Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_new.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
691.71 Кб
Скачать

92.Динаміка пб України.

ПБ - це баланс платежів певній країні від інших країн і міжнародних економічних організацій та платежів першої останнім. Статті ПБ покликані відображати всі зовнішньоторг. операції країни з зовнішнім світом. ці статі охоплюють експорт товарів і послуг, витрати туристів за кордоном тощо. Платіжний баланс країни є балансом між надходженнями країни від зовнішнього світу та її платежами йому.

В останні роки ПБ України характеризується дефіцитом поточних рахунків. Від’ємне сальдо поточного рахунку обумовлене значним дефіцитом торговельного балансу, який утворюється в основному за рахунок імпорту енергоносіїв. Становище дещо покращується за рахунок позитивного сальдо балансу послуг та торговельного балансу з багатьма країнами, звідки не ввозяться енергоносії. Дефiцит платiжного балансу України у вереснi 2011 року становив 2,044 мільярда доларів. Цей дефіцит було профінансовано за рахунок резервних активів Нацбанку. Крім того, за рахунок курсової різниці резервні активи в доларовому еквіваленті скоротилися ще на 1,2 мільярда доларів, насамперед, через послаблення євро до долара. Загалом у сiчнi-вереснi-2011 профiцит платiжного балансу скоротився до 0,073 мільярда доларів з 6,501 мільярда доларів за аналогiчний перiод 2010 року. При цьому дефіцит поточного рахунку України за 9 місяців 2011 року зріс у 10,8 разів. Зокрема, скоротилися річні темпи зростання експорту товарів: у вересні – до 26,8% порівняно з 36,1% у серпні. Нацбанк пояснює це уповільненням зовнішнього попиту та зниження цін на світових товарних ринках. У той же час, за даними центробанку, зростання імпорту товарів також уповільнилося - до 30,9% порівняно з 33,7% у серпні. Регулятор також відзначив, що сальдо фінансового рахунку у вересні було від’ємним, тоді як протягом перших 8 місяців зберігався профіцит. Формування від’ємного сальдо було зумовлено перш за все різким збільшенням приросту готівкової валюти поза банками.

93.Сутність та характерні риси міжн. Регіон. Інтеграції.

Регіональна інтеграція — процес розширення економічного і виробничого співробітництва, об'єднання національних господарств двох і більше суверенних держав, який передбачає утворення єдиного економічного регіону. Міжнародна регіональна інтеграція – це єдність політичних і політико-правових елементів. Вона виникає в результаті укладення однієї угоди, а проходить тривалий шлях розвитку. Регіональна інтеграція виступає як процес і як певна форма розвитку національних продуктивних сил у взаємозв’язку зі світовою економікою.

Міжнародна регіональна інтеграція є процесом зближення і взаємопереплетення національних господарств і відповідних механізмів регулювання економіки, соціальних і політичних відносин країн конкретного регіону. Через відносну самостійність кожного з цих секторів інтеграція розділяється на декілька відокремлених секторів: сфера виробництва і послуг, товарні та фінансові ринки країн-членів, соціальна й економічна політика. У кожному секторі спостерігаються свої темпи, глибина і навіть територія розвитку інтеграційного процесу. Сукупність цих окремих інтеграцій утворює міжнародних регіональну інтеграцію.

Отже, регіональна інтеграція зумовлена, насамперед, потребами розвитку продуктивних сил, які дедалі переростають національно-державні межі, що призводить до неухильного поглиблення міжнародного поділу праці та підвищення взаємозалежності національних господарств. Незважаючи на гостру конкуренцію і міждержавні суперечності, взаємозв'язок національних процесів відтворення стає дедалі тіснішим, відбувається зближення національних економічних і політичних структур, складається господарський регіональний комплекс, формується нова культура спілкування між націями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]