Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори з ек. теорії.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

78. Види та рівень безробіття. Засоби держави по обмеженнюБ. Б в Укр.

Види:за причинами виникн структурне(невідповідність структури D структурі S, фрикційне(плинність труд-х ресурсів-зміна роботи) і циклічне (спад вир-ва, скороч D на товари→ скороч D на робсилу);за повнотою обліку безробіт-х офіційне (зареєстр держ службою зайн-ті) і реальне (виявлене в результаті обстежень екон активності насел). За харак тером прояву: відкрите і приховане. За поширеністю: загальне (що охоп всю країну), галузеве (що виявл у певній галузі), регіональне (пошир в певному регіоні). За соціально-професійним складом безробітних: професійне (за певною професією), етнічне (серед представників певної етнічної групи), молодіжне (серед громадян віком 15—28 років), жіноче, серед соціально вразливих груп населення (інвалідів, громадян передпенс-го віку, багатодітних батьків). РівеньБ(U') – це віднос ний показник, який показує його поширеність серед ек-но активного населення(ЕАН). Він розрахов як віднош чисельності безробітн населення до всього ЕАН: U'=U/L*100%,де U – чис-ть безробітних E– чисельність зайнятих, L – чис-ть ЕАН. (L= E+U). Тривалість Б визнач як середня тривал періодів коли людина була безробітною. Період Б визнач як такий у якому людина лишається безробітною постійно. Так, в 2004р. в Укр серед трив Б складала 9 міс.

Засоби Д: 1. Впровадж альтернативи масовим звільненням за допомог, компенсацій працівникам при скороч їх нормал роб часу, а отже, забезпеч зайнятості для більшої частини працездат насел; заходів щодо скорочен ресурсів працездатн населення шляхом дострок виходу на пенсію; стимул-ня працедавців з метою збереж роб місць або переведення праців-в на інші роб місця.

2. Сприяння поверненню на роботу за допомогою заходів «пропозиції» (перепідготовка кадрів та сприян в пошуках роботи), метою яких є скороч тривалості Б, та заходів «попиту» (створ роб місць шляхом розшир держ сектору, розвиток малих і середніх підпр-в, галузевих та регіонал програм пожвавлення ек-ки).На 2007р. рівень Б в Укр.6,4%.Б в Укр має певні особливості:• значне (що набагато перевищ природн рівень) скорочення зайнятості. Це поясн глибокими (такими, що спричин не лише змінами техніки і техно логії вир-ва, а й змінами форми власн-ті) перетвореннями.2.Існування Б одночасно у формі фрикц, струк турного і циклічного із переплетінням та взаємопідсиленням цих форм.3.Існування прихованого Б та поєднання його з прихован зайнятістю. Прихов Б охопл працівників з частковою зайн-тю (неповн роб тиждень або день) і тих, хто перебув у вимушених відпустках з ініціативи адміністрації і не отримує зарплати, обліковуючись у штаті підпр-в. Сферою прихов зайн-ті стає тіньовий сектор ек-ки, який у перехід ек-ці Укр становить 50% всього вир-ва.4. Посилення регіональної диференціації Б.5.Зрушення у соціально-професійній стр-рі безробіт них. Серед незайнятого насел-я в Укр більше жінок ніж чол, більше молоді ніж людей похил віку. 6.Поєднання високого рівня безроб і високого рівня інф.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]