Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
криминология.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
416.53 Кб
Скачать

94. Основні міжнародно-правові документи по боротьбі зі злочинністю.

Міжнародне співробітництво держав у боротьбі зі злочинністю - це співробітництво держав, спрямоване на розробку і координацію заходів щодо попередження, розкриття злочинів і поводження з правопорушниками, а також вироблення комплексних цілей і завдань з мінімізації транснаціональних і внутрішньодержавних протиправних діянь.

На нашу думку, доцільно виділити Конвенцію ООН про боротьбу проти незаконного обігу наркотичних засобів і психотропних речовин 1988 р., Конвенцію про боротьбу з захопленням заручників 1979 р., Конвенцію про боротьбу з незаконним захопленням повітряних судів 1970 р., Конвенцію про боротьбу з незаконними актами, спрямованими проти безпеки цивільної авіації 1971 р., Конвенцію про запобігання і покарання злочинів проти осіб, що користуються міжнародним захистом, утому числі дипломатичних агентів 1973 р., Конвенцію про боротьбу з незаконними актами, спрямованими проти безпеки морського судноплавства 1988 р., Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції третіми особами 1950 р., Додаткову конвенцію про скасування рабства, работоргівлі, інститутів і звичаїв, подібних до рабства 1956 р., Європейську конвенцію про видачу правопорушників 1957 р. і Додаткові протоколи до неї 1975 і 1978 рр. тощо

.95.Роль та функції спеціалізованих установ ООН по боротьбі зі злочинністю та поводженню з правопорушниками.

Загальновизнаним центром координації діяльності держав і міжнародних організацій у боротьбі зі злочинністю є ООН.

Так, Генеральна Асамблея ООН за допомогою Комісії міжнародного права готує і приймає конвенції з боротьби з окремими злочинами, рекомендації з координації заходів попередження актів міжнародного тероризму. На засіданні Ради Безпеки ООН ці питання розглядаються у звязку зі скаргами держав на акт агресії, тероризму. Міжнародний Суд ООН розглядає конкретні справи, що стосуються питань боротьби зі злочинністю. У рамках Секретаріату ООН є Відділ з попередження злочинності та кримінального правосуддя (збирає інформацію про стан злочинності)

Спеціалізовані установи ООН беруть участь у боротьбі зі злочинністю в рамках своїх статутних завдань. Так, МОП у своїх конвенціях рекомендує державам і профспілкам вести боротьбу з примусовою працею, злочинами проти трудових прав людини.

КОМІТЕТ ООН ПО ЗАПОБІГАННЮ ЗЛОЧИННОСТІ Й БОРОТЬБІ З НЕЮ - - допоміж. орган Організації Об'єднаних Націй, утв. 21.У 1971 Економічною і соціальною радою ООН (ЕКОСОР). У зв'язку з цим припинила свою діяльність Консультативна група ООН по запобіганню злочинності і поводженню з правопорушниками.

Завданнями Комітету були: підготовка конгресів ООН з питань запобігання злочинності й поводження з правопорушниками; підготовка і подання на затвердження компет. органів ООН та конгресів програм міжнар. співробітництва у сфері запобігання злочинності, що здійснюється на підставі принципів суверен, рівності держав і невтручання у внутр. справи, та ін. пропозицій, пов'язаних з запобіганням правопорушенням; надання допомоги

ЕКОСОР у координації діяльності органів ООН з питань, що стосуються боротьби зі злочинністю і поводження з правопорушниками; сприяння обміну досвідом, нагромадженим д-вами в цій сфері; обговорення найважливіших профес. питань тощо. Комітет покликаний був забезпечити багатостор. профес. експертизу, необхідну при вирішенні питань соціального захисту.