Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
криминология.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
416.53 Кб
Скачать

99. Особливості попередження транснаціональної економічної злочинності.

транснаціональна економічна злочинність – це сукупність злочинів, спрямована на систематичне одержання великого прибутку за допомогою злочинного використання міжнародних економічних відносин, а найбільш поширеними видами цих злочинів є: легалізація коштів та іншого майна, отриманих злочинним шляхом; фальшування грошей та цінних паперів; хабарництво і корупція в органах державної влади; незаконний автобізнес, а також злочини у фінансово-кредитній сфері, пов’язані з підробкою банківських чеків і кредитних карток, випуском і поширенням незабезпечених цінних паперів, проведенням незаконних операцій з переказу за кордон великих грошових коштів, контрабанда валюти, ювелірних виробів, історичних і культурних цінностей, що легко конвертуються [6, с.30].

Транснаціональність злочинності потребує об'єднання зусиль держав у боротьбі проти неї яка можлива через інтернаціоналізацію кримінального законодавства та розвиток здатності взаємодіяти один з одним, а також з міжнародним правом. У зв’язку з чим необхідно відзначити роль Статуту ООН щодо запобігання транснаціональній злочинності як загального багатостороннього міжнародного договору, у якому закладені основні міжнародно-правові принципи й норми поведінки держав та інших суб’єктів міжнародного права. А найефективнішим інструментом міжнародного поліцейського співробітництва у цій сфері є Міжнародна організація кримінальної поліції (МОКП – Інтерпол), членом якої Україна стала 4.11.1992р.

На європейському рівні згідно з Договором про ЄС 1993 р. метою співпраці держав - членів ЄС у сфері боротьби з організованою злочинністю, має бути досягнута шляхом: тіснішої співпраці між органами охорони порядку та митними структурами держав-членів у межах Європолу і між судовими органами влади цих держав, відповідно можливого зближення норм кримінального права.

Радою глав урядів СНД (1993 р.), відповідно до Програми спільних заходів для боротьби з організованою злочинністю та іншими небезпечними злочинами на території СНД, створено Бюро з координації боротьби з організованою злочинністю й іншими небезпечними видами злочинів на території Співдружності, яке здійснює функції співробітництва у сфері протидії злочинності, зокрема між міністерствами внутрішніх справ країн-учасниць.

Участь МВС України в реалізації міжурядових угод (рамкового характеру) про співробітництво в боротьбі зі злочинністю, на підставі яких взаємодію здійснюють правоохоронні органи України з усіма правоохоронними структурами держав-партнерів, але більшість договорів припадає на 1992 р., та не відповідають сучасним реаліям.

Підсумовуючи наведене, слід відзначити про пріоритетне значення в боротьбі з транснаціональною злочинністю вирішення питання світової уніфікації законодавства та узгодженості діяльності служб і підрозділів органів внутрішніх справ.