Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори з ек. теорії.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

33. Ринкова конкуренція і монополія. Антимоноп діяльність держави.

П-во на ринку знах-я у певних взаємозв з ін під-ми. В залежності від х-ру взаємодії під-в на ринку розрізн різні ринкові структури: ринок дск конкур(ДК), чиста монопол(ЧМ), монополіст конкур-я(МК), олігополія(О). ДК-предбач існув такої ситуації на ринку, при якій велика к-ть під-ємців діють не залеж один від одного і реаліз однорідну прод-ю. Х-ні риси:наявн багатьох покуп і прод-в, при цьому кожен із них виробл незначну частку прод-ї; товар однорід стандартний; відсутність бар’єрів для входу/виходу на ринок; повна інформованість ринку. ЧМ-ринкова структура, в якій 1-е п-во є виробником товару, який немає близьких замінників, і захищ високими вхідними бар’єрами. Осн риси: 1 продавець; продукт немає близьких замінників; монополіст диктує Ц; наявн вхідн бар’єрів (природні, економічні – передові технол, велик стартовий капітал; юридичні). Види ЧМ: 1.Проста-на кож момент часу продає всім покупцям одні і ті ж товари по однак Ц. 2.Природнє володіння унікал рес. 3.Відкрита – фірма стала єдиним постач-м прод-ї не маючи при цьому будь-якого захисту. 4.Закрита – захищ легальними вхід бар’єрами. МК – така ринк структура, при якій відносно велика к-ть середніх за розміром виробн пропонує схожу, але неідентичну прод-ю на ринку, де можлива поява нових продав. Х-ки: відносно легкий вступ в галузь, неможливість змови між виробн; диферент прод-ї (Осн напрямки диферент прод-ї: 1.якість; 2.рівень обслуг-я після продажу; 3.територ розміщ і час роботи); віднос вел к-ть прод-в. О -така ринк-ва структура, в якій декілька під-в контрол-ть значну част ринку і входження нових виробників ускладнено. Х-ні риси: існув декількох великих під-в, що контрол значну част ринку; олігополістична взаємозалежність(необхідність врах дій конкурентів); наявн вхід бар’єрів; використ неЦ-ї конкур-ї(реклама, ↑якості, створ додатк умов...). Антимон з-во містить нормативні акти, що визначають організаційні та правові засади розвитку конкур-ї, заходи попередж та обмеж монополізму та нечесної конкур-ї. Створ-я антимонопол органи. В Україні антимоноп. Законод. Представлено - Закон України "Про захист від недобросовісної конкуренції" (Закон спрямований на встановлення, розвиток і забезпечення торгових та інших чесних звичаїв ведення конкуренції при здійсненні підприємницької діяльності в умовах ринкових відносин), З. У «Про обмеження монополізму та недопущення недобросовісної конкуренції у підприємницькій діяльності» (визначає правові основи обмеження і попередження монополізму, недопущ недобросовісної конкуренції у підприємн діяльності та здійснення держ контролю за додерж норм антимоноп зак-ва).

34. Види ринків: класиф-я, хар-ка.

Нац-й ринок б-я країни є складним екон-м явищем, він має свою структуру і розбивається на окремі види ринку. Класифікація здійснюється певними критеріями. Застосовані критерії класифік-ї ми визначаемо окремі типи і види ринків. Типи ринків: Вільний ,Монополізований, Регульований. Види ринків: Р праці, Р товарів, Р природніх ресурсів, Р капіталів, Р грошей, Р цінних паперів, Валютний Р. Кожен з цих ринків ділиться ще на ряд ринків. Ринок товарів: споживчий, з-бів виро-ва, інформації, наукого технічної розробки. В цілому на цьму ринку з-ни Ц-утворення не мають великих відмінностей. Проте, треба зважати на те, що він неоднорідний. На ринку зас в-ва є прод-я, яка виготов-я в новел кіл-ях, тому у встановл-і Ц велику роль відіграє рідкісність товарі, а Ц встанов шляхом домовленості. Ринок природніх ресурсів: ринок газу, нафти, металів, с/г. На цьму ринку на Ц-утвор-я знач роль відіграє фактор обмеж-і рес. Це означ, що діють ек-і з-ни в бік ↑Ц

Графік: вісь Х-к-ть ресQ; вісьУ-Ціна; S-вертикальна пряма; криву S перетинають D1 і D2 – стандартні. Цим граф-м ми показ, що S незмінна, а при ↑D-↑Ц.

Р инок роб сили: об’єктом куплі-продажу є товар роб сила. Ц склад під впливом D(який залеж від прод праці на п-ах, рівня каліф, рівня спожив-я в даній к-ні...) і S(яка форм-я під пливом рівня дох, освітнього рівня прац,хар-ру проф.-ї, демограф ситуації...) на роб силу. D і S залеж від рівня з/п, яка є формою Ц роб сила.

Г рафік: вісь Х-к-ть роб сили L; вісьУ-з/п W; малюємо криву D –стандартна. Просто позначити 3-4 точки із з/п на осі У і відповідно провести горизонт прямі на криву D і далі від утворених точок на кривій прямі вниз на з/п на вісь Х. Цим граф-м покаж, що при ↑з/п - ↓потреба в роб силі. Фінансовий ринок – це специф сфера ек-х відносин, де відбув-я куп-продаж фінанси рес-в. Включає: а)кредитний; б)ринок цін паперів у вигляді акцій, обліг, векселів.. Валютний: предметом куплі-продажу є різні нац валюти.

Поділяються ринки за територіальною ознакою: Місцевий, Регіональний, Внутрішній, Міжнародний. Поділяється ринок залежно від того хто є покупцем і з якою метою товар купується: Споживчий, Ринок виробників, Державних закладів. Залежно від чинного законодавства: Легальний, Нелегальний. В залежності від зрілості ринкових відносин: Розвинутий, Ринок, що формується.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]