Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_new.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
691.71 Кб
Скачать

100.Особливості інтеграції країн Пд. Америки.

Для південної Америки характерним є 3 моделі інтеграції: спільний ринок, зона вільної торгівлі та модель часткових економічних преференцій. Прикладом спільного ринку служить Андська група. що ставить перед собою наступні цілі: єдині зовнішні тарифи, обмеження припливу іноземних інвестицій, інтеграційна політика в економічній і соціальній сфері. Ці ж цілі мають Центральноамериканський спільний ринок, Співтовариство і спільний ринок Карибського басейну (КАРІКОМ), Спільний ринок країн Південного Конуса (МЕРКОСУР). Особливістю є те, що перелічені вище угрупування не базуються на стабільних загальних стимулах, притаманних ЄС. Андська група вирішила розвивати промисловість у своєму субрегіоні і розміщувати підприємства в країнах-учасницях, але регіональні політичні і економічні проблеми завадили групі повною мірою використати переваги інтеграції. Специфікою діяльності МЕРКОСУР є наявність труднощів, що пов’язані з величезними зовнішніми боргами її учасників, високим рівнем інфляції та “закритістю” економік. Модель часткових економічних преференцій найкраще ілюструє Латиноамерик асоціація інтеграції (ЛААІ), що включає 11 країн. Її особливість полягає є можливості для членів встановлювати двосторонні угоди з включенням до них (за бажанням) і інших країн. Це дозволяє країнам зі спеціальними інтересами розвиватися швидше, ніж у випадку, коли роз’єднані країни-члени змушені шукати компроміси, що знижують ефективність угод. Замість скасування прикордонних тарифів ЛААІ розробила більш гнучку систему регіональних пільгових митних зборів, але не запропонувала графіка переходу до справжнього спільного ринку.

101.Особливості економічної інтеграції країн Азії.

Основними інтеграційними утвореннями в Азії є Асоціація країн Півд-Сх Азії (АСЕАН), що створена в 1967 р., включає Малайзію, Філіппіни, Таїланд, Індонезія та Сінгапур, Бруней, В'єтнам, Лаос та М'янма, Камбоджа, а також Азіатсько-Тихоокеанське екон співроб-во (АТЕС), засноване в 1989 р.

АСЕАН націлена на послідовне проходження 5 етапів інтеграції: відкрита економічна асоціація; зона вільної торгівлі з відміною тарифів та інших обмежень; митний союз зі встановленням єдиних тарифів у торгівлі і просуванні капіталу і праці; економічний союз без будь-якої дискримінації з погодженням економічної політики країн-учасниць; повна інтеграція з єдиною економічною політикою, спільною валютою та органами наднаціонального регулювання. Особливістю моделі інтеграції АСЕАН є те, що в АСЕАН інтеграційні процеси надійно охоплюють мікрорівень на основі діяльності ТНК. Країни АСЕАН намагаються співпрацювати у багатьох сферах, включаючи промисловість і торгівлю. В галузі промисловості робиться натиск на реалізацію спільних проектів і створення в різних країнах-учасницях середніх за розмірами галузей. На експорт продукції спільних підприємств в країни АСЕАН розповсюджуються пільгові митні збори. В цілому країни АСЕАН зіткнулися з проблемами економічного регіоналізму, оскільки держави, що проводять прискорену економічну модернізацію, як показує світовий досвід, не поспішають відмовлятися від політики протекціонізму.

Найбільшим у світі за територією й населенням інтеграційним угрупуванням є АТЕС, до нього входить 21 учасник. АТЕС являє собою міждержавний форум, що має консультативний характер. Головною метою організації є узгодження політики в галузі торгівлі та інвестицій, співробітництво в таких галузях як енергетика, транспорт і телекомунікації, туризм, охорона довкілля. Передбачається створення зони вільної торгівлі до 2020 року. Специфіка інтеграційних процесів у даному регіоні проявляється у наступному: в інтеграцію включені як розвинені, так і держави, що розвиваються, що мають різний рівень економічного розвитку; процеси інтеграції відбуваються в основному на мікроекон рівні, між фірмами, корпораціями країн регіону; інтеграція протікає на регіон рівні й великою мірою на рівні окремих субрегіонів; ступінь організ готовності інтеграц процесів поки невелика; відсутнє чітке інституц оформлення даного інтеграц угруповання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]