Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори з ек. теорії.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

32. Ціна ринк-ї рівноваги: сутність, механізм її утворення та роль. Значення конкуренції у встановленні ринк-ї ціни.

Гол-ми факт-ми у формуванні Ц є D і S. D – це бажання і можливість купити даний товар за різного рівня Ц у даний момент часу. Велич D – це к-ть товару, яку споживачі бажають і взмозі купити за даною Ц протягом даного часу. Між велич D і Ц існує оберненопропорц залежність, яка опис-я з-ом D: по мірі того як Ц на товар ↑, D на товар↓ і навп (за ін незмін умов). У теорії обернену залежність між Ц та D пояснюють ефектами доходу та заміщення. Суть ефекту дох полягає у тому, що нижча ціна на певний товар дозволяє людині придбати його у більшій к-ті. Тобто фактично відбув зрост купівельної спроможності, що має місце і тоді, коли дохід зростає. Ефект заміщення проявл у тому, що при зменш Ц споживач виявляє схильність замін відносно дорожчі товари на ті, ціни яких зниж або залишаються незмінн. Завдяки цьому л. купують більше деш тов. Поєднуючись, ефект доходу і заміщення зумовл бажання спо­живачів купувати більше товарів за нижчою ціною. Ця залежність ілюструється графічною моделлю кривої D. Q=f(P) - функція D від Ц. Крива D має спадний х-р, оск: логіка і здоровий глузд споживача завжди будуть обумовлювати більше купувати деш тов, ніж дорожч.; S – це готовність продавця продати даний товар у пев період часу. Величина S – це конкретна велич товару, яку готові продати продавці за певною Ц. Між велич S і Ц існує пряма залежність, яка опис-я з-ом S: чим ↑Ц на товар, тим більший його обсяг пропон-я на продаж і навп (за ін незмін умов). Пряму залежність між ціною та величиною пропозиції теоретично можна пояснити, принаймні, двома ефектами.

Ефект перерозподілу ресурсів на користь виробництва товару з вищою ціною. Адже вища ціна — це більша виручка від реалізації і більший прибуток. Останній дає змогу не лише повніше реалізувати приватний інтерес виробника, а й удосконалювати виробництво, застосувавши досконаліші технології.

Ефект залучення до використання гірших ресурсів. Якщо нижча ціна не дає можливості відшкодувати відносно більші витрати ви­робництва при використанні гірших ресурсів (кращі ресурси завжди обмежені), то таку можливість створює вища ціна. Зростання кількості використаних ресурсів зумовлює збільшення обсягів виробництва. Ця залежність ілюструється графічною моделлю кривої S (малюй звич графік D з верху в низ: по осі У – ціна, вісь Х – Q). Математична модель: Qs=f(P))-функція S від Ц.

К оли наміри покупців і спож співпад, то встановл-я ринкова рівновага (мить в постійному русі).(накладаємо графіки D і S). Рівноважна Ц – Ц при якій обяг D=обсягу S. Рівновага х-ся: відсутністю бажань у покупців та продавців змін Ц та Q товару; врівноваж-ю ціною РЕ; врівноваж к-тю QЕ.║Якщо існує надлишок товару, то - конкуренція серед продавців(тоді Ц↓ і к-ть продавців теж ↓). При дефіциті товару на ринку конкурують покупці(тоді ↑Ц і ↑к-ть бажаючих продати). Тобто, відбув постійна конкуренція в середовищі між продавцями і покупцями, що змінює співвіднош між D і S, в рез цього утвор ціна рівноваги. Механізм ринкової конкуренції є тим реальним інструментом, який, незважаючи на можливі відхилення, повертає ціну до такого рівня, який урівноважує попит і пропозицію, а отже, узгоджує інтереси виробників і споживачів. Розглядаючи утворення ціни рівноваги бачимо, як діє з-н попиту і пропозиці: якщо на ринку переважає D, то на ринку виникає явище дефіциту і Ц починає ↑, і навпаки, якщо на ринку переважає S, то виникає явище надлишку і за таких умов Ц починає ↓. Коли ж на ринку виникає рівновага між D і S, то тоді встановл Ц рівноваги. Саме при такій Ц оптимально поєднуються інтереси покупців і продавців. Ц рівноваги виконеє ряд ф-цій: 1) зрівноважуюча ф-ція; 2) регулююча ф-ція; 3) контролююча ф-ція. Вцілому Ц рівноваги сприяє раціональному використанню ресурсів. Ц рівноваги не залишається незмінною. Вона зменшується під впливом змін в D і S.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]