Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
met_rek_derg_ekz_2010_IV_kurs.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
2.74 Mб
Скачать

Фізкультурно-оздоровчий менеджмент та маркетинг

Фізкультурно-оздоровчий менеджментмистецтво управляти фізкультурно-оздоровчими установами з метою їх ефективної діяльності.

Фізкультурно-оздоровчий маркетингдіяльність, яка пов'язана із забезпеченням фізкультурно-оздоровчими послугами споживачів залежно від визначеного попиту.

Класифікувати організації фізкультурно-спортивної спрямованості можна за різними ознаками. Залежно від цілей діяльності, всі вони поділяються на такі, що:

  • здійснюють фізкультурно-оздоровчу та навчально-спортивну роботу (спортивні школи, центри, клуби);

  • забезпечують можливість занять фізичною культурою (спортивні споруди, фізкультурно-оздоровчі комплекси, пункти прокату, турбази) та виготовляють інвентар, обладнання, одяг, взуття;

  • забезпечують медичне обслуговування (диспансери);

  • готують фізкультурні кадри (навчальні заклади);

  • забезпечують сферу фізичної культури необхідною інформацією, проводять пропаганду фізкультурно-спортивних знань (спортивні газети, журнали, товариство "Знання").

Організації у сфері фізичної культури також можна поділити на дві групи: некомерційні та комерційні.

Некомерційні у свою чергу поділяються на державні та громадські. Прикладом державних можуть бути: ДЮСШ, СДЮШОР, ШВСМ, стадіон, спорткомплекс, вищий навчальний заклад, комітет фізичної культури і спорту.

До громадських належать: фізкультурні колективи, осередки, спортивно-оздоровчі центри, спортивні комплекси, ДСТ, федерації, спілки, ліги, клуби туристів та ін.

До комерційних, що утворені в різних організаційно-правових формах, належать: спортивно-оздоровчі центри, спортивні комплекси, басейни, інші спортивні споруди.

Усі розглянуті вище фізкультурно-оздоровчі організації виконують такі функції: операційну (виробництва і споживання фізкультурно-оздоровчих послуг); маркетингову; трудоресурсну; фінансоворесурсну.

Усі функції пов'язані між собою й утворюють систему, основним елементом якої є операційна функція, а решта функцій – забезпечувальні. Кожна з цих функцій потребує ефективного впровадження, а разом – як система функцій відповідної координації. У зв'язку з цим у фізкультурно-оздоровчих організаціях необхідна система фізкультурно-оздоровчого менеджменту. Вона, у свою чергу, складається з трьох підсистем: керуючої, результуючої та забезпечувальної. Кожна з них має свої повноваження та характеристики.

Організація оздоровчої фізкультурної діяльності в різних сферах суспільства

У законодавчих документах України з питань фізичної культури містяться положення про необхідність покращення організації оздоровчої фізичної культури у сферах суспільства. Зокрема, у Законі України "Про фізичну культуру і спорт" йдеться про важливість залучення дітей дошкільного та шкільного віку до регулярних занять оздоровчою фізичною культурою, створення для них відповідних умов.

У системі професійно-технічної освіти разом з розвитком фізичних здібностей необхідно вдосконалювати професійно-прикладну фізичну підготовку учнів.

Значну роль повинна відігравати вища школа у використанні засобів оздоровчої фізичної культури в процесі фізичного виховання майбутніх фахівців народного господарства.

Оздоровча фізична культура у виробничій сфері впливає на економічні показники виробництва: покращує стан здоров'я працівників, нормалізує функції організму, підвищує працездатність, попереджує травматизм, скорочує час відновлення.

Фізкультурно-оздоровча діяльність у соціально-побутовій сфері – важлива умова повсякденних фізкультурних занять населення, організації відпочинку та дозвілля. Саме тому названі аспекти впровадження оздоровчої фізичної культури потребують ґрунтовних теоретичних знань. Розділ присвячений висвітленню організації оздоровчої фізичної культури у сферах суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]