Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
криминология.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
416.53 Кб
Скачать

65. Органи місцевого самоврядування як суб'єкти попереджувальної діяльності.

66. Участь громадськості у профілактиці злочинів.

Громадська правоохоронна діяльність-це діяльність правоохоронної спрямованості недержавних та громадських організацій, добровільних формувань громадян та окремих осіб, пов'язана з виконанням громадянського обов'язку і реалізацією конституційних прав і здійснювана за допомогою заходів юридичної і моральної відповідальності відповідно до встановлених законом порядком і процедурами. 1

Відновлення системи профілактики правопорушень, раніше успішно функціонувала в нашій країні, подолання активності неонацистів, запобігання фактів дискримінації та ксенофобії неможливо без активної і зацікавленої участі громадськості в реалізації конкретних заходів правоохоронних органів і координації спільних зусиль. У цьому випадку різні громадські незалежні формування виступають в якості неспеціалізованих суб'єктів кримінологічної профілактики, оскільки ця функція не є для них профілюючої і основний. Крім того, "необхідно приділяти більшу увагу вишукування коштів для ресурсного забезпечення профілактики на рівні суб'єктів РФ і з бюджетів місцевого самоврядування, а також використовувати і нові нетрадиційні джерела забезпечення за рахунок численних недержавних, комерційних структур, наприклад, різного роду асоціацій, фондів, об'єднань, приватних підприємств, багато в чому визначають ситуацію в регіонах, в т.ч. і криміногенну "2.

В даний час в російському суспільстві складаються сприятливі передумови вибудовування на якісно новій основі процесу взаємодії органів внутрішніх справ з інститутами громадянського суспільства та громадськістю.

Перш за все необхідно зазначити, що як органи внутрішніх справ, так і інші державні структури, органи місцевого самоврядування, представники різних категорій населення прийшли до усвідомлення необхідності забезпечення громадської підтримки всіх зусиль, здійснюваних державою у справі протидії злочинності та забезпечення громадського порядку. Проте в суспільній свідомості все ще зберігається стереотип розуміння того, що боротися зі злочинністю та забезпечувати правопорядок у суспільстві повинні державні органи, а не самі громадяни. Так, в ході опитування, проведеного ВЦИОМ у 2005 р., було встановлено, що 50,9% опитаних громадян країни вважають, що населення має брати активну участь у забезпеченні безпеки та громадського порядку, та 45,1% - вважають, що це справа перш за все влади, а не населення

Участь громадян в роботі органів внутрішніх справ специфічно в тому відношенні, що воно в переважній більшості випадків раніше і тепер не пов'язано з виконанням ними суто професійних функцій і здійснюється на громадських засадах. Це участь можна з повною підставою оцінити як прояв громадянської мужності, яке, на думку О. де Бальзака, виникає з одного почала з мужністю військовим.

Незалежно від організаційно-правових форм громадські об'єднання рівні перед законом. Їх діяльність базується на принципах добровільності, рівноправності, поваги до особистості, дотримання прав і свобод громадян. Вони ставлять перед собою різноманітні соціальні, політичні, культурні, виховні та інші суспільно корисні цілі. Органи державної влади надають підтримку громадським об'єднанням в їх соціально корисної діяльності.

Здійснення громадськими об'єднаннями охорони громадського порядку є однією з форм реалізації їх права на участь у державному житті і займає важливе місце в їх діяльності.

Такі об'єднання відносять до групи громадських об'єднань правоохоронної спрямованості. Їх можна визначити як добровільні самоврядні некомерційні формування, створені з ініціативи громадян, що об'єдналися на основі спільності інтересів для реалізації загальних цілей з охорони правопорядку 1.

На закінчення даного питання можна підкреслити про необхідність участі населення у правоохоронній діяльності воно надає підрозділам і службам органів внутрішніх справ додаткові сили і можливості у боротьбі зі злочинністю, дозволяє їм оперативно отримувати достовірну інформацію про факти готуються, скоєних і досконалих злочинів. Активну участь населення в забезпеченні правопорядку є найважливішим чинником, що впливає на подальший розвиток країни та запобігання протиправних діянь громадян.