Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори з ек. теорії.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

56. Колективні під-ва в ринковій економіці.

Колект підпр – підпр. де суб’єктом вл виступ колектив, а об’єктом – спільне майно і ек.результат від його використ. Крім приватних, у ринковій економіці функціонують, як було зазначено, колективні та державні підприємства.

Класичною формою колективної власності є кооператив. У країнах ринкової економіки кооператив (cooperative) — це підприємство, яким спільно володіють його члени. Кооператив може бути робітничим (worker cooperative), споживчим (consumer cooperative) та громадським (community cooperative).

Робітничий кооператив належить і контролюється його робітниками; споживчий — покупцями (споживачами), громадський — спілкою, яка цей кооператив обслуговує.

Діяльність кооперативів побудована на таких засадах:

• економічна самостійність та самоуправління;

• колективна власність і членство на засадах пайових внесків;

• особиста участь кожного члена у справах кооперативу;

• крім пайових внесків своїх членів, кооператив може мати й інші джерела формування майна: доходи від виробничої діяльності, кредити банку, надходження від продажу цінних паперів.

Як і попередньо розглянуті форми підприємств, кооператив має свої переваги та обмеження.

Перевагами кооперативу є:

• простота утворення, вступу та виходу з кооперативу його членів;

• рівноправність членів у розв’язанні господарських питань;

• розподіл доходів на принципах трудової участі кожного та пайового внеску.

Головним обмеженням цієї форми є менша свобода діяльності (порівняно з приватними підприємствами) через те, що кожна дія передбачає узгодження інтересів багатьох членів кооперативу.

Найпоширенішого руху кооператив набув у сільському господарстві. Сучасні фермерські господарства розвинутих країн об’єднуються в кооперативи. Так, у Скандинавських країнах, в Японії у кооперативи входять всі 100% фермерських господарств. За підрахунками, у світі діє майже 1 млн. кооперативів 120 видів, що охоплюють приблизно 600 млн. осіб.

Сільськогосподарські кооперативи — це об’єднання фермерів з метою переробки та збуту сільськогосподарської продукції, постачання засобів виробництва, кредитування, спільного обслуговування в процесі виробництва. Одночасно фермер може брати участь у різних кооперативних об’єднаннях, що полегшує його діяльність і підвищує ефективність функціонування фермерського господарства. У Західних країнах кооперативи забезпечують не лише потреби внутрішнього ринку, а й працюють на зовнішній. Наприклад, у Нідерландах, які дають третину світового виробництва крохмалю, кооперативи забезпечують основну частину його переробки та збуту.

Кооперативний рух в Україні має глибоке коріння. Особливо активно розвивалася кооперація в кустарному і сільськогосподарському виробництві. Ще на початку XX ст. кооперативи об’єднували майже третину всіх селянських господарств. Крім виробничої та збутової діяльності, вони брали участь у будівництві шкіл, лікарень, культурних закладів. Пізніше кооперативний рух був загальмований, натомість були створені колгоспи, що насправді були прихованою формою державних підприємств. Ренесанс кооперативного руху відбувся наприкінці 80-х років XX ст. і став одним із проявів горбачовської перебудови. Проте вже у 1992 р. намітилась тенденція до скорочення їхньої чисельності. Деякі кооперативи в Україні розпались під податковим тиском, деякі перереєструвались як малі підприємства.

Якщо сурово йти за визнач. „колект.вл.”, то потрібно мати на увазі, що її об’єкт є спільним для привлас, як власн. всього колективу. ГКУ - П-ми колект власності є виробничі кооперативи, п-ва споживчої кооперації, п-ва громадських та релігійних організ. У всьому світі і у нас до колект.власн. віднесли акціонерні товариства(АТ). У АТ існує неподільний майновий виробн.комплекс, однак сама власн. є акціонерно-дольовою, тобто поділеною між акціонерами, а тому АТ багатьма вченими не відносяться до колект.вл. Багато вчених вважають АТ формою приватної вл. Деякі вважають окремою, специфічною формою, що знаходиться між приватною і колект. В Україні власн. акц.товар. відноситься до колект. власності : До неї також відноситься кооперативна власн, власн. господарських товариств. На селі також існують виробничі кооперативи, як колект.власн. На поч. 2004р. колект.вл. займала 57,5% у числі підпр., 41,1% - у основних засобах (2002) і 46,2% - середньорічної к-л праців. (2001). Підп. колект. власності інвестують в основний капітал біля 50% коштів, а також біля 50% - основних фондів. Все це говорить про те, що в Укр в суч умовах колективна вл займає провідну роль в ек-ці. 564,5 тис

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]