Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
криминология.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
416.53 Кб
Скачать

96. Інтерпол та його роль у боротьбі зі злочинністю.

Інтерпол - скорочена назва Міжнародної організації кримінальної поліції (МОКП). Це єдина міжнародна організація, яка бере безпосередню участь у боротьбі зі злочинністю.

Інтерпол був створений в 1923 р. як Міжнародна комісія кримінальної поліції (МКУП) для координації боротьби різних країн із загальнокримінальними злочинами з центром у Відні. У 1938 р. вона практично припинила своє існування через окупацію Австрії фашистською Німеччиною. У сучасному вигляді відтворена у 1946 р. Статут Інтерполу набув чинності в 1956 р. Її членами є понад 150 держав. Штаб-квартира розташована в Ліоні (Франція).

Основні цілі організації сформульовані у ст. 2 Статуту:

- Забезпечувати і розвивати широке взаємне співробітництво всіх органів (установ) кримінальної поліції в рамках існуючого законодавства країн і в дусі Загальної декларації прав людини;

- Створювати та розвивати установи, які можуть успішно сприяти попередженню # S і боротьбі із загальною кримінальною злочинністю. Статут забороняє будь-яке втручання в діяльність політичного, військового, релігійного чи расового характеру (ст. 3 Статуту).

Основні напрямки діяльності Інтерполу

По-перше, це кримінальна реєстрація. Будучи загальновизнаним і найбільш ефективним засобом розкриття міжнародних кримінальних злочинів, розшуку і затримання міжнародних злочинців, вона організується Генеральним секретаріатом за спеціальною методикою з метою ідентифікації, як злочинців, так і деяких злочинів. Кримінальна реєстрація підрозділяється на два основних види: загальну і спеціальну. Об'єктом загальної реєстрації стають відомості про міжнародні злочинців і злочинах кримінального характеру, що мають міжнародний елемент. Спеціальна реєстрація фіксує відбитки пальців і фотографії злочинців. По кожному виду кримінальної реєстрації ведуться картотеки.

По-друге, це міжнародний розшук злочинців, підозрюваних у скоєнні міжнародних злочинів, осіб, зниклих без вести, викрадених цінностей та інших об'єктів злочинного посягання. На частку міжнародного розшуку злочинців припадає основний обсяг всієї розшукової роботи Інтерполу. Він включає в себе оперативно-розшукові дії, що проводяться за межами території держави, де було скоєно злочин. У розшуку бере участь поліція декількох країн з дотриманням національного законодавства та відомчих інструкцій. Інтерпол не тільки координує дії поліції декількох країн, але і надає допомогу в постачанні інформацією зі своїх картотек.

У разі успіху затримують і оселяє злочинця під варту, після чого дипломатичними та іншими каналами виробляються переговори про його видачу (екстрадицію) державі, на території якого скоєно злочин або громадянином якої він є.

По-третє, міжнародний розшук осіб, зниклих без вести, проводиться в рамках Інтерполу у випадках, коли національний розшук не приніс успіху і коли збирали докази того, що розшукуваний покинув межі держави-ініціатора розшуку.

І, по-четверте, міжнародний розшук викрадених цінностей. До їх числа належать автомобілі та інші транспортні засоби, твори мистецтва (картини, скульптури, антикваріат, інші музейні експонати), археологічні цінності, зброю і т.п.