Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори з ек. теорії.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

77.Зайнятість та безробіття (б).Причини та наслідки б. Б в сучасному світі.

Зайнятість-сукупність соц-ек відносин між людьми з приводу забезпеч-ня працездат-го населення робочими місцями,формування розподілу і перерозп труд-х рес-в з метою його участі в сусп-но корисній праці і забезпеч-ня розшир-го відтвор-ня роб сили.Відповідно до ЗУ”Про зайнятість”до зайн-го населення віднос: особи, що працюють за наймом; прац самостійно (фер мери,підприємці);обрані,признач на посаду в органах держ влади;проход службу в Збройних силах;одерж проф підготовку або підготовку з відривом від вир-ва, учні та студ-ти денних форм навчання;викон громад роботи;вихов малих дітей,догляд за хворими або людьми похилого віку.Види З:•повна(надання всьому працездат-му населеню можливості займатися сусп-но корисною працею);•раціональна( з урахуванням доцільності перерозподілу та викор-ня труд-х рес-в, їх статевий вік та освітньої струк-ри); ефективна(здійсн-ся відповідно до критеріїв економічної доцільності, зорієнтов.на скороч.ручної,важкої праці).

Дані за 2007р.: зайняте населення -19190 тис.осіб;рівень зайнятості – 66,7%

Безробіття – соц-ек явище за якого частина працездатн насел хоче прац, але не може знайти роботу, стає надлишковою, поповнюючи резервну армію праці. Безробітні, у визначенні МОП- це особи у віці 15-70 р (як зареєстр, так і незареєстр в держ службі зайн-ті), які не мають роботи; шукають роботу або намаг-ся орга­ніз власну справу; готові приступити до роботи протягом наступних 2 тижнів. За ЗУ”Про З” безробіт визнаються громадяни працездат віку, що не мають роботи і заробітку, зареєстр в органах служби зайн-ті, шукають роботу і готові до неї приступити.

Причини. Першу спробу пояснити Б зробив Т.Мальтус.Він поясн Б занадто швидк темпами↑ населення,яке випереджає ↑ засобів до існув-ня.Засобами обмеж Б він вваж війни, епідемії.Класики(Сміт,Міль) вваж, що Б виникає через надмірно високу зарплату. Неокласичне трактування (Пігу,Маршал), що є конкретизацією класич, пояснює Б жоркістю зарплати, негнучкістю цін, хибністю ек-х передбачень суб’єктів ринку та надмірністю соц-х гарантій у зв’язку з Б. Кейнсіанське поясн-ня Б грунт на ідеї недостатності ефект-го D. Так званий “розрив безробіття” є відносною нестачею сукуп D , необхідн для викор всіх виробн-х ресурсів і створ продукту на рівні потенційно можливого. Монетаристи (Фрідмен, Хаєк) вваж, що Б є насл деформації та негнучкості на ринку праці.К.Маркс поясн Б закономірностями розвитку капіталістичного способу вир-ва,насамперед законів конкурент боротьби,які змуш капіталістів збільш-ти інвестиції,вдосконал-ти техніку,що зумовл відносне ↑ витрат на засоби вир-ва порівняно з витра тами на роб силу,що веде до ↑ органічної будови капіталу і ↑Б.Це отримало назву всезагального закону капіталістичного нагромадження.

Наслідки:•для суспільства: 1.Втрата частини потенційного ВВП,недовироб-во (закон Оукена-1% перевищ факт-го Б над природним його рівнем зменшує обсяг ВВП на 2,5%);2.Втрата частини потенц-х доходів,які мали б отримувати безробітні(втрач частина сукуп попиту,збільш навантаж на бюджет,з якого компенс ця втрата,зменш база оподат кування);3.Уповільнення темпів ек-го зростання. 4.Втрата кваліфікації працездатними.•для людини: погіршення психічного і фізичн стану великих груп населення, втрата довіри до уряду, політична і соціальна нестабільність. На сьогодні рівень природного Б в різних країнах від 3 до 7%.Поширен структурне,фрикційне,жіноче,молодіжне Б. В У станом на 2007 р.-6,4%, у країнах Євросоюзу(27країн) – 7,1%.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]