Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
криминология.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
416.53 Кб
Скачать

67. Участь громадськості у протидії злочинності неповнолітніх.

69. Органи внутрішніх справ як суб'єкт профілактичної діяльності: загальна характеристика.

Центральне місце у системі спеціальних суб’єктів профілактики посідають органи внутрішніх справ, їх діяльність у попередженні злочинів має комплексний характер, що проявляється у таких аспектах:

1) органи внутрішніх справ, на відміну від інших суб’єктів профілактики, впливають на дуже широке коло об’єктів попереджувальної діяльності;

2) вони активно взаємодіють з усіма іншими суб’єктами, надаючи їм інформацію про криміногенну обстановку в регіоні, виявлені детермінанти злочинів та осіб, які потребують індивідуального профілактичного впливу, а також методичну й практичну допомогу в проведенні різних запобіжних заходів;

3) органи внутрішніх справ не лише самі виявляють і ліквідують криміногенні фактори, а й у встановленому законом порядку висувають іншим суб’єктам вимоги в потребі виконання покладених на них функцій у сфері зміцнення правопорядку;

4) органи внутрішніх справ здійснюють попереджувальну діяльність на всіх рівнях, використовуючи при цьому широкий арсенал методів та засобів як гласних, так і оперативних. До того ж у їх структуру входить низка служб і підрозділів, єдине або головне призначення яких полягає у реалізації профілактичних функцій.

Закон України "Про міліцію" від 20 грудня 1990 р. відносить запобігання злочинам та іншим правопорушенням до основ¬них обов'язків міліції. Згідно зі ст. 10 цього Закону, відповідно до поставлених перед нею завдань, міліція зобов'язана запо¬бігати й припиняти злочини, виявляти сприятливі для них обставини і в межах своїх прав уживати заходів до їх усунення. Міністерство внутрішніх справ України розробило проект Наказу, що регламентує діяльність усіх підрозділів міліції щодо запобігання злочинності (див. тему 11).

Органи міліції в процесі профілактичної діяльності мають право:

- проводити бесіди;

- застосовувати заходи адміністративно-правового впливу;

- здійснювати віктимологічну профілактику;

- вилучати речі, предмети, речовини, що заборонені до цивіль¬ного обігу чи зберігаються без відповідного дозволу;

- контролювати збереження та використання зброї, боє-припасів й вибухових речовин;

- вимагати обов'язкових перевірок, інвентаризацій і ревізій виробничої, господарської, фінансової, торгової діяльності;

-проводити контрольні закупки, вилучення й дослідження зразків сировини та продукції.

Особливістю профілактичної діяльності мілщії є те, що поряд із гласними способами збирання інформації, заходами вихов¬ного та виховно-правового впливу застосовуються оперативно-розшукові (негласні) заходи.

Виділимо основні етапи запобіжної роботи в міліції:

1) розробка та реалізація загальних напрямів профілактики на основі аналізу рівня, структури й динаміки злочинності;

2) конкретизація загальних напрямків до рівня вирішення конкретних завдань на кримінально найнебезпечніших тери-торіях і об'єктах народного господарства, зокрема, на колек-тивних підприємствах, установах й організаціях;

3) індивідуально-виховна робота з особами, що перебувають на профілактичному обліку в органах внутрішніх справ;

4) запобігання злочинам з боку осіб, про кримінальні на¬міри яких стало відомо;

5) розкриття злочинів, запобігання злочинній діяльності з метою недопущення вчинення злочинних дій, а також недо-пущення вчинення нових злочинів;

6) робота з особами, що були раніше засуджені, з метою не до-пустити вчинення нових злочинів. 70. Прокуратура як суб'єкт попереджувальної діяльності.

Прокуратура як суб'єкт запобігання злочинам

Профілактика злочинності - завдання, що підлягає ви¬рішенню в кожному напрямку діяльності прокуратури.

Особливості компетенції прокуратури, обсяг її повно¬важень визначають специфіку діяльності органів прокуратури як суб'єктів профілактики злочинності.

Прокуратура не лише виконує свої безпосередні функції щодо запобігання злочинам, але й здійснює нагляд за виконан¬ням органами держави та місцевого самоврядування, громад¬ськими організаціями, іншими недержавними структурами вимог законів, які регламентують їхню діяльність щодо профі¬лактики злочинів.

Профілактичні функції виконуються при здійсненні нагляду за дотриманням законів органами дізнання та досудового слідства.

На запобігання рецидивній злочинності спрямований на¬гляд за виконанням законів у місцях позбавлення волі, в інших органах, які виконують покарання та заходи, що їх замінюють, а також соціальна допомога й контроль щодо осіб, котрі від¬бувають або відбули покарання.

Запобіжна діяльність прокурора реалізується також у про¬цесі його участі в судовому розгляді справ. Прокурор зобов'яза¬ний виявляти обставини, що сприяють вчиненню злочинів, з'ясовувати механізм їхнього впливу на поведінку підсудного.

Запобігання злочинам здійснюється в різноманітних формах і різними методами. До засобів прокурорського реагування на виявлені порушення закону належать: опротестування незакон-ного акту чи незаконних дій посадових осіб; внесення подання

про усунення порушень; винесення постанови про порушення кримінальної справи, дисциплінарного провадження чи про-вадження про адміністративне правопорушення. 71. Роль адвокатури в боротьбі зі злочинністю.