисні умови поставки. Ціллю Інкотермс є забезпечення комплексу міжнародних правил по тлумаченню найбільш широко вживаних торгових термінів в області зовн торгівлі. Базисними умовами в зовн.-торгів. контракті купівлі-продажу називають спец. умови, які визначають обов'язки продавця і покупця і покупця по доставці товару і встан-ють момент виконання продавцем своїх обов'язків по поставці товару і перехід ризику випадкової загибелі чи пошкодженні товару з продавця та покупця, а також витрат, які виникають за таких умов. Усі умови ІНКОТЕРМС можна поділити на 4 групи:

Группа E - покладає на продавця мінімальні зобов'язання. Продавець повинен лише надати товар у розпорядження покупця в узгодженому місці - звичайно на власних площах продавця.

Група F містить умови: «Франко-перевізник» - FСА; «Франко - вздовж борту судна» - FAS; «Франко - борт судна» - FОВ. Так, продавець вважається таким, що виконав свої зобов'язання, після того, як він передав товар перевізнику згідно з інструкціями, отриманими від покупця. Ці умови передбачають, що в обов'язки покупця входить вибір перевізника, укладення з ним договору перевезення. Продавець повідомляє покупцеві про готовність товару до відвантаження, після чого покупець укладає договір перевезення і дає продавцеві інструкції з приводу того, кому, коли і як передати куплений товар.

Група C - основне перевезення оплачено. "C"-терміни вимагають від продавця укласти договір перевезення на звичайних умовах за свій власний рахунок. Тому пункт, до якого він повинен оплачувати транспортні витрати, обов'язково має бути зазначений після відповідного "C"-терміну. Умови: «Вартість і фрахт» - САF; «Вартість, страхування і фрахт» - СІF; «Доставка оплачена до ...» - СРТ; «Доставка та страхування оплачені до ...» - СІР. Так, продавець самостійно укладає договір переве-зення, оплачує перевезення до вказаного у контракті місця прийому товару покупцем, а також повідомляє покупця про деталі відправлення й очікуваний час прибуття вантажу в узгоджене місце прийняття поставки.

Група D - прибуття. "D"-терміни відмінні за своєю природою від "C"-термінів, тому що відповідно до "D"-термінів продавець відповідає за прибуття товару в узгоджене місце чи пункт призначення на кордоні чи то всередині країни імпорту. Продавець зобов'язаний нести всі ризики й витрати щодо доставки товару до цього місця (пункту). Таким чином, "D" -терміни позначають договори прибуття, в той час як "C" -терміни вказують на договори відвантаження (відправлення). Група D умови: «Поставлено на кордон» - DAF; «Поставлено з борту судна» - DES; «Поставлено з пристані» - DEQ; «Поставлено без сплати мита» - DDU; «Поставлено зі сплатою мита» - DDP. Умови групи D є найпривабливішими для по¬купця, оскільки продавець зобов'язаний доставити товар у вказане місце, беручи на себе всі витрати та ризик щодо поставки товару.

31.Демпінг як засіб торговельної політики, його види. Антидемпінгові та компенсаційні мита.

Демпінг - метод фін. нетариф. торг. політики, що полягає в продажу товарів за цінами, нижчими від контрактних на міжнародних товарних ринках, за умови, що низький рівень ціни не зумовлюється відповідним рівнем витрат виробництва цього товару.

Форми демпінгу:

•Спорадичний - епізодичний продаж зайвих запасів товарів на зовн. ринок по занижених цінах. Відбувається тоді, коли внутр. обсяги вир-ва товару перевищують місткість внутр. ринку. •Навмисний - тимчасове умисне зниж. експ. цін з метою витіснення конкурентів з ринку і подальшого встановлення монопольних цін. •Постійний - постійний експорт товарів по ціні нижче справедливої. •Зворотній - завищення цін на експорт в порівнянні з цінами продажу тих же товарів на внутріш. ринку. •Взаємний - зустрічна торгівля 2х країн одним і тим же товаром по занижених цінах.

Демпінг заборонений як міжнар. правилами в рамках ВТО, так і націон. антидемпінговими законами багатьох країн. Оскільки демпінг порушує правила справедливої конкуренції та наносить збитки місцевим виробникам, держава може застосовувати до демпінгових товарів, антидемпінгові заходи, які можуть включати застосування антидемпінгового мита, встановлення обмежень на їх імпорт та інше. Антидемп. мито тимчасовий збір в розмірі різниці між цінами продажу товару на внутр. і зовнішн. ринках, що вводиться імпортуючою країною з метою нейтралізації негативних наслідків нечесної цінової конкуренції на основі демпінгу.

Ставку антидемпінгового мита звичайно визначають одним з наступних способів:

•Як різницю в ціні, по якій товар реально продається на ринку експортуючої країни і на ринку що імпортує.

•Як різницю в ціні, по якій товар повинен був би продаватися на ринку експортуючої країни, і ціни, по якій він реально прод-ться на ринку імпортуючої країни.

Компенсаційне мито - різновидність митного збору, що характеризується підвищеним розміром і покликаний поставити у рівні умови внутрішні та імпортні товари шляхом компенсації різниці в цінах. К.м. є однією з форм захисту внутрішнього ринку за допомогою протекціонізму і підтримки вітчизняного товаровиробника.

32.Хар-ка тарифних методів регулювання МТ.

Тарифне регулювання міжнародної торгівлі полягає у використання мита (обов’язкового податку, що стягується митними органами при імпорті або експорті товару; виконує фіскальну, протекціоністську – захист місцевих виробників від небажаної конкуренції та балансуючу функцію). Митний тариф - інструмент торгової політики та держ регул-ня внут ринку країни при його взаємодії із світовим ринком; конкретна ставка митного стягнення, яку належить сплатити при ввозі / вивозі певного товару на митну територію країни.

Функції митних тарифів: а) фіскальна - стосується експортних і імпортних стягнень і розгляд-ся як джерело надходжень до держбюджету б) протекціоністська - імпорту, пов`язана із захистом виробників в) балансувальна - експорту, викор-ся з метою запобігання Е товарів, які на світовому ринку продаються за цінами меншими, ніж на національному. Види митних тарифів: а) за способом стягнень:1. адвалорні (у % від вартості)2. специфічні (за 1-цю товару) 3. комбіновані б) за об`єктом обкладання:1. імпортні - при імпорті товару на ринок певної країни 2. експортні - товари, що вивозяться за межі митної тер-рії країни 3. транзитні - товари, що перевозяться через мит тер-рію країни в) за хар-ром: 1. сезонні - стягнення, що застос-ся для оперативного регул-ня продукцією сезонного хар-ру. 2. антидемпінгові – застос-ся у випадку ввезення на тер-рію країни товарів за ціною, нижчою за нормальну для даної країни ціну. 3. компенсаційні – застос-ся до товарів, при вир-ві яких викор-ся субсидії. г)за походженням: 1. автономні – вводиться згідно одностороннього рішення органів держ влади 2. конвенційні - на базі угод про митний союз 3. преференційні - з меншим рівнем ставок для підтримки д) за типами ставок: 1. постійні - не змінюються 2. змінні - змін-ся у встановлених випадках (при коливанні цін) е) за способом обчислення: 1. номінальні - у мит тарифі 2. ефективні - для товарів з деякими імпортними складовими.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]