Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
met_rek_derg_ekz_2010_IV_kurs.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
2.74 Mб
Скачать

Методика і правила проведення ранкової гімнастики, фізкультурних хвилинок, фізкультурних пауз

Мета ранкової гімнастики ‑ сприяти швидкому входженню організму дітей в робочий режим.

Завдання ранкової гімнастики:

  • сприяти організованому початку дня;

  • сприяти вихованню потреби до систематичних занять фізичними вправами;

  • активізація обмінних процесів, зміцнення м’язової системи, покращення самопочуття та настрою, підвищення працездатності.

Комплекс ранкової гімнастики включає: від 5-6 загальнорозвиваючих вправ для дошкільнят до 8-10 вправ для інших , тривалість виконання від 4-5 хв. для дошкільнят до 12-15 хвилин старших школярів.

Ранкова гімнастика розпочинається з короткочасної бадьорої ходьби, під час якої необхідно стежити за поставою. Після ходьби виконуються вправи для м’язів плечового поясу, які сприяють розширенню грудної клітки, та формуванню правильної постави. Наступні вправи підбирають для м’язів тулуба, які підвищують діяльність внутрішніх органів. Потім виконують вправи для м’язів ніг, що посилюють діяльність органів кровообігу і дихання.

Завершується виконання гімнастики заспокійливою ходьбою на місці, під час якої слід використовувати дихальні вправи у поєднанні з рухами рук.

Фізкультурні хвилини – активний відпочинок, який проводиться на загальноосвітніх уроках з метою відновлення розумової працездатності, зняття негативної дії статичного навантаження, підвищення емоційного стану учнів та попередження порушення постави.

Для молодших школярів найбільш доцільне їх проведення між 15-ю та 20-ю хвилинами уроку, а з учнями 5-9 класів між 20-ю та 25-ю хвилинами.

Фізкультурна хвилина триває 1,5-3 хвилин. До її комплексу включають 4-5 простих, доступних вправ, які не вимагають складної координації рухів і впливають на основні м’язові групи. Кожну вправу повторюють 4-6 разів, темп виконання вправ середній або повільний. За своїм характером вправи мають бути типу “потягування” і деякого розслаблення м’язів, повинні сприяти активізації дихання і діяльності серцево-судинної системи.

В учнів молодших класів на письмових роботах доцільно виконувати фізичні вправи для рук і пальців. Крім того, виконуючи письмові роботи, учні довше, ніж при виконанні інших завдань, перебувають у зігнутому положенні.

Фізкультурні паузи – форма короткочасного активного відпочинку, яка проводиться під час підготовки домашніх завдань (в домашніх умовах чи групах продовженого дня). “Сигналом” до неї служить послаблення уваги дитини.

Фізкультурні паузи проводять після 45-60 хвилин навчальної роботи. Вони відрізняються від фізкультурних хвилин змістом і тривалістю. До фізкультурних пауз входять фізичні вправи, що будуються за тим же принципом, що й фізкультурні хвилини, але збільшується кількість вправ – 5-7, а також тривалість заняття – 5-10 хвилин. До змісту фізкультурних пауз, крім загальнорозвиваючих вправ, можна включати повільний біг, стрибки, рухливі ігри тощо. За сприятливих погодних умов ці заняття краще проводити на свіжому повітрі.

Підбираючи фізичні вправи й рухливі ігри до комплексів фізкультурних пауз, необхідно враховувати не лише вік і зацікавленість дітей, а й дозування тієї або іншої вправи, щоб діти не втомлювались і занадто не збуджувались. Складаючи комплекси фізкультурних пауз, потрібно дотримуватись такої послідовності: 1) ходьба на місці; 2) вправи на потягування; 3) присідання; 4) вправи для плечового поясу і рук; 5) нахили й повороти тулуба; 6) вправи на координацію рухів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]