Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
met_rek_derg_ekz_2010_IV_kurs.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
2.74 Mб
Скачать

Основні засоби фізкультурно-оздоровчої роботи природні кліматичні фактори

Найпоширенішими методами лікування та загартовування організму людини кліматом є аеротерапія, або лікування повітрям. Це і сон на відкритому повітрі, й повітряні ванни, і просто цілодобове перебування на повітрі. Повітряні ванни сполучають з фізичними вправами, масажем та дихальною гімнастикою.

Сонячні ванни – це досить ефективна кліматична процедура. Ії застосовують тільки з дозволу лікаря та відповідно до його рекомендацій.

Водні процедури (насамперед купання та плавання) вимагають особливої уваги. Якщо невміло застосовують їх, це може спричинити нещасний випадок, тяжке захворювання простудного характеру. їх починають з обтирання вологим рушником, губкою або спеціальною рукавичкою (в напрямку від пальців до тулуба, шиї, грудей, живота, спини й ніг). Після цього сухим рушником розтирають усе тіло до легкого почервоніння та появи приємного відчуття потепління. Через певний час переходять до обливання водою кімнатної температури й душу. Після обливання розтираються махровим рушником. Температуру води поступово знижують-приблизно на один градус щоденно, але з урахуванням самопочуття, віку та стану здоров’я.

Купатися можна не більше двох разів на день, не менше як через годину після їди. Входити у воду треба повільно, а виходити швидко, перебувати у воді від 5 до 20 хв., а тим, хто має певні відхилення в стані здоров’я 2-5 хв. Не слід доводити себе до стану «гусячої шкіри», запаморочення голови, блідих пальців та синіх губ. Після закінчення купання та плавання насухо витирають усе тіло, одягаються й відпочивають.

Ранкова гігієнічна гімнастик є невід’ємною частиною режиму будь-якого закладу відпочинку є ранкова гігієнічна гімнастика, яка включає в себе такі компоненти: ходьба, біг і змішане пересування; вправи для окремих груп м’язів і вільні рухи; вправи вдвох і групові вправи; ігри, розваги, естафети; обтирання, обливання, купання, плавання, самомасаж.

Ранкову гігієнічну гімнастику проводять за планом, складеним інструктором фізичної культури разом з лікарем або медичною сестрою.

Варіант ранкової гімнастики для групового та індивідуального виконання добирають залежно від пори року, місцевих умов, фізичної підготовленості, віку та стану здоров’я відпочиваючих.

Особливості організації та змісту навчально-тренувального процесу з юними спортсменами в дюсша

Види ДЮСШ:

  1. Комплексні (декілька видів спорту), предметні.

  2. Спеціалізовані: Спеціалізовані ДЮСШ олімпійського резерву, школи вищої спортивної майстерності.

Завдання роботи:

  1. Підготовка висококваліфікованих юних спортсменів.

  2. Підготовка громадських інструкторів і судів з видів спорту.

  3. Сприяти загальноосвітнім навчальним закладам в організації спортивно-масових заходів.

Діяльність регламентується “Положенням про ДЮСШ”.

Зарахування в ДЮСШ здійснюється на основі спортивного відбору, при наявності дозволу лікаря, батьків і директора школи (для відповіді можна використати питання № 75, 76).

Форми занять: спортивне тренування урочного типу, тренування за індивідуальними планами, залікові, відбірні, класифікаційні змагання, лекції, семінарські заняття.

Структура роботи ДЮСШ:

  • група початкової підготовки;

  • навчально-тренувальна група;

  • спортивного удосконалення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]