Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори з ек. теорії.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

14.Ефективність використання факторів в-цтва: сутність, показники, ефективність використання в у. Закон спадної продуктивності факторів виробництва.

Фактори вир-ва – це всі необхідні елементи, які використовуються для вироб-ва матеріал і духовних благ. ФВ: земля – комплекс природних умов, праця – сукупн природ і фіз вл-стей людини, які вона вик в проц в-ва, капітал, як засоби в-ва, - осн ф-ри, + підпр здатність або здатність до підприємницької діяльності..

З проблемою в-цтва і продукту пов’язане питання ефективності в-ня факторів в-цтва. Еф як поняття показує як результат в-цтва так і рівень реалізації мети. Еф в-цтва з точки зору узагальнення дії всіх факторів являє собою відношення результату в-цтва до затрат всіх факторів вироб ресурсів. Існують також показники,які виражають еф окремих факторів в-цтва.

Основні з них: 1.Продуктивність праці=обсяг вир-ва/кіл-ть робітників.2.Фондовіддача=(вартість виробленої продукції/вартість основних фондів)*100%, а фондомісткість - це показник , обернено пропорційний показникові фондовіддачі. 3. матеріаломісткість, що характеризує вартість оборотних фондів витрачених на виробництво 1 грн. продукції та матеріаловіддача, що показує вартість створеної продукції з 1 грн. оборотних фондів.

4. Рентабельність = (прибуток/витрати)*100%.Прибуток-різниця між виручкою і затратами в-цтва. Для покращення еф в-ня факторів в-цтва в У потрібно: 1.оновлення в-цтва; 2. підвищення кваліф; 3 організація управління в-цтвом

З-н спадної продуктивності ф-рів регулює ефективність вик-ня ф-рів в-ва і сприяє  ефективності при певному, обґрунтованому його вик-ні. З-н: якщо 1 з ф-рів залишити змінним, а решту вважати незмінними, то змінний ф-р, при його нарощуванні з певної межі поч давати нижчу ефективність.

18. Становлення нової системи відносин власності в аграрному секторі України.

Шляхи становлення нової сист В В на селі у відпов із взятим курсом на створення ринкової екон:

1.Роздержавлення В на землю 2.Приватизація землі (спочатку земля передавалась у КСП, з грудня 1999 мала бути приватизована). Процес продовжується. 3.Р та П майна колгоспно-коопер підприємств та радгоспів 4.Створення нових форм господарювання (організ фермерських господарств, створення різноманіт колективних господ на основі аренди та об’єднання земельних ділянок та найманої праці, розвиток селянських господарств на базі присадибних господарств які набувають товарного вигляду ) 5.Створення ринкової інфраструктури в агр секторі.

Особлива роль – указ Кучми „Про невідкл зах щодо приск реформ-ня агр сектору ек” (3.12.99): реформувати протягом грудня99-квітня00 КСП на засадах прив вл на землю та майно, шляхом забезпеч всім членам КСП права вих із паями і створення на їх осн приватних, прив-орендних товариств тощо.

15. Економічний зміст власності (в). Право власності. Реалізація власності.

В. – це відносини з приводу привласнення матеріальних благ. В. – це економ. відносини між людьми. Такі, результатом яких є привласн благ, що означає суспільний спосіб оволодіння річчю. Привласнення – це процес, що виникає у результаті поєднання об’єкта і суб’єкта привласнення. Це конкретно суспільний спосіб оволодіння річчю.

В.в. – насамперед, відн. з приводу привласн засобів вироб. Вихідним моментом в.в. є виробництво. (4 фази – безпосереднє вироб., обмін, розподіл, споживання.) в.в. охоплюють всі ці сфери. В.в. проникають також у політ., соц. сферу, право. Тому в широкому розумінні – в. це сукупність суспільних відносин: екон., політ., соц., правових. В ЕТ в. розглядається як економічне явище, яке охоплює виробничі економічні відносини. В. виникає з приводу певних об’єктів привласнення і реалізується суб’єктами вл. об’єкти – 1.засоби вироб., 2. роб. сила., 3. продукт, 4.інтелектуальна В. Важливий об’єкт-земля. Суб’єкти – фіз. особи, групи ос., колективи, окремі регіони, все сусп. від того, як склад. Відносини між О і С, а також між самими О В залежить характер вл., її типи, види, форми.

Від економ. змісту В В потрібно відрізняти правовий аспект цих відн. Право В – певна юридична норма, яка встановлюється законодавчим шляхом. Право В завжди відображує реальні В.В. Правові В В можуть відставати від реальних, можуть їх обганяти.

Реалізація власності. У межах даної сист В завжди стоїть питання її реалізації і створення нового мех цього процесу.У сусп-ах поділених на антагоністичні класи реалізація відносин В підпорядковується збагаченню пануючих класів. Прогресивний розв країн, перехід до індустр і постінд розв в певній мірі вирівнює умови привласнення, а тому реалізація В В передбачає більш широку мету. Особ знач Р В В набуває у розв’яз соц-екон проблем, забезп еконо зрост, еколог, продовол проблеми. Форми прояву В В: 1)сист екон законів даного спос вир. 2)екон протиріччя, потреби, інтереси та цілі екон розв. 3)ф-ціональні госп форми В В. 4)Матеріалізація В В (ВНП).

Мех Реалізації В В – галузь, що охоплює госп діял людей і передбачає створення тих чи ін форм, методів, систем реалізації В В. На це направлені комерц розрах, сист оподаткування, грош-кред відн, сист оплати праці тощо. М Р В В буде проявлятися у госп мех. М Р В В не зводиться до Г М, він охоплює ширше коло відносин і включає економ політику, проблеми влади та ін. В У поки нема ефект М Р В В, бо незаверш проц перетворень у В В, сусп не виробило ще ефект форм реалізації. Допускається суб’єктивізм, нехтування екон. законами і тд. Особливі труднощі У – нема енергоносіїв своїх.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]