Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори з ек. теорії.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

64. Необхідність, сутність та функції маркетингу

Перехід Укр на нову систему господ торкнувся підприємств різних форм власності. Раніше, керівники радянських підприємств не замислювались про конкуренцію, про підвищення ефективності виробництва, про зростання прибутку, так як підприємства не були власністю начальника чи директора. Тепер же політика підприємства змінилась і керівництво змушене було включити в апарат управління службу маркетингу. МАРКЕТИНГ - в буквальному перекладі з англійської мови означає діяльність на ринку, яка спрямована на ефективне задоволення потреб збутових проблем підприємств та організацій. Як вид діяльності маркетинг виникає як наслідок ускладнення товарних відносин, історично цей період знаходиться на етапі переходу від натурального до товарного господарювання. В основі маркетингу як діяльності покладено ідею задоволення потреб суб’єктів ринку, тому він з’являється як відповідь на ускладнення саме збутової діяльності підприємств (як правило етапи розвитку маркетингу викликалися кризами надвиробництва , але маркетинг не слід ототожнювати зі збутом). ЗБУТ – один з елементів комплексу маркетингу, причому не найголовніший, якщо виробник вдало і чітко визначив параметри потреби споживача, на основі цієї інформації розробив і виготовив відповідно товари і встановив прийняту ціну, забезпечивши доступність їх до купівлі, то саме проблеми зі збутом автоматично нівелюються. На сьогодні існує більше 2000 визначень маркетингу, які в тій чи в іншій мірі розкривають сутність поняття „маркетинг”. Маркетинг – це певний вид людської діяльності, який спрямований на задоволення потреб через обмін. Маркетинг – це діяльність по забезпеченню наявності певних товарів чи послуг для певної аудиторії в певному місці, в певний час за прийнятної ціни при здійсненні необхідної комунікації. Маркетинг – це п’ять слів: знайти потреби та задовольнити їх. Функції:-це осн види діяльн маркет, оскільки діяльн ця зорієнтована на спож, то вона може бути представ як послідовн кроків від підпр до споживача: 1.Комплексне дослідж ринку 2.Товарна політика фірми(розроб конц,асортимент, упр життєвим циклом) 3.Пол ціноутворення (розроб цінов стратегії, встановлення рівня цін) 4.Збутова політика(пошук посередників, вибір методу збуту) 5.Стимулювання збуту(реклама, пропаганда, особистий продаж) 6.Розробка маркет стратегій. 7.Організація, виконання та контроль маркетингових стратегій.

65. Концепції ринк-ї діяльності. Маркетинг як особлива концепція.

З плином часу всі, хто зайняті в процесі обміну, вчаться його вдосконалювати. Особливо, продавці набувають високого професіоналізму в управлінні своїм маркетингом. Управління маркетингом - це аналіз, планування, перетворення в життя і контроль за проведенням заходів, розрахованих на встановлення, зміцнення і підтримку вигідного обміну з цільовими покупцями заради досягнення поставлених задач організації, таких як: отримання прибутку, зростання обсягу збуту, підвищення долі ринку.

Охарактеризувавши управління маркетингом як виконання ряду задач для досягнення бажаних рівнів збуту на різних ринках, виникає питання: яка концепція повинна спрямовувати ці маркетингові зусилля? Існує такі підходи, на основі яких комерційні організації ведуть свою маркетингову діяльність:1. Концепція вдосконалення виробництва(один із найстаріших підходів, яким користуються продавці). Він стверджує, що споживачі будуть доброзичливі до товарів, які широко розповсюджені і доступні в ціні, а відповідно, керівництво повинно зосередити свої зусилля на вдосконаленні виробництва і підвищення ефективності системи розподілу. Застосування концепції вдосконалення виробництва підходить в двох випадках: перший – коли попит на товар перевищує пропозицію. В цьому випадку керівництву потрібно зосередитись на пошуку способів збільшити виробництво. Другий – коли собівартість товару занадто висока і її необхідно знизити, для чого необхідне підвищення продуктивності праці) 2. Концепція вдосконалення товару(ще один із основних підходів, яким керуються продавці. Він стверджує, що споживачі будуть доброзичливі до товарів, які пропонують високу якість, найкращі експлуататорські властивості і характеристики, а тому організація повинна зосередити свою енергію на постійному вдосконаленні товару) 3. Концепція інтенсифікації комерційних зусиль(цього підходу притримуються багато виробників) Він стверджує, що споживачі не будуть купляти товари в достатній кількості, якщо фірма не прикладе значних зусиль в сфері збуту і стимулювання 4. Концепція соціально-етичного маркетингу(стверджує, що задачею фірми є встановлення потреб і забезпечення бажаної задоволеності більш ефективними і більш продуктивними способами з одночасним збереженням чи зміцненням благополуччя споживача і суспільства в цілому). Концепція маркетингу – це порівняно новий підхід в підприємницькій діяльності. Стверджує, що запорукою досягнення цілей фірми є визначення потреб цільових ринків і забезпечення бажаної задоволеності більш ефективними і більш продуктивними, ніж у конкурентів способами. суть концепції маркетингу визначають за допомогою таких висловлювань: „Знайдіть потребу і задовольнить її”, „Виробляйте те, що можете продати, замість того, щоб намагатися продати те, що можете виготовити”, „Любіть клієнта, а не товар” Підводячи підсумок можна сказати, що маркетинг є в житті кожного із нас. Це процес, в ході якого розробляються і надаються в розпорядження людей товари і послуги, що забезпечують певний рівень життя. маркетинг включає в себе багато різноманітних видів діяльності, в тому числі маркетингові дослідження, розробку товару, організацію його розповсюдження, встановлення цін, рекламу і особистий продаж.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]