Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори з ек. теорії.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

92. Міжнарадна торгівля.Світова ціна. Протекціонізм та лібералізм у світовій торгівлі. Сот

МТ — це обмін товарами та послугами між різними країнами.Економіку, яка бере участь у МТ, називають відкритою. Ступінь відкритості економіки визначають відношенням експорту або імпорту країни до її ВВП. Країни, що мають широку ресурсну базу та місткий внутр ринок, меншою мірою залежать від МТ. У свою чергу, країни, в яких обмежена ре­с база та які не можуть вироб з достатн ефективністю всі необхідні для внутрішнього спожив товари, залежать від МТ більшою мірою. МТ є важливим стимулом розвитку та підвищен­ня ефективності виробниц кожної країни. Ще жодна країна не спро­моглася створити здорову економ, ізолювавши себе від світової економ сис-ми. МТ дає можл широко розвивати вироб-во таких видів продукції, для яких є найбільш сприятливі умови. На цій основі формується міжнарод спеціаліза­ція тих чи інших країн з вироб-ва окремих видів продукції. Міжнародна спеціалізація формується на основі порівняльних переваг. Згідно з принципом порівняльних переваг країна має спе­ціалізуватися на вироб-ві та експорті тих товарів, які вона може виробляти з відносно низькими витратами {вироб-во яких про­дуктивніше, ніж в інших країнах). Імпортує вона ті товари, які ви­робляє з відносно вищими витратами (вироб-во яких менш продуктивне, ніж в інших країнах).

Цей простий принцип робить зовнішню торгівлю взаємовигід­ для всіх країн. МТ розвивається не стихійно. Світові ціни відображають інтернаціональну (міжнародну) ціну товару, яка визначається головними продавцями і покупцями певних видів продук та формується в ході здійснення великих і регулярних операцій з товаром у вільно конвертованій валюті на світ ринку. Визначити світ ціну на товар досить складно. Експортери і імпортери для орієнтації використовують ціни довідкові, біржові, аукціонні, а також ціни торгів. Найближчими до рівня світових цін є ціни великих експортно – імпортних угод, що укладаються в особливих центрах світ торгівлі. МТ регулюється міжнар угодами та за допомог економ регуляторів, що застосовуються окремими країнами на власній терит. Торгове мито є своєрідним податком, який накладається на імпорт певної групи тов з метою поповнення доходів бюджету. В окремих випадках мито застосовується для обмеження імпорту з метою захисту внутрішн товаровиробника.Імпортні квоти визначають макс обсяг товарів, які можуть бути імпортовані за певний відрізок часу. Вони також за­стосовуються з метою захисту внутріш товаровироб.Якщо країна застос.такі торг.барєри то такі засоби наз-ться протекціоніськими. Ця пол.-ка спрям на захист вітчизн.товаровиробн.Ця пол.-ка заохоч.розв.нац.вир-ва і здатн.замін імпортн.тов-ри, регулює внутр.зайнятісь.Веде до одерж додатк.грошов.надходж. до держ.бюдж.від митних бар’єр.Протилежна пол.-ка дер-ви – лібералізм Таку пол.-ку провод.економ.розв.країни.Митні органи викон лише регістративні фун-ії.

СОТ.1.01.95р трансформ.з своєї попередн.ГАТТ(1947) СОТ увібрала в себе всю сис-му ГАТТ і істотно розвинула її в напр. лібераліз торг-лі і форм-ня сис-ми економ.регулюв. Сьогодні СОТ є однією з найпот.організ.розвит.світов.госп-ва.Члени ~150 країн, на які припад десь 95% світов.торг, 85% світов.ВВП, понад 85% насел.світу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]