Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори з ек. теорії.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

9. Виробничі ресурси, їх класифікація. Обмеженість ресурсів та проблема ек вибору. Розвиток факторів вир-ва. Межа виробничних можливостей.

Задоволення потреб на осн розв сусп в-ва(СВ) передб забезп сусп виробн ресурсами(ВР). ВР – ті речовини, які служать матеріальною основою для в-ва і створ продукту. Це: ресурси праці, земля, капітал, підпр здатність. Коли Р вик у в-ві, вони набувають ф-му факторів. Є 2 категорії Р:  відтворювані,  не відтворювані. Ресурси обмежені – їх кі-сть і якість відстає від -их потребпроблема ек вибору – пошуку альтернативи в вик-ні ресурсів. Проблему ек вибору можна проілюструвати схемою. Крива виробн можливостей (КВМ) з’єднує т різних варіантів ВР і цим самим вказує на межу виробн можливостей (мається на увазі, що у сусп-ві чи фірмі є повна зайнятість і повний обсяг в-ва). Проблема ек вибору це проблема підвищення ефективності і раціонал вик-ня рес. З-н спадної продуктивності ф-рів регулює ефективність вик-ня ф-рів в-ва і сприяє  ефективності при певному, обґрунтованому його вик-ні. З-н: якщо 1 з ф-рів залишити змінним, а решту вважати незмінними, то змінний ф-р, при його нарощуванні з певної межі поч давати нижчу ефективність.

10 Ресурсний потенціал Укр та ефективність його використання.

Ресурсний потенціал (РП) являє собою сукупність елементів природи, що бере або може взяти безпосередню участь у сусп в-ві. Беручи участь у кожному циклі сусп в-ва, прир рес-си виступають як пер­шоджерела засобів в-ва або заміщують їх. Рес діляться на відтворювані і невідтворювані. Рес обмежені. Обмеженість потрібно розуміти – наскільки відповідає їх кількість зростаючим потребам. Вся суть у тому, що потр зрост швидше ніж кількість ресурсів, потрібних для їх задоволення. У кінцевому випадку обмеженість ресурсів виникає з відставанням техн і наукового прогресу, що забезпечило необхідну їх кількість у даний час.

Від наяв­ності прир рес-сів залежить забезпечення в-ва первинною сировиною та енергією і відповідно ефективність госп-ня, хоча цей зв'язок не є прямим Рес-ні обмеження негативно впливають на ефективність сусп в-ва. Вел група рес-сів (мінерально-сировинні) практично не відновлюються і не має замінників. Ця група рес-сів активно ви­кор у сусп в-ві, та її запаси різко . За підрах спеціалістів, за ост 50-70 років у світі перероблено стільки сировини, скільки за всю іст людства. Світовий видобуток сировини подвоювався кожні 15 років, для Укр цей показник становив 10 років. Ресурсний потенціал Укр загалом у с\г, промисловості, інших галузях. Основні фонди зношені на 60% і більше. Є природні копалини: вугілля, залізна руда, кольорові метали, уранові руди, сіль. Україна бідна на паливні ресурси, водні, лісові ресурси. Розвинений кадровий потенціал. Земля – ресурс номер один. Ефективність ресурсів – наша головна проблема.

В Укр щорічний видобуток гірських порід = близько 2 млрд т, мі­н сировини 1 млрд, кам'яного та бурого вугілля 160 млн, залізної руди 100 млн т. Вичерпання доступних прир ресурсів, усклад­нення їх видобутку,  цінних речовин у корисних копалинах призводить до  витрат та істотного при­род обмеження ефективності сусп в-ва. В Укр майже вичерпані копалини нафти й газу, і зміна ситуації з енергоносіями даного виду стала важливим ф-ром де­стабілізації ек-ки держави.Складна ситуація склалася з відновлюваними рес-сами. Частина РП відновлюється під впливом природ процесів перетворення і нагромадження речовин та енергії. За надмірної інтенсивності їх викор-ня швидкість природного віднов­лення може не забезпечити їхнього відтворення. На планеті викор-ся близько 70 % ґрунту, придатного для с/г викор-ня, майже половина приросту лісу, близько 10 % стоку річок. В Укр високий рівень розораності земель, орні землі становлять 85% площ степів та лісостепів, але значна частина земель загубле­на в рез вітрової та водної ерозії. Дефіцит води = 4 млрд м3, викор-ся майже 65 % річного стоку Дніпра. Низька забезпеченість Укр лісом, ті ліс рес-си, що є, значною мірою заражені хворобами та шкідни­ками. У зв'язку з інтенсивним вик-ням РП він має тенденцію до , цьому проце­су протистоїть освоєння та вкл у госп обіг нових природних багатств.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]