Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
криминология.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
416.53 Кб
Скачать

56. Особливості проведення соціометричного опитування.(вопрос 55)

57. Кримінально-статистичний метод в кримінологічних дослідженнях.

Одним з джерел кримінологічної інформації виступаєдержавна статистика і особливо її кримінально-правової розділ.

Кримінальна статистика - головний метод дослідження, що дозволяє виявлятизакономірності і тенденції злочинності, давати їм кількісну оцінку.

Інформація про злочинність і діяльність по впливу на неївідображається в документах первинного обліку, а потім - у статистичнійзвітності. Основними формами статистичного обліку, досліджуванимикримінології, виступають картки:

1. на виявлений злочин (форма № 1);

2. про результати розслідування злочину (форма № 1.1);

3. на злочин, за яким особа, яка його вчинила, встановлено (форма № 1.2);

4. на особу, яка вчинила злочин (форма № 2);

5. про рух кримінальної справи (форма № 3);

6. про результати відшкодування матеріальних збитків та вилучення предметів злочинної діяльності (форма № 4);

7. про результати розгляду справи в суді (форма № б).

Статистичне дослідження включає спостереження, зведення, угруповання іаналіз. Статистичне спостереження, тобто облік і реєстрація інформації,може бути суцільним і вибірковим. Вибіркове обстеження частини явища

(наприклад, всіх квартирних крадіжок), щоб бути таким же достовірним, як ісуцільне спостереження, має відповідати науковим вимогам репрезентативностіта випадковості. Репрезентативність означає, що вибірка повинна відображати,представляти закономірності цілого. Чим більше вибірка, тим точнішерезультати. Масив вибірки визначається на основі спеціальних таблиць абоматематичних розрахунків з тим, щоб помилка в результатах була не більше 5%.

Випадковість вибірки полягає в тому, що заздалегідь не визначається одиницявивчення, а забезпечується рівноймовірно попадання у вибірку будь-якої ікожної одиниці сукупності.

Підсумок - це обробка первинних даних, а угруповання - церозподіл одиниць сукупності на однорідні, якісно розрізняютьсяміж собою групи з тими чи іншими ознаками. Угрупування можуть бутитипологічні (розчленування на однорідні групи за кількісними таознаками) та аналітичні (розподіл по залежності між двома абобільш різнорідними групами, наприклад, взаємозв'язку між злочином істаном сп'яніння).

Підсумками кримінально-статистичних методів є кількісніпоказники, що дають характеристики злочинності, - стану, динаміки,структури, особистості злочинців, факторів, що її обумовлюють, а такожрозробка рекомендацій по боротьбі з нею. Наукове та практичне значеннякримінальної статистики полягає насамперед у можливості аналізузакономірностей і тенденцій злочинності, їх подальшої якісноїоцінки, на основі якої стає можливою розробка ефективних заходівпрофілактичного впливу.

Важливим підсумком кримінально - статистичних методів кримінологічногодослідження є аналіз злочинності. Аналіз злочинності ставить своєюзавданням виявлення основних якісних та кількісних характеристикзлочинності, її стійких закономірностей і тенденцій. Якісніхарактеристики злочинності включають в себе показники їїпоширеності і тимчасових змін, а також стану і змін їїструктурних елементів. Кількісні характеристики виражають темпизміни злочинності, її видів, інших структурних елементів в часі іпросторі.

Найважливішими підсумками кримінологічних досліджень є такожпідготовка публікацій, виступи на конференціях, форумах,законотворча діяльність.